Većina bi mama voljela svoju bebu na svijet donijeti u što ljepšim uvjetima, možda u apartmanu rodilišta, uz visokokvalificirano medicinsko osoblje koje je pritom ljubazno, prijateljski naklonjeno i puno podrške te poštuje mamine želje. Pojedine žene maštaju i o porođaju izvan zemlje, a neke su to već učinile. Nekako se uvijek čini da je kod susjeda bolje, pa nije drukčije ni kad je riječ o uvjetima rađanja u rodilištima. Što se tiče osnovnih pravila vezanih uz rađanje, ne postoje bitne razlike između porođaja kod nas i u drugim zemljama. No postoje određene osobitosti koje bi vas mogle zanimati.

SAD

Prirodni porođaj bez određene vrste anestezije u ovoj je zemlji iznimka.

Ako kažete liječniku da ne želite epiduralnu, prvo će vas pokušati urazumiti i tek kad se uvjeri da je vaše mišljenje nepokolebljivo, odustat će od uobičajene prakse. Usto, pravo na odabir carskog reza također je na ženi i mnoge žene tamo rađaju upravo na taj način, ne razmišljajući o tome ima li za to opravdanih medicinskih pokazatelja ili ne. U Americi osim liječnika porodničara (ginekologa) u posljednje vrijeme sve više djeluju i samostalne primalje. Do sredine 19. stoljeća tradicionalno se rađalo kod kuće, a onda se taj trend zamijenio porođajima u bolnicama. No u posljednje vrijeme postoji ozbiljna organizacija neovisnih primalja koje svoje iskustvo stječu na porođajima u rodilištima i klinikama pa su porođaji kod kuće sada ponovno sve popularniji.

Zanimljivost

U američkim će bolnicama, prije nego što vas puste kući, provjeriti imate li autosjedalicu u automobilu i je li ispravno postavljena. Neće vas pustiti da odvedete dijete dok to nije sređeno.

Francuska

Iz nejasnog razloga većinu ginekologa u Francuskoj čine muškarci.

U ovoj je zemlji običaj kod prvorotkinja napraviti epiziotomiju (urez međice). Tate gotovo uvijek prisustvuju porođaju i za to im nije potrebna nikakva posebna priprema ili tečaj. Tata će odjenuti sterilni ogrtač i navlake za cipele, a ako želi nakratko izaći iz rađaonice, mora ih baciti i poslije uzeti nove. Kao i u većini europskih rodilišta, mamu će spojiti na CTG i provjerit će otkucaje bebina srca te intenzitet trudova. Tata na ekranu može pratiti kad se sprema jak trud. Osim toga, svi novopečeni očevi u Francuskoj dobivaju dva tjedna plaćenog dopusta za djetetovo rođenje, čak i kad je majka kod kuće. Mame imaju 16 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta.

Zanimljivost

Na izlazu iz rodilišta novi roditelji dobivaju dar: knjižicu za prvu godinu djetetova života, časopise za roditelje, pelene, uzorke kremica, ulja i šampona za bebe. Sljedeći sličan paket šalju im poštom nakon što dijete navrši tri mjeseca.

Italija

Buduće mame savjetuju porodničari, nutricionisti pa čak i veterinari!

U Italiji se trudnice za radostan događaj pripremaju vrlo ozbiljno odlazeći na tečajeve za trudnice. Nutricionisti im savjetuju kako da se pravilno hrane tijekom trudnoće i nakon porođaja, a veterinari im govore o odnosu između djece i domaćih životinja. Organiziraju se posjeti rodilištu u kojem mame namjeravaju roditi. Pokazuje im se rodilište, soba u kojoj će biti smještene nakon porođaja, dječja soba (djecu gledaju preko stakla).

U talijanskim se rodilištima ne dobivaju sterilne spavaćice i ogrtači, nego trudnice sve moraju donijeti u bolnicu. Novorođenčad ne zamataju kao male štruce, samo im odjenu bodije i odijelca. Majke s bebama izlaze iz rodilišta obično nakon 72 sata. Omogućeni su posjeti rodiljama u određeno vrijeme, a tada su bebe u dječjoj sobi, gdje ih je moguće pogledati kroz staklo. Djeca se majkama donose na dojenje i zatim odnose natrag u dječju sobu.

Zanimljivost

Mama sama priprema bebu za odlazak iz rodilišta.

Izrael

Što se više ljudi skupi u rodilištu, budućoj je mami veselije.

Zbog toga je prije porođaja uobičajeno sastavljati dugačak popis rođaka koji će doći podržati rodilju u bolnici.

U centrima za prirodan porođaj žena može odabrati jedan od umjerenih načina ublažavanja boli: akupunkturu, jacuzzi, masažu. No liječnici najčešće daju epiduralnu anesteziju.

Zanimljivost

Na izlasku se djetetu daruje komplet bočica, pelena, pakiranje ljekovitog bilja za kupke, dječji sapun.

Nastavak teksta čitajte na sljedećoj stranici...

Japan

Mnoge Japanke žele porođaj kod kuće uz asistenciju iskusne primalje.

Porođaj se doživljava kao prirodan proces i posao je primalje vrlo popularan. No i u rodilištima je gotovo domaća atmosfera. Imaju čak i toalete s podnim grijanjem. Nakon porođaja mamu operu, odjenu joj poseban pojas (steznik), daju joj paket higijenskih uložaka i presele u odjel babinjača.

