ljubav

Ljubav prije prvog pogleda

Nije nimalo čudno ako se zaljubite u svoje dijete i prije no što se rodilo. Nije važno što se još niste upoznali niti ugledali jer ljubav se može roditi prije.

Moćni hormoni koji se javljaju tijekom trudnoće temelj su vaše veze s djetetom. Kako se bliži termin porođaja, majčin mozak počinje proizvoditi sve više hormona oksitocina, kojeg nazivaju i hormonom ljubavi, a koji pored toga što će igrati važnu ulogu u vođenju procesa porođaja i dojenja, psihički priprema majku na veliki doček bebe.
Bebe u majčinu trbuhu također stvaraju vezu s roditeljima. Istraživanja su dokazala da bebino srce kuca brže kada čuje majčin glas. A ako ste tata, ili roditelji koji su usvojili dijete, ne brinite se. Bebe i starija djeca također imaju sposobnost uspostave čvrstih veza uz osobe koje odgovaraju na njihove fizičke i emocionalne potrebe.

Hormon oksitocin glavni je "krivac" i za kontrakcije tijekom porođaja te laktaciju nakon porođaja. Kao mlada majka, doslovce ćete se kupati u oksitocinu kada prvi put primite dijete u naručje. Zahvaljujući tom čudesnom hormonu, zaboravit ćete na bol i iscrpljenost tijekom porođaja i preplavit će vas uzbuđenje i intenzivan osjećaj ljubavi.
Nismo zaboravili ni tate. Istraživanja kazuju kako i mladi očevi doživljavaju zanimljive i dramatične biološke promjene. Naime, neki muškarci počinju proizvoditi višak estrogena, koji, kažu stručnjaci, pomaže očevima da budu brižniji i osjećajniji.

Katkad osjećaji ljubavi izostanu
Odsutnost emocionalne reakcije također je normalna i nije ju nakon porođaja teško objasniti. Svi smo različiti i ljudski organizam nije stvoren poput precizna švicarskog sata, nego je puno složeniji. I ako majka odmah ne osjeti sve te emocije, ne treba biti zabrinuta. Druženje s djetetom, dojenje, briga za njega, nošenje djeteta, sve će to pomoći da se probudi privrženost i majčinski instinkti. Moguća odgoda tih emocija može se dogoditi i zbog različitih životnih okolnosti u kojima se majka nalazi ili zbog tzv. baby bluesa ili poslijeporođajne depresije koja se može pojaviti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. No, ako je žena zadovoljna, ima potporu partnera i obitelji, normalne uvjete za život s djetetom, ništa neće ometati da se uskoro razvije privrženost prema djetetu.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama i njezin novi dečko

Mama ima novog dečka!

Novi partner može preuzeti posebnu ulogu u životu…

Zaustavimo tragedije u obiteljima

Može li se nasilje spriječiti? – Može! I…

Postoji jedna navika koja je presudna za sretan brak

Doznajte jesli li majstori za održavanje veze i…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Pročitajte i:

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Izabel Kovačić

Rodila Izabel Kovačić! Stigao sin!

Nakon što je Story prvi objavio vijest da nogometaš Mateo Kovačić i njegova supruga Izabel…

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!