Kraljevstvo nebesko u majčinom naručju

Pri spomenu na tren u kojem žena prvi put drži svoje novorođenče nakon poroda, sve smo plakale, bez obzira kakvo smo iskustvo imale – pozitivno ili negativno. Svaka žena koja je majka zna o čemu ovdje pišem – to je trenutak u kojem smo najbliže u kontaktu s božanskim, trenutak apsolutne bezuvjetne ljubavi u jednom potpuno sirovom, ogoljelom i zemaljskom činu...

Ovu kolumnu pišem s par tjedana zakašnjenja. Jednostavno se život događao, ponajviše djeca. U glavi imam skice za nekoliko tekstova koji čekaju samo malo više vremena da se napišu, a to vrijeme zaista prolazi nevjerojatnom brzinom.

Od svih tih tekstova koje imam u glavi, danas pišem jedan potpuno novi, inspiriran nevjerojatnom radionicom, moglo bi se reći čak i čarobnom. Na radionici su se skupile žene raznih profila i nisu ništa drugo radile nego pričale svoje priče s poroda i slušale druge žene kako pričaju.

Osobno sam mnogo puta ispričala i napisala svoje priče s poroda. Bilo u zakutku nekog foruma ili bloga, dnevnika, bilo na tečajevima koje vodim. Tek danas sam shvatila da u biti nikada do sada nisam ispričala svoju priču naglas, od početka do kraja, bez ikakvog prekidanja (od onih uobičajenih u konverzaciji, do prekidanja od strane vlastite djece koja nešto trebaju ili pričanja samo određenih dijelova te priče na svojim tečajevima - onih dijelova koji su potrebni u tom trenu). To je bilo jedno nevjerojatno iskustvo! Pričajući tu svoju porodnu priču tako naglas, bez prekidanja, u sigurnom i podržavajućem krugu žena, otkrila sam i samoj sebi neke sasvim nove segmente svog poroda, ali i emocije. Ludo!

Beautiful young mother holding her newborn baby son in her arms, kissing him. Close up., Image: 305846120, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ono što je bilo još čarobnije i luđe je čuti druge žene, u istom takvom okruženju - bez prekidanja i bez komentara. Nevjerojatno! Bilo je tu svakakvih iskustava - traumatičnih, ekstatičnih, s grižnjom savjesti, s ponosom, žaljenjem… Bilo je životno, upravo kakvi i sami porodi jesu, i nadasve raznoliko. I ponovno se pokazalo - koliko žena, toliko različitih priča i toliko potpuno različitih poroda koji ne spadaju u nikakve tablice, protokole, parametre i ne poštuju ničija pravila već samo svoja.

Isto tako je bilo i nekoliko zajedničkih faktora bez obzira na različitost priča. Sve žene su bile izuzetno snažne u najvažnijim trenucima svog života, izuzetno moćne čak i kada su se osjećale bespomoćne i izuzetno hrabre čak i kada su ih obeshrabrivali! Riječima ne mogu opisati zahvalnost koju osjećam prema svim tim ženama koje su potpuno iskreno i otvoreno ispričale svoje porodne priče.

Ima i još jedna zajednička crta svima nama tamo - sve smo dotaknule Kraljevstvo nebesko u trenu netom nakon poroda. Kakvo god iskustvo imala bilo koja žena na toj radionici - apsolutno svakoj se u očima očitavala slika tog kraljevstva pa čak i onima koje nisu odmah nakon poroda osjetile tu famoznu majčinsku ljubav (da, i o tome se iskreno pričalo). Pogled i položaj tijela koje je svaka od nas nesvjesno napravila - položaj rukama kojim se pokazuje djetešce u naručju - bio je izuzetno sličan kod svih nas. I pri spomenu na upravo taj tren, tren u kojem žena prvi put drži svoje novorođenče nakon poroda, sve smo plakale, bez obzira kakvo smo iskustvo imale - pozitivno ili negativno. Svaka žena koja je majka zna o čemu ovdje pišem - to je trenutak u kojem smo najbliže u kontaktu s božanskim (bez obzira u koje božanstvo vjerujemo ili ne vjerujemo), trenutak apsolutne bezuvjetne ljubavi u jednom potpuno sirovom, ogoljelom i zemaljskom činu. Kraljevstvo nebesko je u naručju majke i ona ga je rodila, a to djetešce sa sobom donosi i taj specifičan miris – miris raja.
Ima li što ljepše u životu žene koja je postala majka? Nema!

Happy mother with baby lying together on bed at home, Image: 307372560, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kako vrijeme prolazi, tako isparava taj miris raja, a svakodnevni zahtjevi majčinstva ostavljaju to kraljevstvo sve dalje iza sebe te taj trenutak postaje samo sjećanje u ludilu svakodnevnice. Djeca rastu. Kažu da i brige s njima rastu - možda da, a možda i ne, ali vrijeme leti. Ponekad je teško i izazovno, većinom je totalno avanturistički probati ostati svjesna i prisutna majka. No ima jedan tren, jedan magični portal - to je tren u kojem dijete usne i u toj usnuloj tišini se čuje i osjeti njegov dah. Kakav god da je dan bio, koliko god bila zahtjevna faza u kojoj se dijete ili roditelji nalaze - zvuk disanja vlastitog djeteta briše (skoro) sav umor i stres. U tom trenu možemo proći kroz taj portal koji će nas opet odvesti do osjećaja kraljevstva nebeskog u vlastitom naručju.

Za vrijeme kićenja bora, paljenja lampica, slavljenja zimskog solsticija, paljenja krijesova, slavljenja svjetla ili u bilo kojem drugom običaju kojim obilježavate ovo doba godine - približite se svojem djetetu i udahnite ga ponovno - uživajte u mirisu raja i kraljevstvu nebeskom u svom naručju!

A možda i da probate ispričati svoju priču naglas, makar samoj sebi i vjerujte da ćete opet osjetiti tu čaroliju, bar na tren.

Tekst: Marija Čukman, porođajna edukatorica i doula, majka dvoje djece; www.svjesnatrudnoca.com

Tagovi: , , , , , , ,

Pročitajte i:

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Izabel Kovačić

Rodila Izabel Kovačić! Stigao sin!

Nakon što je Story prvi objavio vijest da nogometaš Mateo Kovačić i njegova supruga Izabel…

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!