Opusti se i uživaj u masaži u trudnoći

Masaža je jedan od najstarijih oblika metoda liječenja i opuštanja. Ona postoji od kada postoji i čovjek jer čovjek instinktivno trlja i 'masira' bolni dio. Vrijednost masaže prepoznata je u raznim kulturama i opće prihvaćena u svijetu. Da masaža ima svoje prednosti i čari opuštanja to se već zna, no postavlja se pitanje je li dozvoljena za vrijeme trudnoće?

Drage trudnice, ako vam prije dinamika posla i života nije dozvoljavala vrijeme za opuštanje i masažu, sada je pravo vrijeme za to! Priuštite si opuštajuće masaže u devet čarobnih mjeseci. Definitivno uvrstite masažu na svoju listu 'što sve trebam/želim u trudnoći'.

Obzirom da se za vrijeme trudnoće događaju promjene na tijelu koje se prilagođavaju rastu i razvoju djeteta, a time prilagođeno držanje tijela stvara kompenzacije, nerijetko se javlja i bol. Najčešća područja boli su: područje leđa, područje zdjelice, područje stidne kosti i područje prsnog koša. Također, u raznim tjednima trudnoće javlja se umor, pospanost, osjećaj težine, nedostatak energije, ukočenost. Masaža može biti jedan od načina smanjena boli i opuštanja u fizičkom i duhovnom smislu.

Masaža tijekom trudnoće treba biti prilagođena posebnim potrebama trudnice, s obzirom da tijelo trudnice prolazi kroz promjene. Osoba koja provodi masažu treba biti stručno educirana i bitno je da poznaje fiziologiju trudnoće i anatomiju trudnice. Prostorija u kojoj se masaža provodi treba biti dobro prozračena i ugodne temperature. Također je važan i položaj u kojem se provodi masaža. Stol za masažu treba biti ugodno mekan i da se trudnica nalazi u položaju na boku ili u poluležećem položaju. U visokom stupnju trudnoće masaža se može odraditi i u sjedećem položaju na stolici, a trudnica je naslonjena rukama i jastukom na stol. Prije svega, treba biti ugodan položaj da se trudnica može posve opustiti i uživati. A masaža može trajati koliko vam odgovara i koliko vam je ugodna s obzirom na položaj.

Pošto trudnice znaju biti osjetljive na mirise, preporučaju se ulja s neutralnim mirisima ili one s blagim mirisima. A i beba će vrlo vjerojatno dati jasno do znanja koji mirisi joj odgovaraju, a koji ne.

Kod nekih stanja, masaža ipak nije dozvoljena. Izbjegavajte masaže ako postoji povećani rizik od prijevremenog porođaja; krvnih ugrušaka ili kod stanja: krvni poremećaji, upala vena i limfnih čvorova, krvarenje i jaki vaginalni iscjedak, zarazne bolesti i akutne upale; povišena temperatura; preeklampsija; visoki krvni tlak.

Masaža otklanja umor brže nego pasivan odmor. Masažom se poboljšava cirkulacija (ne samo u najpovršnijim dijelovima nego se mehaničkim putem prenosi i na potkožno tkivo i mišiće). Mišići se opuštaju, a time se smanjuje napetost i fizički i mentalni stres. Poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i otprema štetnih produkata iz tijela. Za vrijeme trudnoće preporuča se lagana, nježna, smirujuća masaža da se smanji napetost tijela i bolna stanja.

I za kraj, dogovorite termin za masažu i uživajte.

Tea Sukreški

Tekst preuzet s: www.sretna.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

masaža bebe

Kineziologica u prekrasnom videu pokazala tehniku masaže beba

Mag. kineziologije i kineziterapeut Lana Novota u videu…

seks u trudnoći

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu u trudnoći

S bebom na putu mnogo se toga mijenja…

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

Pročitajte i:

U devetom mjesecu trudnoće istrčala maraton!

28-godišnja Makenna Myler danas ima termin poroda!

djevojka sretna zbog trudnoće

Vodič: kako se u 30 dana pripremiti za trudnoću

Od odluke o prestanku korištenja kontracepcije do ostvarivanja trudnoće, potrebno je obaviti nekoliko važnih koraka…

Izgubila nadu, a onda stigla vijest o trudnoći! 'Sada znam što je bilo krivo!'

Život kakav je vodila poznata glumica sličan je "scenariju" u mnogim obiteljima u kojima parovi…

surogat majčinstvo: baka će roditi svojeg unuka

Baka će roditi svojeg unuka!

Iako je surogat majčinstvo u Hrvatskoj zabranjeno, u svijetu je to jedna od uobičajenih metoda…