Novija studija je pokazala da bi bebe rođene carskim rezom mogle imati povišen rizik za pojavom pretilosti oko 3. godine života

Među 1255 žena uključenih u istraživanje u ranoj trudnoći, njih 284 je kasnije rodilo carskim rezom. U 3. godini života 15,7% djece rođene na carski bilo je pretilo, za usporedbu sa 7,5% pretile djece rođene vaginalno.

Zanimljivo je da su majke koje su rodile carskim rezom u prosjeku bile više od žena koje su rodile vaginalno i u manjem postotku su dojile svoju djecu. No, nakon analize rezultata svih dobivenih podataka, znanstvenici su zaključili kako se carski rez može povezati i s dvostrukom vjerojatnošću za pojavom pretilosti kod djece rođene na taj način. Pritom nije bilo razlike u činjenici je li carski rez bio planiran ili se dogodio kao hitna intervencija.

"Mame koje razmišljaju o carskom rezu bez medicinskih indikacija trebale bi znati za taj potencijalni rizik", rekao je Dr. Susanna Y. Huh, profesor na Pedijatriji na Harvardu.

Bebe rođene carskim rezom stvaraju drukčiju crijevnu floru od beba rođenih vaginalno i autori studije su sugerirali da bi to mogao biti presudni faktor za pretilost. Moguće je i da način porođaja ima i dugoročne posljedice na imunitet ili endokrini sustav što se odražava na metabolizam i probavu.

Tekst: nytimes.com

Foto: Thinkstock