trudnički dijabates

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest u trudnoći

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest se javlja prvi put u trudnoći, a nestaje nakon porođaja. Ipak potrebno je tijekom trudnoće kontrolirati je te je držati u granicama normale radi zdravlja djeteta

U većini slučajeva ova bolest se ne pokazuje simptomima i zato se dijagnosticira tek OGTT-om (testom oralnog opterećenja glukozom pri kojem se trudnici vadi krv natašte i nakon unosa šećera ili slatke tekućine). Ako se izmjere povišene vrijednosti šećera, to ukazuje na poremećenu toleranciju glukoze jer se povišen šećer u krvi ne uspijeva spustiti na normalnu razinu nakon unosa hrane.

OGTT test se u trudnoći obično radi između 24. i 28. tjedna, najčešće ako trudnica pripada rizičnoj grupi (postojanje dijabetesa u obitelji:

  • abnormalne prijašnje trudnoće - mrtvorođeno dijete, rođenje djeteta prekomjerne težine, spontani pobačaji, prijevremeni porođaji,
  • prekomjerni prirast težine djeteta ili majke u sadašnjoj trudnoći,
  • povećana količina plodove vode,
  • glukoza u urinu utvrđena na redovitom ginekološkom pregledu.

Liječenje gestacijskog dijabetesa uglavnom se provodi dijetom. Samo manji dio trudnica zahtijeva inzulinsko liječenje, koje se nakon porođaja prekida. Ipak, tim se ženama preporučuje da i poslije porođaja, tijekom života, održavaju idealnu tjelesnu težinu, da se redovito rekreiraju i redovito kontroliraju šećer u krvi.

Prehrana koja šećer stavlja pod kontrolu

Blago povišen šećer u krvi trudnice liječi se fizičkom aktivnosti primjerenom trudnicama i prehranom koja treba sadržavati što više složenih ugljikohidrata (mahunarke te žitarice, kruh, tjestenina i riža punog zrna). Nekim ženama voće i sokovi mogu donijeti previše šećera u krvotok pa će biti bolje vitamine i hranjive tvari u organizam unositi konzumacijom povrća. Pritom svakako valja izbjegavati bijeli kruh i kolače te jesti redovito bez preskakanja više manjih obroka tijekom dana. U svladavanju šećera pomaže i redovita tjelesna aktivnost te redovit odmor.

Posljedica neprepoznatog gestacijskog dijabetesa je rađanje krupnog djeteta (većeg od 4000 g naravno ovisno o tjelesnim karakteristikama majke i oca te genetskog naslijeđa). Povišen šećer u krvi, odnosno hiperglikemija, potiče gušteraču ploda na pojačano lučenje inzulina, što izaziva njegov pojačani rast (makrosomiju).

Prirođene malformacije u ove su djece rijetke (za razliku od majki koje su oboljele od dijabetesa prije trudnoće). Trudnoće se zbog velikog djeteta češće završavaju carskim rezom. Kod trudnica s gestacijskim dijabetesom provodi se intenzivniji nadzor majke i ploda.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

zdrava trudnoća

Važni savjeti kako učiniti trudnoću sigurnijom

Koji čimbenici (a možete na njih utjecati!) mogu…

Dijabetes u trudnoći: kako može utjecati na bebu?

Tko sve ima povećan rizik za razvoj gestacijskog…

Slatkiši u trudnoći: Kako zaslađivači utječu na zdravlje trudnica?

Svim budućim mamama je jasna ta ogromna želja…

Glukoza, OGTT, trudnički dijabetes

Poštovani! Dobila sam nalaze pa me zanima da…

Pročitajte i:

Hoće li biti curica ili dečko?

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi već od prvog dana začeća. Iako, naravno,…

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…