trudnica prirodan porod

Porod na ‘starinski način’: Upišite Bosiljkin tečaj i rodite bebu bezbolno i sasvim prirodno

Porod je veliki događaj za svaku ženu, još ako je prvi, teško je zamisliti kako uopće izgleda i na što rodilja treba biti spremna kad ulazi u rađaonicu. Razgovarali smo s Bosiljkom Bulović, višom medicinskom sestrom i primaljom iz Splita koja se zalaže za prirodan i bezbolan porod.

Nakon što je prije 20-ak godina otišla u mirovinu, Bosiljka Bulović je osnovala udrugu "Klub trudnica beba Eva" i posvetila se učenju trudnica baš takvom porodu. Udruga je prerasla u svojevrstan pokret za prirodan porod, a do danas je, kaže Bosiljka, zahvaljujući edukaciji koju su u Udruzi prošle brojne žene, na posve prirodan način rođeno više od 20 tisuća djece.

Klub trudnica Eva

‘Zalažem se za prirodan porod jer je trudnoća normalno stanje pa tako i sam porod za ženu mora proteći bez straha, muke i stresa. Praksa je, nažalost, drugačija. Najprije su prije 30 godina počeli inducirani porodi, dripovi, epiduralni porodi, a danas je na snazi epidemija carskog reza’, govori Bosiljka. Dodaje kako je carski rez opravdan u najviše 20 posto slučajeva, odnosno samo onda kada je oko bebe zamotana pupčana vrpca, mada bi se, tvrdi, i dio tih poroda mogao odraditi prirodnim putem.

‘Carski rez nije prirodan način poroda pa ostavlja puno posljedica i na djecu i na majke. Mnoga djeca rođena na ovaj način imaju problema sa srcem, plućima, imaju razne psihičke posljedice, fobije, što nije ništa čudno. Onaj dan kad se beba treba roditi, čitav je organizam psihički, fizički, emocionalno i hormonalno, dakle u svim segmentima, spreman za porod, a kad se porod odvija na dogovoreni termin, ni dijete ni majka nisu hormonalno spremni za susret jedno s drugim’, upozorava.

Dodaje kako brojne žene iz neznanja, i u strahu od poroda, u dogovoru s liječnikom, odabiru carski rez. Zato je njezina misija educirati žene da savladaju strah od poroda i spoznaju da je jedini pravi put prirodan porod koji, tvrdi, nimalo ne boli.

‘Ženu, kad rađa, ne smije ništa boljeti. Prirodno bi bilo da žena rodi čučeći ili klečeći jer organizam je u tim položajima postavljen tako da dijete najlakše "iskače". I zato mi educiramo žene da dođu u rađaonicu u posljednji trenutak, bez da se medicina previše upliće u sam proces poroda. Jer, samo tako žena može doživjeti bezbolan porod’, kazuje Bosiljka koja sve žene koje se odluče za prirodan porod uči kako disati u prvome porođajnom dobu u toku truda, kako tiskati u drugom porođajnom dobu i kako se ponašati kada beba izlazi iz porođajnog kanala.Klub trudnica Eva radionice‘Naučimo ih tehniku disanja. Važno je paziti na pravilno disanje kako ne bi dolazilo do grčenja maternice, što je jako bolno. Također, naučimo ih kako da prepoznaju kad je pravi trenutak za odlazak u bolnicu. Imamo i slušalice kojima slušamo otkucaje djetetova srca’, ističe Bosiljka.

Priprema trudnica i edukacija u ‘Klubu trudnica beba Eva’ traju tri dana. U pripremu je uvijek uključen i partner. Trudnica može izabrati da joj i gospođa Bosiljka dođe kući i edukaciju obavi u njezinu okruženju, a zbog epidemioloških uvjeta, trudnicama su na raspolaganju i četiri DVD-a u kojima je jasno objašnjeno sve što žena treba znati o trudnoći, porodu, dojenju i njezi novorođenčeta.

Mnoge trudnice, koje su prošle Bosiljkin tečaj, svoje su iskustvo bezbolnoga prirodnog poroda podijelile na YouTube kanalu ‘Kluba trudnica beba Eva’.

Jedna od njih je Ivana koja se nakon lošeg iskustva s prvim porodom, odlučila uključiti u Udrugu. Ivana i njezina sestra danas imaju iskustvo s rođenjem triju beba na bezbolan način i rado ga dijele s novim rodiljama. Prirodni su porod većim dijelom odradile kod kuće, a u bolnicu su stigle tek kad su trudovi uslijedili svake tri do četiri minute, što je znak da počinje porod.

Andrea, majka trojice sinova, htjela je roditi ‘na starinski način’ pa je prošla edukaciju u ‘Klubu trudnica beba Eva’, gdje je danas i sama edukatorica. Kad priča prijateljima da je imala bezbolan porod, svi je, kaže, čudno gledaju.

U klubu volontira i 22-godišnja Eva, Bosiljkina unuka po kojoj je Udruga dobila ime. Eva je i sama jedna od djece rođene na dripovima, od čega ima oštećenje vida, što je Bosiljku dodatno motiviralo da nauči žene kako mogu roditi prirodno i bezbolno.

A ako se već mora dogoditi carski rez, i njega bi, kaže Bosiljka Bulović, zbog razine hormona u organizmu, trebalo obaviti na sam dan poroda.

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock, Privatni arhiv Udruge Klub trudnica Eva

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

10 mitova o porođaju carskim rezom

10 mitova o porođaju carskim rezom

Ako žena jednom rodi na carski rez, može…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s…

Doktori su bili skeptični, ali ona je uspjela roditi zdrave četvorke

Nakon što je nekoliko puta doživela spontani pobačaj,…

Pročitajte i:

seks u trudnoći

Kada je seks u trudnoći posve siguran...

Mnogi parovi pribojavaju se seksulanih odnosa u trudnoći. Jesu li ti strahovi opravdani, doznajte u…

tuzna zena

Tragičan slučaj iz Rijeke izvlači na površinu još neka pitanja o tretiranju žena u bolnicama!

Nažalost, slučaj mladog para iz Ičića i šokirajućeg postupka medicinskog osoblja riječkog KBC-a, nije vjerojatno…

Doula

Što nakon tragičnog porođaja kod kuće kaže prva doula Hrvatske: 'Doule nemaju što raditi na neasistiranom kućnom porođaju!'

Nakon porođaja kod kuće u Ivancu, koji je završio tragično, Anita Budak, predsjednica Hrvatske udruge…

žena nakon pobačaja

Ako ste izgubili bebu, dajte si vremena za oporavak: Kada pokušati ponovo?

Gubitak djeteta najteža je bol za roditelje, a pobačaj donosi posebne osjećaje i žalovanje vezano…