„Carski rez s asistencijom majke“ – nova alternativna varijanta porođaja

„Carski rez s asistencijom majke“ naziv je za novu vrstu porođaja prvi puta izvedenog u Australiji. Razlika od uobičajenog porođaja carskim rezom uz epiduralnu anesteziju je u tome da majka kao „asistent“ sama primi bebu koju joj doktori oslobode na trbuhu te je privine sebi na prsa.

Sredinom prošle godine na taj način svoje peto dijete rodila je i prva Njemica Oxana Kaiser kako navodi njemački portal T-Online. Nakon prvog djeteta na carski i troje rođenih prirodno, Oxana je počela razmišljati kako roditi peto dijete koje je na ovaj svijet iz medicinskih razloga također moralo doći carskim rezom.
"Od rođenja moje najstarije kćeri, imala sam jedan neugodan osjećaj sumnje u to je li to zaista moje dijete. Nakon rođenja ostalo troje djece taj neugodan osjećaj nisam imala.”, izjavila je Oxana nakon porođaja i potvrdila slične osjećaje otuđenosti o kojima svjedoče mnoge majke koje su rodile na carski, posebice one koje su rodile u potpunoj anesteziji.

carski

Liječnici iz bolnice Bad Oeyenhausen u početku su oko Oxaninog prijedloga da rodi na taj alternativni način bili vrlo skeptični, no nakon što je tim ginekologa, anesteziologa i primalja sagledao sve rizike te promisilo što treba promijeniti u proceduri, ipak su pristali isprobati takvu vrstu porođaja."Osim svojevrsne nelagode, ustvari nismo imali realnih razloga da budemo skeptični. Općenito nam je važno, a i tada nam je na prvom mjestu bila sigurnost majke i djeteta.", rekao je Manfred Schmitt, šef Klinike za ženske bolesti i porode bolnici Bad Oeynhausen. Liječnicima je u tom smislu bilo bitno i da majka sebe ne ozlijedi prilikom zahvaćanja djeteta te ne inficira ranu. Zato je rodilja na ruke dobila sterilne rukavice.

Uz liječnikovu pomoć, Oxana je primila dijete i privila ga sebi na prsa. "Za mene je osjećaj bio kao i na normalnom prirodnom porođaju. U tom sam trenutku jednostavno osjećala samo sreću. Da moram ponovno roditi na carski, opet bih ovako napravila.", izjavila je zadovoljna Oxana. Šef ginekologije Schmidt također je siguran da će ovu vrstu alternativnog porođaja još puno puta u budućnosti upotrijebiti. "Majka i dijete su u odličnom stanju i to je najvažnije", rezimirao je Schmidt.

Tekst/Foto: T-Online.de
Foto: Profimedia.hr

 

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije…

Besplatan tretman ožiljka nakon carskog reza

Iako je travanj mjesec svjesnosti o carskome rezu…

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…