One su hrabro progovorile o spontanom pobačaju

Oko 15% trudnoća završi spontanim pobačajem, kažu statistike, a najčešći uzrok, u gotovo 70% slučajeva, poremećaji su kromosoma. Spontanim pobačajem se smatra gubitak ploda prije 20. tjedna trudnoće, a najčešće se događa u prvih 12 tjedana trudnoće. Oko 8% žena koje su imale spontani pobačaj mogu normalno zatrudnjeti i iznijeti sljedeću trudnoću. Mnoge žene, ipak, o tom iskustvu šute, ne žele s drugima dijeliti svoju bol, no ima i onih koje su hrabro iskoračile u javnost i progovorile o svemu što su prošle od trenutka kad su shvatile da je u njima prestalo rasti maleno biće. Jedna od njih je i pjevačica Ivana Banfić, koja je 2008. godine, u devetom tjednu trudnoće imala spontani pobačaj, o čemu je – između ostalog – progovorila u “friško” objavljenoj knjizi “Devedesete”, predstavljenoj jučer u Zagrebu. Knjiga je fascinantna povijest legendarne glazbene scene, ali i osobni dnevnik ove nekadašnje zvijezde hrvatske dance scene.

Samo sedam mjeseci nakon što je objavila tužnu vijest da je zbog spontanog pobačaja izgubili bebu, Hilaria Baldwin, supruga glumca Alexa Baldwina, u studenom prošle godine ponovno se suočila s istim gubitkom.”Tužni smo jer smo upravo saznali da je naša nerođena beba preminula sa samo četiri mjeseca starosti. Nismo dobro, želim da to znate, ali također želim da znate da ćemo biti”, napisala je tada na Instagram profilu Hilaria Baldwin, majka četvero djece.

Nakon što je 2012. rodila svoju prvu kći Blue Ivy, svjetski popularna pjevačica Beyonce, javnosti je otkrila da je doživjela pobačaj. Iako nije često o tome govorila, tada je priznala da joj je to bio najtužniji trenutak u njezinom životu.

“Počela sam tražiti dublji smisao života, i to kroz lekcije s kojima sam se susrela, a za koje nisam ni znala da mi trebaju. Uspjeh za mene sada znači nešto potpuno drugačije. Naučila sam da je svaka bol i svaki gubitak zapravo svojevrstan dar. Pobačaji su me naučili da moram postati majka samoj sebi, prije nego li postanem nekome drugome. Kada sam dobila Blue Ivy, potraga za mojom svrhom postala je dublja. Imam osjećaj kao da sam umrla i ponovno se rodila, zbog čega sam postala jača”, rekla je tada Beyonce, danas majka troje djece, kćeri Blue Ivy i blizanaca Rumi i Sira.

Britanska psihologinja Jessica Zucker, specijalizirana za mentalno zdravlje žena u reproduktivnoj dobi, nakon što je u 16. tjednu trudnoće i sama izgubila dijete, na Instagramu je pokrenula profil “I Had a Miscarriage”, kako bi pomogla ženama suočiti se s tim stresom te demistificirati pobačaj kao takav.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Zucker, Ph.D. (@ihadamiscarriage) on

“To nije ‘samo pobačaj’, već i sve ostalo što dolazi uz njega: gubitak planova za to dijete, emocije s kojima se treba boriti čitava obitelj, prije svega braća i sestre, fizička bol, tuga… Sve je tako bolno, ali imam osjećaj da me nitko u potpunosti ne razumije, iako sam otvorena s ljudima i o tome pričam. Hvala vam na vašem iskustvu i svemu što radite za nas. Nastavite pričati o tome i pomozite ženama poput mene koje su tek na početku ovog tužnog putovanja”, samo je jedan od komentara na profilu britanske psihologinje.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Instagram

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Hilaria Baldwin: 'Nisam očekivala ovakav ishod kad sam danas došla na pregled'

Hilaria Baldwin, supruga američkog glumca Aleca Baldwina, na…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici…

Pročitajte i:

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…

trudna žena u samoizolaciji

Kako se pripremiti za porod tijekom pandemije koronavirusa?

Što je najvažnije prihvatiti u ovoj situaciji, na što obratiti pažnju te kako se ponašati…

trudnica gleda online tečaj za trudnice u svojem domu

Roda poziva trudnice na besplatan e-tečaj. Evo kako se prijaviti

Rodin prvi e-Tečaj za trudnice namijenjen budućim majkama koje su trudne 28. tjedana ili više

vježbanje u trudnoći

VIDEO s vježbama za drugo tromjesečje trudnoće: koristan je i protiv stresa!

Kako vaš trbuh raste, tako ćete morati mijenjati vašu rutinu vježbanja. Na što sve treba…