trudnica

Masaža međice ne umanjuje samo šanse za epiziotomiju, donosi još jednu važnu dobrobit!

U pripremu za porođaj mogu se ubrojiti razne stvari, od vježbi disanja, edukacije o dojenju i postpartum njezi pa do pripreme torbe za rodilište. Nemojte zanemarit još jednu važnu rutinu

Iako je većina rodilišta uvelike smanjila postotak epiziotomija u normalnom porodu, taj je postotak još prilično visok s obzirom na to koliko je dug i bolan oporavak nakon ovoga invazivnog postupka.

No, dakako, postoji nekoliko načina kako 'izbjeći' epiziotomiju, a jedan od njih je i perinealna masaža, odnosno masaža međice u zadnjim tjednima trudnoće. Također, uspravan položaj u trenutku rađanja povećava šanse da će urez biti nepotreban.

Masaža međice, osim što postupno rasteže i opušta međicu, privikava ženu i na osjećaj zatezanja mišića izlaznog dijela porođajnog kanala, što joj poslije olakšava sam porođaj. Izvodi se s navršena 34 tjedna trudnoće.

Upute prije izvođenja masaže

Prije masaže potrebno je skratiti nokte i oprati ruke te ih obrisati papirnatim ubrusom. Također je potrebno pripremiti ulje za međicu. Možete koristiti ulje prirodnog podrijetla i da vam odgovara teksturom i mirisom.

Zauzmite polusjedeći položaj s raširenim nogama i pokušajte se opustiti. Možete se služiti ogledalom kako biste bolje vidjeli međicu.

  • Masaža počinje tako da palce stavite tri do četiri centimetra u vaginu i međicu širite na stranu nadolje prema rektumu sve dok ne osjetite peckanje.
  • U tom se položaju zaustavite dok peckanje ne prestane za nekoliko minuta, a zatim nastavite nježno masirati u smjeru gore-dolje.
  • Palcima poput udice lagano vucite tkivo prema gore kao što će to činiti djetetova glavica tijekom izgona. Izbjegavajte područje oko ušća maternice.
  • Proceduru završite jednominutnom laganom masažom cijeloga tkiva. Cijela masaža obavlja se nježnim pokretima kako bi se izbjegle ogrebotine. Međicu možete masirati tri do četiri puta na tjedan po četiri minute ili čak svaki dan.

Prema istraživanjima, među trudnicama prvorotkinjama, koje su masirale međicu, 24,3 posto je rodilo s očuvanom međicom.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

razvoj mozga fetusa

Kada se počinje razvijati mozak vaše bebe: znanstevnici tvrde čak i prije negoli shvatite da ste trudni!

Živčani sustav - mozak, leđna moždina i živci bebe - jedan je od prvih sustava…

ultrazvuk bebe

Trudnoća: Prvi otkucaji bebina srca, glazba su za mamine uši! Kada ih možete čuti?

Od trenutka kad ste doznali da ste trudni, jedan od prvih događaja koji ste željno…

rana trudnoća

Vodič za tate kroz jutarnje mučnine: Kako biti uz svoju trudnu partnericu?

Da ne biste rekli kako ne mislimo na buduće tate i njihovo sudjelovanje u trudnoći,…

pobačaj

Dan sjećanja na bebe anđele: Gubitak trudnoće je traumatično iskustvo ma koliko god ga mi pokušavali banalizirati

'Ma ajde, bit će još prilika. Mlada si, opet ćeš ostati trudna', rečenice su koje…