polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju će se dogoditi. Možda zamišljate i sebe u toj situaciji i vidite slike u kojima ležite na leđima kao što se obično žene porađaju u filmovima. Zaboravite na film jer to nije najbolje niti za vas niti za dijete...

Položaj na leđima svakako nije za preporučiti niti za odmaranje između trudova niti za sam porod jer nije dobar ni za vas jer vas u njemu trudovi više bole, a niti za dijete jer ono teže prolazi kroz porođajni put. No, još važnije je to da u tom položaju težina djeteta s posteljicom vrši pritisak na vašu zdjelicu i veliku venu zbog čega do djeteta ne stižu dovoljne količine kisika. Osim toga zdjelica i prolaz kroz porođajni kanal je manje otvoren dok ležite.

Svaki uspravan položaj je dobar

Postoje puno bolji položaji za porod i olakšavanje trudova. U svakom uspravnom položaju pomaže vam gravitacija. U njemu je bebina glavica položena prema dolje i prirodno se lakše probija kroz uski porođajni kanal. U trenucima poroda tako će vam vjerojatno pomoći i malo hodanja. Svako toliko se možete sjesti i malo odmoriti ili čak leći na bok.

Kad trudovi postanu jači, potražite vaš položaj koji će vam biti udoban i pomoći vam izdržati napor truda. Svakoj ženi će to biti neki drugi položaj, obavezno ga potražite. Jer što vam je položaj udobniji i manje vas boli to je znak da je i dijete u njemu podržano, da najlakše prolazi i maksimalno mu je otvoren put.

polozaji za porod

Koje položaje možete zauzeti?

  • Možete se primjerice osloniti rukama na stol, šank ili na zid i lagano opustiti trbuh. U tom položaju probajte njihati kukovima ili se lagano njihati naprijed-nazad uz blago savijanje koljena. Tako će vaša beba lakše otvarati porođajni kanal.
  • možete ležati na boku i malo odmarati
  • stajati i malo hodati
  • sjediti na stolčiću
  • sjediti na lopti i ljuljati se
  • odmarati u klečećem položaju
  • postaviti se u položaj na sve četiri (položaj mačke). Ovaj položaj je odličan za rasterećenje bolova u kralježnici. Nadograditi ga možete oslanjanjem glave, prsa i ruku na pilates loptu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Različiti položaji za porođaj

Što je rodilja manje uplašena i napeta i…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…