disanje za vrijeme porođaja

Disanje tijekom porođaja

Koliko način disanja utječe na tijek porođaja, mogu li se njegovom kontrolom ublažiti porođajni bolovi i kako ga uopće naučiti kontrolirati?

Disanje je nevoljna funkcija tijela koju ono provodi spontano, bez obzira na aktivnost koju obavljamo. Naravno, disanje nije jednako u mirovanju i trčanju, tijelo automatski prilagođava disanje potrebama za kisikom. Katkad, kad smo pod stresom ili osjećamo strah, disanje postaje neujednačeno, preplitko ili preduboko, čime se remeti normalno stanje plinova u krvi. No i u takvim slučajevima tijelo tu nepravilnost "popravlja" urođenim mehanizmima.

Većina će žena na porođaju spontano prilagođavati svoje disanje određenom stadiju porođaja i sve će proći u najboljem redu. Preduvjet za takav prirodan slijed događaja jest da rodilja nije prestrašena, odnosno da je njezino tijelo prepušteno i usredotočeno samo na porođaj i trudove. To znači da je njezin psihički status dobar i da rodilja nije u stresnom stanju i obrambenom stavu; ona zapravo pušta svoje tijelo da "obavi" porođaj.

Što preporučuju stručnjaci?

Već desetljećima razni stručnjaci (liječnici, primalje, fizioterapeuti, edukatori za porođaj…) promoviraju voljno disanje kao način prevladavanja bola u porođaju. Za svaki stadij porođaja postoji način disanja pomoću kojeg se može lakše prebroditi bolnost trudova i zadržati normalni status plinova u krvi.
Bolničko okružje ženi je nepoznato, osoblje također, a razni predmeti koji se mogu vidjeti samo u bolnicama pojačavaju strah (igla, infuzija, CTG uređaj i drugi instrumenti). U toj se situaciji mnoge žene ne uspijevaju opustiti, stalno se boje sljedećeg što će im biti učinjeno, bilo bolno ili ne (vaginalni pregled, prokidanje vodenjaka, klistir, uvođenje igle u venu i slično). Zbog toga im može koristiti naučeno disanje, pomoću kojeg će se usredotočiti samo na svoje tijelo i porođaj, na trenutačni trud. Ako mislite kako se nećete moći prepustiti i opustiti u bolnici, možete uvježbavati razne načine voljnog disanja pomoću kojih ćete zadržati osjećaj kontrole i lakše prebroditi bol, strah, ukočenost i obrambene mehanizme tijela (izlučivanje adrenalina).

Više o tome kako disati u pojedinim fazama porođaja, pročitajte u ostatku teksta “Disanje tijekom porođaja” u novom rujanskom izdanju časopisa Moje dijete, 2013.

Tekst: Iva Podhorsky Štorek, vms, primalja
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Savjeti primalja zlata vrijede

Postoje pitanja o porođaju na koja žene rijetko…

Pročitajte i:

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…