Jelena Božac: Porođaj koji mi promijenio životni put

Porođaj većini žena označava životnu prekretnicu, ali rijetko kad im promijeni karijeru. Preplavljenost osjećajima sigurnosti i povjerenja u život, koje je iskusila prilikom rođenja prve kćeri, pulsku psihologinju Jelenu Božac pretvorilo je u čuvaricu prirodnog, tzv. neometanog porođaja. Postala je doula i porodna edukatorica te je napisala knjigu ‘Priče o rađanju’. Njezin je novi poziv, koji joj omogućuje prisustvovanje rođenjima te održavanje tečajeva i radionica za pripremu za porođaj i majčinstvo, uči ženskoj snazi i važnosti oživljavanja ženskog zajedništva i potpore

Porođaj kao jedno od najljepših iskustava u životu

Jasno se sjećam ključnih trenutaka svog života ‒ onih koji su nosili velike promjene i bili prekretnica. Takvih trenutaka nije bilo puno, a jedan od najznačajnijih svakako je onaj kad sam spoznala da sam žena. Bilo je to u zemljopisno dalekoj, ali duši vrlo bliskoj zemlji - Indiji, gdje se poštuje Shakti - moćna sila kreacije, energija Božanske Majke. Preplavljena spoznajom da se upravo ta Shakti energija nalazi u svakoj ženi, poželjela sam postati majka, dopustiti Shakti energiji da se u meni utjelovi.

Nekoliko godina poslije rodila sam svoju prvu kćer. Unatoč dominantno negativnoj slici porođaja koju imamo u našoj kulturi, moje je iskustvo bilo jedno od najljepših doživljaja u životu. Iskustvo stapanja s nečim puno većim od mene, osjećaj potpunog prepuštanja, neopisivog blaženstva i ljubavi. Bol je bila samo daleka, pozadinska slika.

Sigurnost i povjerenje u život

To je iskustvo bilo toliko osnažujuće da sam u teškom životnom periodu, koji je uslijedio nakon toga, nalazila izvor snage u oživljavanju trenutaka porođaja. Zatvorila bih oči i u mislima se vratila u vrijeme porođaja, na osjećaj povezanosti s nečim većim od mene, a taj mi je osjećaj pružao sigurnost i povjerenje u život. Taj je porođaj bio svojevrsna inicijacija u trnovit i veličanstven put Majčinstva.

Takvo iskustvo rađanja ostavilo je vidljive posljedice u mom praktičnom životu.
Mnogi su me pitali kako je prošao porođaj, pa sam dijelila svoje iskustvo; prvo prijateljicama i poznanicama, a onda nepoznatim ženama, koje su me počele pitati za pomoć, savjete i podršku kako bi i same ostvarile lijepa iskustva porođaja.

Koja je osnovna potreba žene koja rađa?

Slijedila sam putokaze koje mi je život pružio te prošla edukaciju za vođenje radionica za trudnice u udruzi Roda, a potom i seminar za edukaciju doula kod svjetski poznatog dr. Michela Odenta.
Dr. Odent i doula Liliana Lammers naučili su me kako biti podrška ženi koja rađa. Ne što činiti, koje tehnike koristiti, kako disati i slično. Potvrdili su mi ono što instinktivno znamo ‒ da je osnovna potreba žene koja rađa osjećati se sigurno, a ne promatrano.
Objasnili su mi prirodu oksitocina, hormona ljubavi, koji je ključan za prirodni porođaj ‒ a njegova je priroda sramežljiva pa je potrebno osigurati privatnost, toplinu, blago osvjetljenje, ali i prilagoditi ponašanje ‒ ne promatrati, ne postavljati pitanja, ne zastrašivati, ne dirati nepotrebno.

Michel Odent

Rečenica dr. Odenta koja mi se urezala duboko u pamćenje je: "Ne možemo aktivno pomoći ženi da rodi, naš je cilj ne ometati je nepotrebno." Tako se uobličilo moje novo zvanje ‒ postojećem zvanju psihologa dodala sam zvanje doule i porodne edukatorice.

Rođenje druge kćeri u dnevnom boravku

Zahvalna sam svaki put kad imam priliku biti prisutna rođenju novog ljudskog bića. Taj zapravo uobičajen i jednostavan čin izaziva neopisive osjećaje koji prelaze okvire svakodnevnih iskustava i ulaze u kategoriju nadiskustava.
Osobno se upoznati s tzv. neometanim porođajem imala sam priliku rađajući svoju drugu kćer u vlastitom dnevnom boravku.
Sirova snaga tog iskustva, snažnog i iskonskog, potvrdila mi je sve ono što sam dotad naučila. Samo onda kada sami iskusimo takvu vrstu porođaja, intuitivno znamo koje su potrebe žene koja rađa. Onda čuvamo proces porođaja i porođaj biva lakši, potrebno je manje intervencija, a žena se osjeća snažnom.

Prihvaćanje, razumijevanje i ljubav

Znanost potvrđuje ono što stare tradicije odavno znaju ‒ da je za začeće, trudnoću, porođaj i dojenje presudan oblik podrške koji žena dobiva ponajviše od onih koje su ta iskustva prošle. Nedostatak takvog ženskog zajedništva u modernoj, individualističkoj kulturi motivirao me da redovito održavam tečajeve i radionice pripreme za porođaj i majčinstvo. Kroz vlastite porođaje i majčinstvo te radom sa ženama i prisustvovanjem porođajima, svaki put iznova učim ključne životne vještine: prihvaćanja, razumijevanja i ljubavi.

Više o Jeleni možete čitati na sljedećoj poveznici.

Tekst: Magda Deždek
Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

porod kod kuće, u vodi

Fascinantna snimka poroda kod kuće

Porod kod kuće nije dio uobičajene zdravstvene skrbi…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

Pročitajte i:

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Izabel Kovačić

Rodila Izabel Kovačić! Stigao sin!

Nakon što je Story prvi objavio vijest da nogometaš Mateo Kovačić i njegova supruga Izabel…

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!