Iskustvo iz zagrebačkog rodilišta: hitni carski rez bebe okrenute na zadak

Donosimo vam iskustvo porođaja u jednoj zagrebačkoj bolnici prije nešto više od dvije godine kada je rođen predivan dječak s jednim zubićem i nešto više dlaka nego je mama zamišljala da će ih biti :)

Moj je dječak odlučio stići na svijet početkom srpnja, nekih dva tjedna ranije nego što su najavili liječnici. Trudnoća je bila prilično uredna, tek mali problemi s povišenim šećerom i bakterijama u urinu. Prvi dio trudnoće bio je obilježen svađama s mojim partnerom. Nakon što smo dijete i ja ostali trajno sami u stanu, tijekom mjesec dana popravio se i šećer i bakteriološka slika. Iako sam prije toga pila razne antibiotike i čajne pripravke. Stres se malo smirio, a smirio se i dječak. Tri tjedna prije poroda sve je bilo pripremljeno. Majka jednostavno zna.
Tako sam i ja znala da će mališan stići ranije, pomogli su u toj prognozi i detaljni pregledi u privatnoj poliklinici gdje je liječnik definirao bebu kao tjedan dana veću od gestacijske dobi. Mjesec dana prije termina počela sam osjećati težinu i sporost. S obzirom na to da sam bila sama, sve sam i dalje obavljala: vozila, nosila vrećice iz trgovine i pospremala. Činila sam to ipak puno sporije. Torba je već bila spremna, stvari složene i pripremljene, a ja uzbuđena. Dijete je bilo okrenuto nožicama prema dolje i ginekologica me u domu zdravlja upozorila na mogući scenarij izgona na nogice, a to je značilo moguće komplikacije i pucanje pupčane vrpce. S obzirom na to da termin još nije bio blizu, liječnici su me na redovnom pregledu u bolnici poslali doma uz napomenu da dođem na kontrolu za tjedan dana. Dva dana kasnije, te noći s nedjelje na ponedjeljak, ništa me nije pripremalo na ono što stiže. Bila je malo splasnula vrućina i ja sam se osjećala jako dobro.

Filmsko jurenje u rodilište

Vodenjak je pukao u snu, a dječak je u roku od dva sata već bio vani. Znala sam da je u pitanju vodenjak s obzirom na to da je iz mene prvo u krevet, pa kasnije po podu i u kadi iscurila znatna količina vode i stan je bio “poplavljen”. Pripremala sam se, ali nisam znala što u takvoj situaciji činiti. Čula sam priče prijateljica koje su napomenule da su nakon puknuća vodenjaka satima još kod kuće čekale prije odlaska u bolnicu. Za svaki slučaj nazvala sam hitnu pomoć i liječnik mi je ozbiljnim glasom rekao da bih zbog položaja bebe svakako trebala što prije u bolnicu. Deda i baka su dojurili po nas i odvezli nas filmski jureći kroz crveno u jednu zagrebačku bolnicu. Nakon pretrage urina liječnik je odlučio napraviti ultrazvuk. Napomenuo mi je da ću vjerojatno ići na carski rez ujutro čim dođe redovna smjena liječnika s obzirom na to da je dječak okrenut na
zadak. Uozbiljio se kad je počeo raditi ultrazvuk. Sestri je rekao da pozovu anesteziologa i pripreme me za operaciju. Nisam imala nikakvu pripremu za carski rez niti obavljene nalaze. Nisam se niti snašla i već su me vodili u operacijsku dvoranu. Moji roditelji nisu znali da je porod i započeo kad su im donijeli mali zamotuljak. Nisam imala trudove i ne znam kako izgleda ta porođajna muka. Dobila sam prvo spinalnu anesteziju, ali su žurili, a ja osjetila rez, pa su mi, uslijed operacije i vidjevši da mi pada tlak, dali opću anesteziju i nisam dočekala budna svog malenog dječaka. Taj mi je dio bio u najgorem sjećanju, posebno zbog onoga što je kasnije uslijedilo. Anestezija na mene djeluje tako da od nje plačem. Zadnji je to puta bilo kada sam operirala krajnike negdje u sedmom razredu osnovne škole i plakala sam cijeli dan iako me nije boljelo ništa. Nakon što sam se probudila, rasplakala sam se jer sam htjela svoje dijete. Sestre su bile jako ljubazne i odmah mi donijele mog malenog dječaka.

Prvi susret

Moj je maleni imao dlakava leđa, rukice i lice. Ja sam bila u šoku jer sam dobila malenog Wolverina. Osim toga, u ustima je bio neki bijeli prištić. Čim sam došla malo k sebi, došla me posjetiti liječnica koja me operirala i pitala je u kojem mi je trenutku pukao vodenjak. Zaključila je da će moj sin biti nogometaš jer je uspio pogoditi nogom rupicu od tri centimetra. Nakon nje stigla je pedijatrica i čestitala mi na tome što je moje malo čudo rođeno s donjom jedinicom. Dijete mi je imalo zub. Odmah mi se upalio alarm! Dojenje, zagrizi, krv… ajme meni! Dojenje je bila jedna sasvim druga priča, ali ne toliko zbog zubića, no o tome jednom drugom prilikom.
Javio se problem migrena. Nisam o tome znala ništa jer nisam imala pripremu za carski s anesteziologom već sam sestrama rekla da se jako loše osjećam. Nakon dva dana shvatila sam da mi se svaki puta sve više zacrni pred očima kada ustajem i pozvali su liječnike. Odlučili su da će pokušati s hidracijom i bocama fiziološke te strogim mirovanjem. Iz leđne je moždine curila tekućina kroz rupicu koja nije zarasla nakon pokušaja spinalne anestezije. Nije pomoglo.
Četvrti dan moje agonije odveli su me u operacijsku salu. Ostavili su me pola sata u tišini istog onog mjesta na kojem sam nekoliko dana ranije rodila svog dječaka. Godila mi je hladnoća koja je ovdje bila, s obzirom na to da je na odjelu babinjača bila nesnosna vrućina, ljeto. Iz susjednih sam prostorija čula vriskove i oduševljenje, bodrenje babica. U tom su me trenutku ponovno svladale emocije i plakala sam kao kišna godina. Nakon što su došle liječnice i uštrcale moju krv na mjesto uboda, momentalno mi je bilo lakše. Kao da je netko s mojih leđa skinuo tone kamenja i izvadio mi iz očiju trnce.
Migrena je bila momentalno izliječena. Bila sam istodobno sretna i jako ljuta što sam tolike dane trpjela, a lijek je bio samo jedan ubod. Ipak, do tada nisam uopće osjetila svoju ranu koja se tada počela malo javljati i peći.
Uskoro sam bila kao nova i beba i ja smo zdrave mogle kući.

 

Tekst: Kći, učiteljica, mama u jednoroditeljskoj obitelji, vlasnica zeca BEzaBU
Foto: osobni album

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Dijete za zadak: video vježbe za okretanje bebe

Položaj bebe do 30. tjedna trudnoće često se…

Položaj bebe na zadak

Kad se beba ugodno smjesti na zadak i…

beba na zadak

Zašto je moja beba u položaju na zadak?

Najveći broj djece na svijet do­la­zi u položaju…

trudnica

Vaginalni porođaj nakon carskog reza

Ako ste među onim trudnicama koje potajno priželjkuju…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…