5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci, mijenja u potpunosti tijelo žene. No ne samo u smislu estetike, pa je nerealno očekivati kako će se tijelo oporaviti u trenu. Naravno, sve ovisi o ranijem zdravstvenom statusu i navikama žena, ali i onome što čine nakon što na svijet donesu - novi život. Može li dojenje ubrzati oporavak, koliko treba maternici da se vrati u prvobitno stanje, samo su neka od pitanja na koje mame trebaju odgovor

Koliko će vremena trebati da se moja maternica smanji na veličinu prije porođaja?

Do početka trudova vaša je maternica otprilike 15 puta teža nego prije trudnoće (ne računajući težinu njezina sadržaja) i 500 puta većeg volumena. Odmah nakon rođenja djeteta, maternica se počne stezati i polako vraćati u svoju prvotnu veličinu.

Nekoliko dana nakon porođaja vrh se maternice može napipati dva prsta ispod pupka. Za tjedan dana, maternica će težiti oko pola kilograma - upola manje nego za vrijeme porođaja. Nakon dva tjedna težina joj se smanjuje na 300 grama i maternica se u potpunosti vraća u zdjeličnu šupljinu. Za 4-6 tjedana maternica bi trebala poprimiti svoju prvotnu težinu od 70 grama. Proces stezanja maternice naziva se involucija maternice. Tijekom tog razdoblja moguće je osjetiti grčeve u trbuhu.

Čak i nakon što se maternica vrati na početnu veličinu, još biste nekoliko tjedana ili duže mogli izgledati kao trudnica. Uzrok su tomu trbušni mišići koji su se rastegnuli i izgubili tonus tijekom trudnoće pa će im trebati vremena - i redovita tjelovježba - za povratak u formu.

Koliko ću smršavjeti odmah nakon porođaja?

Tijekom trudnoće tjelesna se težina žene u prosjeku poveća za 12-14 kilograma. Za povratak na težinu prije začeća bit će potrebno izvjesno vrijeme, ali već neposredno nakon porođaja težina se znatno smanji: oduzmite težinu djeteta, prosječno 3500 grama, zatim još 500 grama do kilogram koliko teži posteljica i kilogram krvi i plodove vode. U prosjeku, majka će na porođaju izgubiti oko šest kilograma.

Težina će se nastaviti smanjivati; sva voda nakupljena tijekom trudnoće, kao i višak krvi, polako će izlaziti iz tijela. Tako će se u danima nakon porođaja stvarati više urina nego inače - do nevjerojatne tri litre dnevno, a moguće je i pojačano znojenje.

Što mogu očekivati ako dojim?

Hormonske promjene potiču stvaranje mlijeka u dojkama. Prvih nekoliko dana dojenja vaše dijete dobiva svoje prvo mlijeko ili kolostrum, gustu žućkastu masu koju dojke proizvedu tijekom trudnoće. Sisanjem se oslobađa hormon prolaktin koji potiče proizvodnju mlijeka i oksitocin odgovoran za stezanje mliječnih stanica i kanalića potiskujući mlijeko prema bradavicama (refleks otpuštanja mlijeka).

Prvo dojenje može izazvati grčeve u trbuhu jer oksitocin ujedno potiče i stezanje maternice. Kad se dojke napune mlijekom, najčešće u prvih nekoliko dana nakon porođaja, natečene su, osjetljive na dodir, tvrde i prepune, što izaziva nelagodu. Takvo stanje nabreklosti dojki trebalo bi se poboljšati za dan-dva. Dojenje djeteta najčešće je najbolji način olakšavanja nabreklosti. Štoviše, često dojenje od samog početka i sprečava nabreklost.

Što će se dogoditi ako ne dojim?

Iako ne dojite, vaše će dojke stvarati mlijeko i bit će nabrekle. Bol doseže vrhunac tri do pet dana nakon porođaja. U tom razdoblju neprestano nosite čvrst grudnjak i stavljajte hladne obloge na dojke kako biste ublažili natečenost i zaustavili stvaranje mlijeka. Obloge obvezno prekrijte krpom da biste zaštitili kožu. Katkad je potrebno i nekoliko tjedana dok se proizvodnja mlijeka u potpunosti ne zaustavi. No prije nego što potpuno odustanete od dojenja, dobro razmislite, vaše je mlijeko prava dragocjenost za dijete, a povezivanje s bebom koje osigurava dojenje neprocjenjivo je.

Ako ipak odlučite ne dojiti, u slučaju nužde uzmite acetaminofen ili ibuprofen protiv bolova. Ako osjećate preveliku nelagodu, istisnite malo mlijeka, tek dovoljno da stanje bude podnošljivo. Međutim, to bi moglo produljiti proces jer stimulacijom bradavica i pražnjenjem dojke tijelo proizvodi više mlijeka. Izbjegavajte izlaganje dojki toplini jer i ona pospješuje proizvodnju mlijeka.

Zašto sam tako promjenjivog raspoloženja i umorna?

Promjene raspoloženja mogu biti posljedica više čimbenika, uključujući hormonske promjene, osjećaj nelagode zbog porođaja, nedostatak sna i druge brige oko dojenčeta, kao i emotivnu prilagodbu na majčinstvo. Bez obzira na uzrok, normalno je osjećati sjetu, koja se javlja nekoliko dana nakon porođaja i traje još nekoliko dana.

Ako osjećaj ne nestane samostalno u prvih nekoliko tjedana ili se pak pojača, posjetite liječnika. Moguće je da patite od poslijeporođajne depresije, što je ozbiljniji problem i zahtijeva liječenje. Čak i majke u odličnoj fizičkoj kondiciji mogu osjetiti snažan umor u ranoj poslijeporođajnoj fazi. Osjećaj neprestanog umora može potrajati tjednima, čak mjesecima. Imajte na umu da je vaše tijelo prošlo kroz velike tjelesne promjene i odvojite dovoljno vremena za odmor te se ne ustručavajte zatražiti pomoć obitelji i prijatelja.

Odgovore na ostala ključna pitanja mama nakon poroda, saznajte OVDJE.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

tata na porodu

Očevi na porođaju: Padanje u nesvijest samo je jedna od reakcija

Iako imate veliku želju da budete na porodu…

disanje u trudovima

Disanje i porod: Pravilno udisanje i izdisanje pruža više od opuštanja!

Možda mislite kako je pravilno disanje tijekom trudova…

Pročitajte i:

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Izabel Kovačić

Rodila Izabel Kovačić! Stigao sin!

Nakon što je Story prvi objavio vijest da nogometaš Mateo Kovačić i njegova supruga Izabel…

trudnica neposredno prije poroda na pregledu kod liječnika

7 znakova koji upozoravaju da se bliži porođaj

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj; puno više reći će vam vaše tijelo!

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…