Opusti se i uživaj u masaži u trudnoći

Masaža je jedan od najstarijih oblika metoda liječenja i opuštanja. Ona postoji od kada postoji i čovjek jer čovjek instinktivno trlja i 'masira' bolni dio. Vrijednost masaže prepoznata je u raznim kulturama i opće prihvaćena u svijetu. Da masaža ima svoje prednosti i čari opuštanja to se već zna, no postavlja se pitanje je li dozvoljena za vrijeme trudnoće?

Drage trudnice, ako vam prije dinamika posla i života nije dozvoljavala vrijeme za opuštanje i masažu, sada je pravo vrijeme za to! Priuštite si opuštajuće masaže u devet čarobnih mjeseci. Definitivno uvrstite masažu na svoju listu 'što sve trebam/želim u trudnoći'.

Obzirom da se za vrijeme trudnoće događaju promjene na tijelu koje se prilagođavaju rastu i razvoju djeteta, a time prilagođeno držanje tijela stvara kompenzacije, nerijetko se javlja i bol. Najčešća područja boli su: područje leđa, područje zdjelice, područje stidne kosti i područje prsnog koša. Također, u raznim tjednima trudnoće javlja se umor, pospanost, osjećaj težine, nedostatak energije, ukočenost. Masaža može biti jedan od načina smanjena boli i opuštanja u fizičkom i duhovnom smislu.

Masaža tijekom trudnoće treba biti prilagođena posebnim potrebama trudnice, s obzirom da tijelo trudnice prolazi kroz promjene. Osoba koja provodi masažu treba biti stručno educirana i bitno je da poznaje fiziologiju trudnoće i anatomiju trudnice. Prostorija u kojoj se masaža provodi treba biti dobro prozračena i ugodne temperature. Također je važan i položaj u kojem se provodi masaža. Stol za masažu treba biti ugodno mekan i da se trudnica nalazi u položaju na boku ili u poluležećem položaju. U visokom stupnju trudnoće masaža se može odraditi i u sjedećem položaju na stolici, a trudnica je naslonjena rukama i jastukom na stol. Prije svega, treba biti ugodan položaj da se trudnica može posve opustiti i uživati. A masaža može trajati koliko vam odgovara i koliko vam je ugodna s obzirom na položaj.

Pošto trudnice znaju biti osjetljive na mirise, preporučaju se ulja s neutralnim mirisima ili one s blagim mirisima. A i beba će vrlo vjerojatno dati jasno do znanja koji mirisi joj odgovaraju, a koji ne.

Kod nekih stanja, masaža ipak nije dozvoljena. Izbjegavajte masaže ako postoji povećani rizik od prijevremenog porođaja; krvnih ugrušaka ili kod stanja: krvni poremećaji, upala vena i limfnih čvorova, krvarenje i jaki vaginalni iscjedak, zarazne bolesti i akutne upale; povišena temperatura; preeklampsija; visoki krvni tlak.

Masaža otklanja umor brže nego pasivan odmor. Masažom se poboljšava cirkulacija (ne samo u najpovršnijim dijelovima nego se mehaničkim putem prenosi i na potkožno tkivo i mišiće). Mišići se opuštaju, a time se smanjuje napetost i fizički i mentalni stres. Poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i otprema štetnih produkata iz tijela. Za vrijeme trudnoće preporuča se lagana, nježna, smirujuća masaža da se smanji napetost tijela i bolna stanja.

I za kraj, dogovorite termin za masažu i uživajte.

Tea Sukreški

Tekst preuzet s: www.sretna.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

marijana batinić

Marijana Batinić otkrila spol bebice koja stiže na ljeto

5-godišnja sestrica Ena dobit će baš što je…

dizajnerica anamarija brkić kreirala novu kolekciju za trudnice

Trudna dizajnerica Anamarija Brkić: moda u blaženom stanju

Dizajnerica Anamarija Brkić predstavila je novu kolekciju Loved…

Pročitajte i:

tijelo žene nakon porođaja

Slavne dame pokazale kako zaista izgleda tijelo žene nakon poroda

Većina ljudi živi savršene živote - barem se tako čini prema objavama na društvenim mrežama.…

trudnica i porod u vrijeme koronavirusa

U Zagrebu trudnica s koronavirusom rodila zdravog dječaka, a stiže vijest i o zdravoj majci s tri zaražena novorođenčeta

U Zagrebu je rodila prva trudnica zaražena koronavirusom, a s druge strane svijeta stiže šok…

Nakon prekida zaruka, stigla vijest o trudnoći

Dugogodišnje prijateljstvo preraslo je u ljubav, koja će biti okrunjena na najbolji mogući način

Izabel Kovačić

Prelijepa Izabel Kovačić konačno pokazala trudnički trbuh

Supruga nogometnog reprezentativca Matea Kovačića snimila je modnu kampanju za svoj modni brend lunilou