Jesmo li otišli predaleko u medikalizaciji porođaja?

Intervju s prof. dr. Žarkom Alfirevićem

Povodom konferencije prePOROD 2013. – Izazovi i trendovi u maternalnoj skrbi u Hrvatskoj i Europskoj uniji – koja će se odviti u Zagrebu 15. travnja 2013. u organizaciji Udruge Roda, među predavačima bit će i Žarko Alfirević, ugledni liječnik iz Velike Britanije. Doktor Alfirević je već poznat našoj javnosti po stavovima koji podržavaju stalan rad liječničkog osoblja na humanizaciji odnosa prema trudnicama, rodiljama i rađanju kao i kritikama upućenim prema prodecurama rađanja u hrvatskim rodilištima.

 

 

Žarko Alfirević je rođen u Zagrebu gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1984. godine. Nakon stažiranja kao mlađi doktor u Bolnici Sveti Duh u Zagrebu preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo. Trenutačno je profesor fetalne i maternalne medicine u bolnici za žene u Liverpoolu, jednoj od najvećih maternalnih bolnica u Europi s više od 8.300 poroda u jednoj godini.

 

Voditelj je odjela za zdravlje žena i djece na sveučilištu u Liverpoolu. Ima više od 170 publikacija odobrenih od struke i objavljenih u PubMed.

 

 

Vraćamo li se polako ponovno prirodi kad je riječ o porođaju? Radi li se o svjetskom trendu?

 

 

Mozda je primjerenije reći da se treba boriti protiv ekstrema. Ja sam imao prilike vidjeti trudnice u siromašnim dijelovima svijeta, posebno u nekim zemljama Afrike, kako rađaju kod kuće, u primitivnim uvjetima, bez ikakve prilike da dobiju potrebu medicinsku njegu u slučaju komplikacija. S druge strane, imamo porođaje carskim rezom ‘na zahtjev’ jer doktori i trudnice, pogotovo u privatnim klinikama, jednostavno nemaju vremena ni strpljenja čekati spontani porođaj. U zapadnom svijetu tražimo apsolutnu sigurnost kad letimo avionima ili vozimo automobile, pa nije čudo da to tražimo i kod porođaja. Nažalost, u toj želji za apsolutnom sigurnošću, pretvorili smo taj prekrasni fiziološki proces u bolest koja zahtijeva intenzivnu njegu za majku i dijete. I zato se mnogi u zapadnom svijetu pitaju nismo li otišli predaleko u medikalizaciji prođaja.

 

Rađaju li žene u Velikoj Britaniji uz manje medicinskih intervencija i što znate o situaciji oko porođaja u Hrvatskoj?

 

 

U Velikoj Britaniji veliku većinu porođaja obavljaju primalje bez prisustva liječnika, bilo u bolnici ili kod kuće. Ja jednostavno više ne mogu zamisliti moju praksu bez primalje kao dio tima. Stalno učimo jedni od drugih, jer kao doktori svugdje vidimo opasnost i probleme koje treba rješavati raznim ‘zahvatima’, a primaljama je to sve dio normalnog fiziološkog procesa. Istina je često negdje u sredini. U Velikoj Britaniji broj medicinskih intervencija tijekom trudnoće i porođaja, a i broj komplikacija, jako variraju od bolnice do bolnice. Upravo sada počinje velika inicijativa Kraljevskog Udruženja Ginekologa Velike Britanije kojeg sam ja član, u želji da istražimo i razumijemo razloge tih varijacija. Bilo bi dobro da se nešto slično pokrene i u Hrvatskoj. Hrvatske primalje i trudnice, a ne samo liječnici, bi trebali biti glavni pokretači takve inicijative. Trebamo raditi i učiti zajedno, a ne graditi barikade koje nas dijele.

 

U Hrvatskoj se liječnici često vode onom: “Od viška glava ne boli!” Što mislite o tome da se porođaj kod nas još uvijek često inducira, da rodilje prethodno treba klistirati i brijati, da se rodilji stavlja kanila u žilu u slučaju da zatreba, da se rodilju smješta u ležeći položaj i spaja na aparate dok čeka porođaj ili da se preventivno radi epiziotomija? Koliko sve te procedure za sobom povlače nove “nepotrebne” zahvate i traumatiziraju ženu i dijete?

 

Vođenje porođaja se mora individualizirati. Naše male bebe ne silaze s tvorničke trake. Kod mnogih trudnica indukcija porođaja s kanilom u žili, pa i epiziotomijom je apsolutno potrebna. I toga će, bojim se biti sve više ako žene budu rađale u četrdesetim godinama života. Kad bi moderna društva stvorila uvjete ženama da rađaju u ranim dvadestim, i imaju po troje, četvero djece, uvjeren sam da bi smo vidjeli epidemiju porođaja bez puno intervencija, pa i kod kuće.

 

 

 

 

 

 

U mnogim zemljama su primalje te koje porađaju, a liječnici se uključuju u slučaju komplikacija. Koliko je takav porođaj siguran i što mislite o porođaju kod kuće uz primalju?

 

 

 

 

I u Hrvatskoj primalje porađaju, ali u tome nemaju dovoljnu podršku od zdravstvenih struktura, liječnika i trudnica pa zato nemaju dovoljno utjecaja. Rješenje nije da porađaju jedni ili drugi nego zajedno kao tim, respektirajući jedni druge. Primalje i liječnici imaju znanja koja su komplementarna. Jedino kratkovidna zaštita profesionalnih interesa može biti prepreka da se taj odnos unaprijedi.

 

 

Propisuje li Europska unija procedure koje će se morati primjenjivati i u Hrvatskoj kad jednom uđemo u Europsku uniju? Hoće li se situacija samim time već promijeniti na bolje?

 

 

Ako nam političari i zakonodavci počnu naređivati kako će se djeca rađati, onda ja dajem ostavku na licu mjesta.

 

 

 

 

Prema vašem iskustvu kako i u kojem položaju žene “najlakše” i “najbrže” rađaju?

 

 

U zraku, vodi, na leđima, na stranu, na ‘sve četiri’, čučeći, kako kod im paše. Trudnice trebaju slušati svoje tijelo i trebaju osjećati da imaju punu kontrolu tijekom porođaja. Naš je posao, tu uključujem i očeve, bake, partnere, da im to osiguramo. Za ostalo će se pobrinuti priroda. I samo ponekad, odlično utreniran medicinski tim.

 

 

Želite li podijeliti vaše mišljenje o načinu kako žene kod nas rađaju ili samo želite podijeliti svoje iskustvo s porođaja, pridružite nam se na Forumu!

 

 

Intervju: Ivona Šatrak

 

Foto: Thinkstock

 

 

 

Još bi vas moglo zanimati:

“Da u Britaniji vodim porod kao u Hrvatskoj, završio bih na sudu” – Intervju s Intervju sa Žarkom Alfirevićem prof. dr., predstojnikom Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišta u Liverpoolu

Dobra primalja – uspješniji porođaj – Intervju s primaljom Erikom Spirić

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

trudna žena u samoizolaciji

Kako se pripremiti za porod tijekom pandemije koronavirusa?

Što je najvažnije prihvatiti u ovoj situaciji, na…

obitelj kostelić

Stigle prinove u obitelj Kostelić!

Tata Ivica Kostelić zbog situacije s koronavirusom nije…

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Rodila Ella Dvornik! Iznenadit će vas ime djeteta

Čestitke Elli i njezinom suprugu Charlesu Pearceu!

Pročitajte i:

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…

Ana Mažar: Put od majke do doule

Ženina snaga već je u njoj samoj, a dobiva smisao kada žena shvati da je…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…