trudovi

Napredovanje trudova i njihov intenzitet

Svaka trudnoća i porođaj jedinstveni su i nije moguće znati u kojem trenutku i kojim intenzitetom će nastupiti bol. Neke trudnice ne osjete bol tijekom cijelog porođaja, dok kod drugih bol može prijeći granicu izdržljivosti

Tonus ili napetost materničnog mišića očituje se u obliku amplituda i mjeri se prema tlaku u maternici. U mirnom stanju tonus mišića (tzv. bazalni tonus) iznosi od 1,3 do 1,6 kilopaskala, a za vrijeme normalne kontrakcije penje se do 7,9 kPa ili više. Kada tonus prijeđe 3,3 kPa, trudnica osjeća bol i kontrakcija se može napipati. Razmak između kontrakcija naziva se stankom i služi za oporavak i odmor krvnih žila stijenke maternice jer se tijekom kontrakcija smanjuje dotok krvi. Aktivnost maternice može se utvrditi kliničkim pregledom ili primjenom kardiotokografije (CTG) i ultrazvuka, čime je omogućeno precizno mjerenje.

Kako reagirati za vrijeme trudova?
Kada osjetite prve trudove, pokušajte se na njih ne osvrtati previše. Nastavite s uobičajenim aktivnostima ili odspavajte kako biste imali snage za ono što slijedi.
Kad bolovi postanu takvi da ih više ne možete ignorirati, prihvatite ih i prepustite se valovima trudova. Pomislite kako ste svakom kontrakcijom jednim korakom bliži rođenju svoje bebe. Svaki trud ima svoj zadatak. Zamislite kako se bebina glavica upire o ušće maternice, zamislite kako se ono otvara, zamislite kako se vaša beba postupno spušta…

trudovi

Važno se usredotočiti na učestalost kontrakcija. Pomoću sata mjerite njihov ritam: udaljenost (od početka jedne kontrakcije do početka sljedeće) i trajanje (od početka do kraja kontrakcije). Prvi se trudovi uglavnom javljaju u nepravilnijim razmacima, svakih 20-30 minuta i traju 10-30 sekundi. Kako vrijeme odmiče, kontrakcije postaju sve češće, svakih pet minuta i traju od 50 do 60 sekundi. Ako vodenjak do tada još nije puknuo, to je pravo vrijeme za odlazak u rodilište.

Kod prvorotkinja to prvo porođajno doba ili doba otvaranja obično traje 10-12 sati, a sljedećim porođajem skraćuje se na prosječno 5-8 sati. U trenutku potpunog otvaranja trudovi će biti najjači, najduži i razmaknuti tek dvije minute ili manje.
Nemojte razmišljati o tome koliko već dugo imate trudove ili koliko je sati porođaja još pred vama. Usredotočite se na sadašnjost: nailazi trud, osjećam kako bol raste, osjećam kako se smanjuje, ne boli me više… To vrijeme iskoristite da se opustite: dišite smireno i odmorite se.

Trudovi su najjači u drugoj porođajnoj fazi ili tijekom istiskivanja djeteta, kada se javlja i refleksno stezanje trbušnih mišića i ošita. Nekoliko minuta nakon izgona ploda, javljaju se slabiji trudovi za istiskivanje posteljice, koje će trajati oko 20-30 minuta. U toj fazi nove majke više toliko ne primjećuju bol jer su preplavljene potpuno novim emocijama koje je u njima pobudio dugoočekivani susret s bebom. To je trenutak koji briše moguće bolno iskustvo porođaja. Kontrakcije će trajati i nakon porođaja, osobito tijekom prva dva sata kada se tijelo počne vraćati u normalu: krvne žile oko maternice sužavaju se, a maternica se stišće i očvršćuje.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Počinje li porođaj?

Kako prepoznati trudove i što se sve događa…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…