Hrvatske primalje za bolje uvjete rađanja

Simboličnom šetnjom oko jezera Jarun hrvatske primalje su poručile…

“Više od 340 tisuća žena godišnje umre pri porođaju, a milijuni žena obolijevaju od bolesti koje su se mogle spriječiti te pate od komplikacija do kojih nije trebalo doći. Te strašne brojke ne smiju se ignorirati i na svima je nama zadaća da to promijenimo!”

Simbolična šetnja jezerom Jarun

Hrvatska komora primalja i Hrvatska udruga primalja obilježile su 5. svibnja Svjetski dan primaljstva petkilometarskom šetnjom u kojoj su im se pridružili sugrađani i sugrađanke te polaznice srednje primaljske škole u Zagrebu. Šetnju su organizirale i primalje u drugim gradovima Hrvatske.

Cilj je bio uključiti građane i medije u podizanje svijesti o potrebi za poboljšanjem uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet te o potrebi za unapređenjem prava budućih majki i novorođenčadi pri porođaju, što je na okupljanju istaknula i predsjednica Hrvatske komore primalja gospođa Barbara Finderle. “To je važna zadaća koja je pred nama primaljama svaki dan, u opisu našeg radnog mjesta, te je ispunjavamo predano i ponosno u svakoj prilici. No, poboljšanje temeljnih ljudskih prava majki i djece koja su tek došla na svijet, drage sugrađanke i sugrađani, treba biti prioritetna zadaća cijelog našeg društva, i u njoj moramo ustrajati zajedno, neumorno, svaki dan.”

Uspjesi i ciljevi Hrvatske komore primalja

  • Hrvatska komora primalja uspjela je prošle godine donošenjem Zakona o primaljstvu značajno podići standarde primaljstva kao struke i približila ga je europskim standardima u zaštiti majki i novorođenčadi. No pred nama je još dug put k ostvarenju boljitka za sve majke i djecu koja će tek doći na svijet.
  • Naš je glavni cilj promicanje izbora. Hrvatska komora primalja zalaže se za pravo svake žene da rodi kako želi te za informiranost žena i njihovih partnera o svojim pravima pri odabiru porođaja, koje je Europski sud u Strassbourgu prepoznao kao sastavni dio temeljnih ljudska prava. Žene imaju mogućnost izbora i primalje će ih uvijek braniti. Zalažemo se za educiranost prije trudnoće, za vrijeme trudnoće i nakon porođaja.
  • Krajem 2010. prve primalje dobile su licencu za samostalni rad i stupanjem na snagu izmjene Zakona o primaljstvu žene su dobile mogućnost izbora kod porođaja. Tim zakonom Komora se izborila da žene dobiju pravo i mogućnost izabrati tko će se skrbiti za njihovu trudnoću, na koji način i tko će im pomoći pri porođaju. Brojke dokazuju da je kod trudnoća koje vode primalje i samostalno se skrbe za ženu smanjen broj intervencija u porođaju, i to od davanja lijekova u trudnoći i porođaju pa do smanjena broja carskih rezova.

Pročitajte i:

u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživanje otkrilo u koje se doba dana bebe najčešće rađaju!

Svi "scenariji" koje mnoge trudnice vrte u glavi razmišljajući o onom što ih čeka, sada…

Rodila kod kuće i sve prenosila na Instagramu

Amerikanki Emmi Isaacs ovo je bio šesti porod!

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

18 savjeta za manje bolan porođaj

Ne dopustite da vam tijekom cijele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju…