inducirani porođaj

Induciranje porođaja: Zašto i kako se provodi?

Ako porođaj ne napreduje na prirodan način, a postoje medicinske indikacije za početkom porođaja, liječnik će vam predložiti inducirani porođaj

Indukcija porođaja opstetrički je postupak izazivanja kontrakcija maternice i porođaja. Provodi se nakon što liječnik procijeni da postoje indikacije za početkom porođaja, a nema naznaka da će on započeti spontano, tj. metode prirodnog izazivanja nisu bile uspješne.

Nekoliko je načina na koje se provodi medicinsko induciranje porođaja:

1. Od kirurških postupaka najčešće se koristi amniotomija, tj. namjerno prokidanje vodenjaka koju neke žene opisuju kao vrlo neugodnu. Nakon toga najveći broj indukcija rezultira porođajem unutar 24 sata pod uvjetom da ste već djelomično otvoreni (vrat maternice je zreo, proširen nekoliko centimetara). Katkad se ova metoda zbog veće uspješnosti ipak mora kombinirati s hormonalnim lijekom.

2. Lijekove za izazivanje kontrakcija maternice u prošlosti, poput ricinusovog ulja i kinina, 50-ih godina 20. stoljeća zamijenio je hormon oksitocin koji se prirodno nalazi u stražnjem režnju hipofize i zadužen je za prirodan tijek porođaja. Otkriće strukturne formule tog hormona i sintetska proizvodnja omogućilo je njegovo lakše doziranje kod induciranog porođaja i manje nuspojava. Primijeniti se može na više načina, no najsigurnije je intravenski u obliku infuzije (tzv. drip). Uvijek se započinje s nižim dozama razrijeđenog oksitocina, a o reakcijama maternice koje se prate kardiotokografski (CTG) ovisi daljnje doziranje.

Svaka rodilja drukčije reagira na drip, stoga se svakoj treba posebno prilagoditi. Preslabe ili nedovoljno učestale kontrakcije neće rezultirati porođajem. S druge strane, ako doza nije dobro pogođena pa nastanu prejake ili preduge kontrakcije (ili s premalim razmakom između njih), stres za bebu i rodilju je vidljivo pojačan, porođajna bol teže izdrživa i veća je potreba za lijekovima za ublažavanje bolova ili epiduralnom analgezijom. Također, žene koje preferiraju prirodni porođaj (ako izuzmemo potrebu za induciranjem), neće moći više slobodno hodati ili mijenjati položaje po želji jer nakon uzimanja oksitocina mora biti spojena na CTG. Stoga je o mogućnostima na porođaju u slučaju indukcije potrebno unaprijed razgovarati s liječnikom koji vodi porođaj. Ne ustručavajte se postaviti sljedeća pitanja:

 • Zašto je potrebno inducirati porođaj?
 • Hoće li biti bolnije od uobičajenog porođaja?
 • Što ćete koristiti za indukciju?
 • Koje alternative se još mogu iskoristiti?
 • Kakav rizik postoji u mom slučaju nakon induciranja?
 • Kakav bi mogao biti rizik ako odgodim ili odbijem induciranje?

Kontraindikacije za oksitocin (npr. Syntocinon, Pitocin) alergijska su reakcija rodilje, dok se među nuspojavama obično navode mučnina, povraćanje, alergijska reakcija, srčana aritmija, pad krvnog tlaka. Činjenica je da sintetički oksitocin nije isto što i oksitocin koji se prirodno stvara u organizmu trudnice pa se ni ne ponaša identično niti ima isti učinak na dijete kakav bi imao u prirodnim okolnostima.

3. Jedna od učestalijih metoda induciranja porođaja je nanošenje prostaglandinskog gela vaginalno (prostaglandini su derivati arahidonske kiseline). Pomaže omekšati vrat maternice (dozrijevanje cerviksa), a aplicira se na stražnji dio vagine. Pogodan je i za induciranje porođaja u trudnoći s EPH gestozama i ako trudinca ima srčanu bolest. Gel može samostalno potakuti porođaj ili u kombinaciji s oksitocinom. U nekim slučajevima može povećati rizik od groznice, proljeva, poslijeporođajnog krvarenja, a može i uznemiriti dijete. Iako se induciranje porođaja koristi kako bi se izbjegao carski rez, jedna od mogućih nuspojava je upravo povećan rizik od carskog reza te potreba za lijekovima za ublažavanje bolova.

Najčešći razlozi za indukcijom:

 • prenesena trudnoća u kojoj postoje naznake pada kvalitete plodove vode, odnosno nazire se djetetova ugroženost
 • visok krvni tlak ili preeklampsija (povišen krvni tlak u trudnoći i visoka vrijednost proteina u urinu)
 • dijete ne napreduje normalno
 • vodenjak je pukao, ali ni nakon 24 sata nema trudova
 • gestacijski dijabetes (uzrokovan trudnoćom)
 • neobjašnjivo krvarenje trudnice

Pojačava li drip porođajnu bol?

Mnoge se trudnice pitaju hoće li dobivanje oksitocina intenzivirati porođajnu bol više nego što bi bilo da je porođaj tekao prirodno. Ovisi o individualnom slučaju. Kod nekih žena hoće, kod nekih neće, no činjenica je da vam za porođaj bebe trebaju snažne i intenzivne kontrakcije. Nakon dobivanja oksitocina kontrakcije će se pojaviti naglije nego što bi se pojavile kod prirodno započetog porođaja pa trudnica nije spremna na takve jake kontrakcije koje se obično javljaju pred sam izgon. Zato je idealno da doziranje dripa bude takvo da trudnica ima 3 do 4 kontrakcije tijekom 10 minuta što je sličnije prirodnom porođaju.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…