No općenito govoreći, u toj su zemlji vrlo stroga pravila. Djeca se nalaze u zasebnoj dječjoj sobi. U svakom krevetiću pričvršćen je uređaj za praćenje bebina stanje. Mame pozivaju da dođu na dojenje. Očevi djecu mogu pogledati samo kroz staklo u strogo određeno vrijeme posjeta. Pet dana nakon porođaja, mamu i novorođenče pripremaju za odlazak kući. Poučavaju mame i čak testiraju njihovo snalaženje u njezi djeteta. Zbog toga mame ne zabrinjava kako će se snaći sa svojim “paketićem” kad budu kod kuće.

Zanimljivost

Otprilike tjedan dana nakon odlaska iz rodilišta, u stan novopečenih roditelja stiže zdravstveni djelatnik koji treba vidjeti kako se roditelji snalaze s djetetom. Provjerava se napreduje li dijete, dobiva li na težini i izgleda li zdravo.

Njemačka

Kao alternativna anestezija savjetuje se topla kupka.

Prosječne Njemice koje plaćaju zdravstveno osiguranje rijetko rađaju u privatnim klinikama. Platiti 8000 eura za porođaj ipak je preskupo. Pa i nepotrebno ako ga je moguće dobiti besplatno u državnim rodilištima.

Buduće mame prijavljuju se u klinici i dobivaju tzv. Mutter pass – knjižicu sličnu našoj trudničkoj knjižici u kojoj su zabilježeni svi pregledi i nalazi tijekom trudnoće te druge bitne informacije. Tu knjižicu uvijek moraju imati uza se, s njom idu čak i rađati. Novorođene bebe odmah odijevaju, a sve stvari osigurava klinika, baš kao i jednokratne pelene i vlažne maramice. Rodiljama također daju sve nužno – jednokratno rublje, uloške, ogrtače. Očevi su dobrodošli na porođajima. Mama po želji može rađati na krevetu, na podu ili čak ljuljajući se. Mnogi odjeli u rodilištu imaju kade ili porođajne bazenčiće. Smatra se da topla voda opušta trudnicu i čini trudove podnošljivijima, a grudi se polijevaju toplom vodom što potiče porođajnu aktivnost maternice. Anestezija se može dobiti po želji ili ako za nju postoji medicinska indikacija. Carski rez obično se obavlja uz spinalnu anesteziju kako bi mama mogla biti budna kad dijete dođe na svijet. Potpuna anestezija daje se samo u ekstremnim situacijama.

Roditelje ne puštaju iz rađaonice sve dok ne kažu djetetovo ime, koje se odmah bilježi u dokumentaciji. Hoće li beba nakon porođaja biti s mamom ili u dječjoj sobi ovisi o uvjetima pojedinih rodilišta. Najčešće je s mamom, a u dječjoj sobi samo tijekom pregleda.

Zanimljivost

Kao i u SAD-u, roditelji moraju imati autosjedalicu u automobilu kako bi odvezli bebu kući. Zabranjeno je držati bebu u naručju tijekom vožnje jer ju je tako nemoguće zaštititi pri sudaru.

Velika Britanija

Na porođaju asistira primalja, a liječnika zovu samo u slučaju komplikacija.

Ne postoje dječje sobe za novorođenčad u britanskim rodilištima jer je dijete od prvih minuta nakon porođaja s majkom. Smatra se da bi razdvajanje od majke bilo štetno i nehumano, čak i ako je porođaj bio teži. Za žene koje su tek rodile uvijek se brinu dvije medicinske sestre jer tako nalažu bolnička pravila. Jedna od njih razgovara s rodiljom, pazi na njezino zdravlje (mjeri joj krvni tlak i temperaturu...), a druga prati radi li prva sestra sve ispravno.

Zanimljivost

Nakon povratka kući patronažna sestra dolazi u posjet novorođenčetu i pri svakom posjetu donosi sa sobom elektroničku vagu, mjerač duljine djeteta, uzorke dječjih kremica.

Švicarska

Švicarski se liječnici trude što manje miješati u prirodni proces porođaja.

U ovoj zemlji trudnice obavljaju samo one najvažnije pretrage, a ako je trudnoća uredna, na pregled se ide samo jednom mjesečno, pa čak i rjeđe. Lijekovi se uzimaju samo u krajnjim slučajevima. U kliniku se rodilja upisuje kad trudovi počnu trajati oko 45 sekundi, a razmak između njih bude pet minuta. Čak i tijekom najjačih trudova, liječnici ženama predlažu da prošeću oko bolnice. Rađati je moguće na bilo koji način – ležeći, stojeći, na sve četiri. Ili pak u kadi za porođaje. Higijenska pravila nisu toliko stroga kao u našim rodilištima. U bolničku sobu možete ulaziti u cipelama u kojima ste hodali vani, na ulici.

U svakoj sobi odjela za babinjače postoji sve što bi vam moglo zatrebati, čak i sušila za sušenje naborane kože novorođenčeta.

Zanimljivost

Na izlasku iz rodilišta dijete će dobiti bogate darove: pelene, zvečke, hranu, bočice... (I.T.)

Foto: Thinkstock