Svako dijete se odmah nakon porođaja najbolje oporavlja ako odmara na majčinim prsima. Na njima osobito mogu profitirati nedonošena djeca

Jedino što djetetu kad se rodi zaista treba njegova je majka. Bilo da se rodilo u terminu ili nešto ranije, novorođenče instiktivno teži kontaktu s majkom, a što ga više uspije ostvariti to će bolje i brže napredovati. To vrijedi za bebe rođene u terminu, a posebice za nedonošene bebe koje trebaju potporu. Stoga poštujte tu želju i zaboravite da vas od djeteta dijeli komad stakla inkubatora.

Kontakt koža o kožu

Liječnici će također podržati vaš kontakt s djetetom te vam dopustiti da dijete dodirujete, milujete čak i podignete te neko vrijeme držite u naručju. Kad biste mogli dojiti, to bi bilo idealno. U prilagodbi na sisanje i majčina prsa kao izvora hrane u svijetu se primjenjuje prokušana klokan-metoda koju su prvi primijenili liječnici iz Južne Amerike. U nedostatku inkubatora pokušali su svakodnevno na dva sata dijete (samo u pelenama) stavljati na gola majčina prsa. Kontakt koža o kožu, majčina toplina i postupno usvajanje dojenja omogućili su djetetu jednake, ako ne i bolje uvjete za napredovanje. Dijete se kroz ovu metodu brže nauči sisati, brže i bolje napreduje, dobiva na težini i brže izlazi iz bolnice.

Iako se ova metoda uspješno primjenjuje u svijetu kod nas još nije zaživjela zbog nedostatnih tehničkih uvjeta i stava liječnika. No, i to je samo pitanje vremena!

Foto: Thinkstock