epiziotomija

Masiranje međice vs. epiziotomija

Šansa da dođe do pucanja odnosno razdora međice prilikom porođaja može se smanjiti masažom međice. S masažom možete započeti oko termina porođaja. Za to vam je potrebno ulje i pravilna tehnika

Što je međica i gdje se nalazi?

Međica je tkivo između vaginalnog otvora i anusa. Tijekom porođaja i izgona djeteta, tkivo međice je pod snažnim pritiskom i kod izgona se mora ekstremno širiti kako bi propustilo dijete. Kod mnogih žena tijekom izgona dolazi do malih oštećenja tkiva unutar porođajnog kanala te na međici. Masažom se takva oštećenja mogu umanjiti ili spriječiti.

Kako funkcionira masaža međice?

S masažom međice možete započeti u vrijeme termina porođaja ili nešto ranije. Cilj masaže međice uljima jest omekšati tkivo koje će na taj način imati veću elastičnost i sposobnost širenja. Elastična međica će dopustiti i brži prolazak glavice. Najbolje je koristiti ulje od gospine trave pomiješano s pšeničnim uljem, no dobro je i obično maslinovo ulje. Prije masaže je važno temeljito oprati ruke kako biste spriječili ulazak bakterija u rodnicu. Na prste stavite malo ulja te prvo krenite s jednim pa sa dva te na kraju i sa tri prsa koje lagano uvodite do tri centimetara u rodnicu. Prstima lagano vršite pritisak prema anusu šireći time tkivo međice. Nakon par dana masaže, osjetit ćete kako je tkivo mekše i podatnije. Ponavljajte masažu svaki dan do porođaja. Višak ulja nakon masaže obrišite.

Masaža može spriječiti razdor međice i epiziotomiju

Razdor međice

Nažalost do pucanja međice još uvijek često dolazi tijekom porođaja, no masažom se može svakako utjecati na dubinu i ozbiljnost razdora. Manji razdor će brže zacijeliti te će time biti spriječene i veće komplikacije.

Epiziotomija

Epiziotomija ili urez međice se radi kad tkivo međice prijeti pucanjem, kod porođaja na zadak ili raznih komplikacija. Međutim, još uvijek se taj preventivni postupak često izvodi, a da se nisu koristile prednosti masaže međice, uz opravdanje da je lakše zašiti pravilan urez, nego tkivo koje je nepravilno popucalo. Ipak, iskustva govore kako rane, kad tkivo prirodno pukne, lakše zarasta nakon šivanja za razliku od reza koji reže ne prateći prirodnu građu tkiva.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

masaža međice

Masaža međice može spriječiti potrebu za epiziotomijom

Šansa da dođe do pucanja odnosno razdora međice…

Moje dvije (potpuno različite) priče s poroda

Zahvaljujemo čitateljici na ustupljenom intimnom iskustvu dvaju poroda…

Trendovi u svijetu: 7 novih pravila na porođaju

Saznajte što se u praksi promijenilo posljednjih nekoliko…

Epiziotomija - mitovi i istine

Razmotrimo zajedno, u svjetlu rezultata novijih istraživanja na…

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…