Porođaj u vodi

Trendovi u načinima kako žene danas rađaju svakako se mijenjaju. Porođaj u kadi ispunjenoj toplom vodom može biti predivno iskustvo za majku i bebu

Unatoč velikom zanimanju žena i postojanju kada i opreme u rodilištima velikih gradova, poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, u našim rodilištima samo manji broj djece na svijet dolazi izranjajući iz vode. Čini se kako porođaj u vodi kod nas tek treba doživjeti svoj procvat kao što ga doživljava u razvijenim zapadnim zemljama gdje se bilježi velik porast upravo takvih porođaja. A zašto biste mogli poželjeti roditi u vodi?

MANJE BOLI

Kad jednom rodi u vodi, rijetko koja žena sljedeće dijete namjerava roditi na neki drugi način. Lako je objasniti taj fenomen. Voda u koju majka uranja, na poseban način opušta ženinu tjelesnu napetost, daje joj osjećaj lakoće tijela i omogućuje da se osjeća ugodno i zaštićeno što na kraju smiruje bol. Zbog toga rodilja često ne treba lijekove.

BRŽE OTVARANJE I UČINKOVITIJI TRUDOVI

Osim osjećaja udobnosti koji majka ima plutajući u kadi, mnoge studije od devedesetih pa na ovamo nedvojbeno su pokazale mnogo drugih prednosti takvog porođaja za majku i dijete. Porođaj u vodi traje kraće. Kod prvorodilja se prvo porođajno doba, faza otvaranja, može skratiti za čak 90 minuta, što uvelike štedi energiju i ostavlja je za izgon. Žena dio početne faze otvaranja provodi na suhom i obično u kadu ulazi kad je otvorena oko 5 centimetara kako bi se potaknulo otvaranje. Tada porođaj obično krene brže, trudovi su učinkovitiji i ako nema komplikacija, žena rodi u roku od dva sata.

MANJE POTREBE ZA EPIZIJOTOMIJOM

Još jedan učinak tople vode ne treba zanemariti. Dobro je poznato da se kod porođaja u vodi izvodi puno manje epiziotomija jer one nisu potrebne. Tkivo se, naime, lakše širi i opušta u toploj vodi (ne smije prelaziti 37 stupnjeva), što rezultira znatno manjom potrebom za urezima međice (epiziotomijom). Ako primalja pri porođaju u vodi procijeni da je urez potreban, on se može napraviti i s ruba kade što se, međutim, puno rjeđe događa. Razlog zašto se izvodi puno manje epiziotomija jest u tijeku samoga porođaja. Primalja u prvome redu pomaže ženi da sama procijeni koliko želi tiskati pa izgon obično traje malo duže, a to međici daje više vremena za širenje.

NEMA STRAHA OD INFEKCIJE

Potrebno je napomenuti da se među liječnicima u našoj zemlji, a takvo se mišljenje može često čuti i među ženama, još govori o mogućim infekcijama i opasnostima takvoga porođaja za djetetovo i majčino zdravlje. Međutim, mnogobrojne su studije pokazale da je takav strah neopravdan. Održava li se higijena kade na pravilan način, puni li se kada pitkom vodom, trudnica je zdrava i pazi li osoblje, primalje i liječnici na vlastito zdravlje i čistoću, tada zaista nema straha od bilo kakvih infekcija.

Sve prednosti porođaja u vodi:
 • veća psihička i fizička opuštenost

 • manje negativnih emocija i refleksa: boli, straha, ljutnje, grča

 • kraće drugo porođajno doba i faza otvaranja

 • učinkovitiji trudovi, kraći porođaj

 • veća svjesnost i kooperativnost rodilje

 • rijetka potreba za urezom međice (epiziotomijom) ili lijekovima za bol

 • pravilnije disanje bez napetosti i hiperventilacije koji pojačavaju bol

 • veća pokretljivost rodilje i mogućnost odabira raznih položaja

 • smanjen pritisak na kralježnicu

 • bolja cirkulacija jer je smanjen pritisak na donju šuplju venu

 • manje krvarenja u trećem porođajnom dobu kad dolazi do porođaja posteljice

 • mogućnost ljepšeg zbližavanja s djetetom

 • intimnija i mirnija atmosfera, iskustvo koje vas ispunjava


Kada ne možete roditi u vodi?

 • komplikacije u trudnoći

 • položaj zatkom

 • veliko dijete

 • višeplodna trudnoća

 • prijevremeni porođaj

 • aritmija djetetova srca (nepravilan CTG) − prije i tijekom porođaja

 • želja za epiduralnom anestezijom

 • pozitivni testovi na: HIV, hepatitis B i C, klamidiju, TBC, uroinfekcije

MOŽE LI DIJETE UDAHNUTI VODU?

Vaše dijete sve što do porođaja poznaje jest samo život u vodi. Priroda mu je za taj višemjesečni boravak u vašem trbuhu podarila tzv. “diving reflex”, to jest refleks ronjenja zbog kojega pluća djeteta ostaju neaktivna sve dok lice prvi put ne dođe u kontakt sa zrakom. Kod preuranjeno rođene djece refleks za disanjem nerijetko je jači od refleksa ronjenja pa se može dogoditi da oni udahnu vodu, no u tom slučaju ionako nećete moći rađati u kadi jer je preuranjeni porođaj kontraindikacija porođaju u vodi.

Pročitajte i:

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…