epiduralna analgezija

Kako se izvodi epiduralna analgezija?

Sve bi žene voljele bezbolno roditi. Mnoge se odluče u tom smislu za epiduralnu analgeziju. No, kako izgleda taj postupak i u kojem se trenutku izvodi?

Epiduralnu analgeziju izvodi isključivo liječnik specijalist anesteziolog. Palpacijom (pipanjem) donjeg dijela leđa rodilje pronalazi prostor između kralježaka u koji će ubosti iglu. "Veoma važna predispozicija za dobro izvođenje epiduralne analgezije jesu sterilni uvjeti (sterilna oprema, sterilne rukavice i sterilna površina kože iznad mjesta uboda). Nakon što se odredi mjesto uboda, jako je važno potpuno sterilizirati to područje leđa: prvo se maže antimikrobnim sapunom, onda se ispire sterilnom vodom za injekcije i naposljetku se oprano područje maže antiseptičnom tinkturom. Nakon toga se oprano polje pokriva sterilnom kompresom s otvorom iznad mjesta uboda i može se pristupiti postavljanju epiduralnog katetera", objašnjava dr. Nada Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tijekom tog postupka trudnica mora biti u sjedećem položaju duboko pognute glave ili ležećem bočnom položaju. Prvo dobije lokalni anestetik, pa ubod igle uopće nije bolan. Kad anestetik počne djelovati, iglom se uđe u epiduralni prostor i tamo se postavlja tanki epiduralni kateter koji tamo i ostaje, dok se igla vadi. Rodilja kateter ne osjeća i s njim se može slobodno okretati, ležati na njemu i hodati. Kateter u epiduralnom prostoru može stajati i do četiri dana bez povećanog rizika za nastanak infekcije. Na epiduralni kateter prvo se daje probna doza da se provjeri je li kateter dobro postavljen. Tijekom tog postupka (kao i tijekom cijelog porođaja uz epiduralnu analgeziju) prate se otkucaji djetetova srca, kao i krvni tlak trudnice. Ako je sve u redu i nema promjena u krvnom tlaku trudnice, ostatak katetera zalijepi se za leđa i pacijentica dobiva punu dozu anestetika koja počinje djelovati nakon dvadesetak minuta. Kroz epiduralni kateter trudnici se injicira mješavina lokalnog anestetika i opioidnog analgetika.

"Te dvije grupe lijekova imaju različite mehanizme djelovanja, te se njihovim kombiniranim davanjem potenciraju željena svojstva, a minimiziraju nuspojave.
Ovisno o dozi anestetika doći će do anestezije (potpuna motorička i osjetna blokada) pod kojom se može raditi i carski rez ili analgezije (očuvana motorika, osjet znatno smanjen, ali još uvijek prisutan) za bezbolni prirodni porođaj. Postignuta analgezija prosječno traje oko dva sata i može se ponavljati koliko je potrebno. Postignuto stanje najbolje je održavati kontinuiranim puštanjem malih doza razrijeđenog anestetika preko epiduralne pumpe. Na taj se način osigurava bezbolnost do samog izgona, a majka pritom može aktivno sudjelovati u istiskivanju djeteta. Nakon porođaja kateter se vadi ako nije došlo do carskog reza, kad se kateter ostavlja kako bi se smanjili postoperativni bolovi", objašnjava cijeli postupak dr.Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst: Lejla Dervoz Rajić
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

epiduralna anestezija

Što možete očekivati od epiduralne anestezije?

Svaki vas trud vodi korak bliže vašem djetetu.…

novorodenče i mama

Je li prekasno za epiduralnu analgeziju?

Bol koji rodilja osjeća pri porođaju smatra se…

prednosti i mane epiduralne analgezije

Prednosti i mane epiduralne analgezije

Najveća je prednost epiduralne analgezije to što jedino…

trudnica

Gdje mogu dobiti epiduralnu analgeziju?

Raspitali smo se kakva je situacija u rodilištima…

Pročitajte i:

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…