tata na porodu

Očevi na porođaju: Padanje u nesvijest samo je jedna od reakcija

Iako imate veliku želju da budete na porodu i držite svoju partnericu za ruku, ponekad za to treba pripremiti i um i tijelo. Ovaj tata nije očekivao da će baš ovako reagirati

Očevi također imaju želju biti prisutni od prvog trenutka kada njihovo dijete ugleda svijet oko sebe, ali i žele biti podrška svojoj partnerici u teškim trenucima poroda.

Muškarcu koji promatra svoju voljenu ženu, majku njihova djeteta, kako se suočava s ogromnom boli i strahom tijekom poroda i pritom ne može ništa konkretno učiniti, sigurno nije lako. I ne, to nije nikakav sarkazam, nego je muškarcima tijekom poroda zbilja teško. A to će vrlo dobro znati svi oni koju su to proživjeli. Trenuci su to u kojima bi svaki tata dao sve na svijetu da sve prođe što brže i, ako je ikako moguće, bez ikakvih bolova. Gledati taj bolni, ali čarobni trenutaki pritom se najčešće osjećati beskorisno mnogi podnesu teže nego što su ikad mogli zamisliti.

Reakcije na promatranje poroda i sudjelovanje u njemu mogu biti svakakve, a jedan je tata bio prilično neugodno iznenađen onime što je vidio. Kako je događaj ovjekovječen kamerom, kasnije ga je objavio na svome TikToku, kako bi se vidjelo kakve su sve reakcije, osim padanja u nesvijest, moguće, i time je nasmijao svoje pratitelje.

@thehoppers4##birth ##labour ##reaction ##funny ##fyp ##omg ##sick ##thehopperclan ##foryou ##viral ##foryoupage ##xyzbca♬ original sound – The hoppers

Dakle, tate koji žele biti prisutni na porodu moraju biti spremni na sve i svašta. Postoje i situacije u kojima njegova partnerica poželi ipak biti sama ili one u kojima postane vrlo škakljivo, kada bolovi postanu gotovo neizdrživi pa žena pokaže svoju stranu koje je partneru nepoznata, trenuci u kojima će ispuštati krikove i glasove koje do tada još nitko nije čuo.

Savjet: Za sve moguće (i nemoguće) situacije najbolje je proći trudnički tečaj zajedno sa suprugom. Osim trudničkog tečaja, što je možda još i važnije, treba puno, puno razgovarati s partnericom kako bi i jedno i drugo znali što mogu očekivati. Danas se pred muškarce stavlja pritisak da moraju biti prisutni na porodu, ali činjenica je da ne moraju.

Stoga, nema pravog odgovora na pitanje treba li tata biti prisutan na porodu ili ne. Najvažnije je da se do takvog zaključka dođe u dogovoru s partnericom jer katkad je ženi lakše kada porod proživi sama.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Screenshot TikTok

Tagovi: ,

Vezano uz temu

oksitocin i adrenalin

Oksitocin i adrenalin: Suprotni po djelovanju, ali imaju svoju ulogu u porodu!

Ljudsko tijelo funkcionira kao savršeni stroj. Svaki organ…

porod

Veliko finale: Tiskanje na porodu, to ste čekali mjesecima!

Nakon što je prva faza porođaja gotova, vrijeme…

Pročitajte i:

dojenje u trudnoći

Dvojbe s dojenjem: 'Želim dojiti starije dijete tijekom nove trudnoće'

Dojiti u trudnoći starije dijete ili ne, dvojba je mnogih mama, a ta odluka je…

porod posteljice

Rodili ste bebu, ali porod nije gotov. Ima još!

Rodili ste bebu, ali porod nije završio! Još morate poroditi i posteljicu... Možda vam se…

trudnica

Nije važno samo spakirati torbu za rodilište, važno se i psihički pripremiti!

Velika je stvar ‘dogurati’ do devetog mjeseca trudnoće.  Uzbuđenje, strah, zabrinutost, ne znate što vas…

žena misli

Je li moguće da NE znate da ste trudni? Izgleda da ponekad jest!

Događa se češće nego što mislite. Procjenjuje se da se to događa otprilike jednoj od…