polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju će se dogoditi. Možda zamišljate i sebe u toj situaciji i vidite slike u kojima ležite na leđima kao što se obično žene porađaju u filmovima. Zaboravite na film jer to nije najbolje niti za vas niti za dijete...

Položaj na leđima svakako nije za preporučiti niti za odmaranje između trudova niti za sam porod jer nije dobar ni za vas jer vas u njemu trudovi više bole, a niti za dijete jer ono teže prolazi kroz porođajni put. No, još važnije je to da u tom položaju težina djeteta s posteljicom vrši pritisak na vašu zdjelicu i veliku venu zbog čega do djeteta ne stižu dovoljne količine kisika. Osim toga zdjelica i prolaz kroz porođajni kanal je manje otvoren dok ležite.

Svaki uspravan položaj je dobar

Postoje puno bolji položaji za porod i olakšavanje trudova. U svakom uspravnom položaju pomaže vam gravitacija. U njemu je bebina glavica položena prema dolje i prirodno se lakše probija kroz uski porođajni kanal. U trenucima poroda tako će vam vjerojatno pomoći i malo hodanja. Svako toliko se možete sjesti i malo odmoriti ili čak leći na bok.

Kad trudovi postanu jači, potražite vaš položaj koji će vam biti udoban i pomoći vam izdržati napor truda. Svakoj ženi će to biti neki drugi položaj, obavezno ga potražite. Jer što vam je položaj udobniji i manje vas boli to je znak da je i dijete u njemu podržano, da najlakše prolazi i maksimalno mu je otvoren put.

polozaji za porod

Koje položaje možete zauzeti?

  • Možete se primjerice osloniti rukama na stol, šank ili na zid i lagano opustiti trbuh. U tom položaju probajte njihati kukovima ili se lagano njihati naprijed-nazad uz blago savijanje koljena. Tako će vaša beba lakše otvarati porođajni kanal.
  • možete ležati na boku i malo odmarati
  • stajati i malo hodati
  • sjediti na stolčiću
  • sjediti na lopti i ljuljati se
  • odmarati u klečećem položaju
  • postaviti se u položaj na sve četiri (položaj mačke). Ovaj položaj je odličan za rasterećenje bolova u kralježnici. Nadograditi ga možete oslanjanjem glave, prsa i ruku na pilates loptu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Različiti položaji za porođaj

Što je rodilja manje uplašena i napeta i…

Pročitajte i:

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…