Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru reakcija na društvenim mrežama

Ashley Graham, 32-godišnji plus size model, voli svojim fotografijama iznenaditi javnost; a to joj je i ovog puta uspjelo u videu objavljenom na njezinim društvenim mrežama u kojem pokazuje strije. I dok će neki reći kako je potpuno legitimno i pohvalno što se Ashley dobro nosi s posljedicama trudnoće na njezino tijelo, drugi se zgražaju i pitaju se je li to “otkrivanje istine” uopće potrebno i što joj to treba.

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on

Bilo kako bilo, činjenica je da Ashley voli pokazivati tijelo, pa je tako – osim ovog videa – još ranije objavila fotografiju sa jasno vidljivim strijama, potom onu na kojoj, potpuno naga, leži na krevetu sa svojom danas 9-mjesečnom bebom te na kojoj doji.

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham) on

Strije su čest kozmetski problem koji se javlja tijekom trudnoće. Vide se kod više od 90% trudnica. Mnogobrojni čimbenici mogu pospješiti nastanak strija. Naslijeđe je jedan od najvažnijih faktora koji određuje hoće li se strije pojaviti, a istraživanja su pokazala da dob majke također utječe na njihovu pojavu.

Strije, kako se u medicinskom žargonu nazivaju izdužene crte na koži, tanki su procjepi u potkožnom tkivu. Koža je na tim mjestima tanja, a krvne žile su plavkaste, odnosno crvenkasto-ljubičaste. Na mjestima na kojima je potkožno tkivo puklo kasnije ostaju ožiljci, a crte postaju sedefasto bijele. Najgore stradavaju uglavnom trbuh i bedra, često stražnjica i grudi, a nekada čak i stegno i nadlaktice. Budući da spadaju u ne tako lijepe popratne pojave trudnoće – prema nekom francuskom istraživanju dobiva ih svaka druga buduća majka – strije su poznate i kao trudničke strije. Evo nekih ključnih pitanja o strijama koje želi znati svaka žena…

Dobiva li svaka trudnica strije?

Ne. Hoće li doći do nastanka strija, odnosno u kojoj će mjeri neka trudnica biti njima pogođena, ovisi o više faktora: vezivno tkivo se djelomično razlikuje u čvrstoći, a to je genetski uvjetovao. Tko je sklon celulitu najvjerojatnije će se morati sprijateljiti sa strijama na svojoj koži.

Je li rizik u svakoj trudnoći jednako visok?

Da. Tko u prvoj trudnoći ne dobije strije, ne mora imati jednaku sreću u sljedećoj trudnoći. U svakom slučaju zanimljivo je što su posebno često pogođene mlade majke u prvoj trudnoći. Istraživanje je pokazalo da oko 80 do 90 posto trudnica u dobi između 16 i 18 godina dobiva strije. Rizik je znatno manji kod žena koje su prvi put zatrudnile u dobi od 35 godina ili više. Jedan od razloga krije se i u različitoj hormonalnoj slici.

Mogu li se strije provovremeno otkriti?

Strije se najčešće pojavljuju tijekom rasta ploda između četvrtog i šestog mjeseca, a ponekad još i od 36. do 40. tjedna. Neke žene primjete pucanje kože jer ga često prati svrbež i peckanje. Ipak većinom se zebraste crte stvore iznenada i bez prethodnog upozorenja.

Može li se spriječiti nastanak strija?

Ne pouzdano. No, ne šteti osloniti se na sve metode koje tkivo održavaju elastičnim i koje popravljaju cirkulaciju, primjerice svakodnevno četkanje kože na ugroženim mjestima rukavicom za masažu ili spužvom. Također uvelike pomaže nanošenje pilinga za tijelo jednom do dva puta tjedno jer to jača kožu.

Nema znanstvenih dokaza da masaža čupkanjem sprječava nastanak strija. Ipak, isplati se pokušati jer time ni na koji način ne štetite koži. Najbolje je početi u ranoj trudnoći, najkasnije od 13. tjedna, i redovito masirati dva puta dnevno! Važno: ako postoji sklonost prijevremenim trudovima masaža se smije provoditi samo nakon savjetovanja s liječnikom koji vodi trudnoću.

Postupak je jednostavan: nanesite ulje ili losion. Palcem i kažiprstom povremeno povucite dio kože, kratko tako držite, a potom pustite. Pri tome bi se koža trebala lagano zarumenjeti, ali ne smije vas zaboljeti. Ovako tretirajte cijelo područje trbuha sve do stidne kosti jer bi na tom području masaža mogla potaknuti maternicu na kontrakcije. Pred kraj trudnoće ulje, odnosno losion samo nježno utrljajte.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

oksitocin i adrenalin

Oksitocin i adrenalin: Suprotni po djelovanju, ali imaju svoju ulogu u porodu!

Ljudsko tijelo funkcionira kao savršeni stroj. Svaki organ…

porod

Veliko finale: Tiskanje na porodu, to ste čekali mjesecima!

Nakon što je prva faza porođaja gotova, vrijeme…

Pročitajte i:

šivanje međice

Za mame koje žele znati više: Što vas očekuje kod šivanja međice i kako to izgleda?

Puno je lakše pristupiti porodu ako znate što se sve može događati i kojim ćete…

porod

Dan koji ste čekali: Koje su faze poroda i koliko dugo traju trudovi?

Bliži se najvažniji događaj u vašem životu, a vas ispunjavaju različiti osjećaji: slatko iščekivanje, trema,…

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!