trudnica

Što bi trebale znati o trudnoći?

Svaka buduća mama barem jednom tijekom trudnoće pročita kako se njezina beba razvija iz tjedna u tjedan te kakve se promjene odvijaju u njezinu tijelu. No, što bi još trebalo znati o trudnoći?

Mame obično znaju da su prva tri mjeseca najteža što se tiče mučnina i prilagodbe organizma na hormonske promjene i ubrzanu organogenezu (formiranje organa) bebe.
Drugo je tromjesečje u pravilu razdoblje kada se trudnice osjećaju najbolje. Imaju najviše energije i napokon se počinju osjećati kao da su trudne.
Posljednje tromjesečje period je učestalih noćnih buđenja zbog odlazaka na toalet, gladi ili ritanja bebe. Još malo i beba je tu. No osim tih manje-više uobičajenih promjena prisutnih kod svih trudnica, još se mnogo toga manje poznatoga događa s bebom i budućom majkom.

Trudnoća je definitivno drugo stanje. Žena se mijenja fizički i psihički te prolazi kroz razne emocionalne promjene.

Blistava trudnoća
Za žene u trudnoći obično se kaže da blistaju. To je doista tako ako znamo da se tijekom trudnoće količina krvi poveća za nekoliko desetaka posto. Višak krvi i bolja prokrvljenost kože rezultiraju svježinom, a zahvaljujući hormonima koža izgleda još mekša i sjajnija.
Tijekom trudnoće poboljšava se osjetilo mirisa, što znaju sve trudnice, a posebno one koje su razni mirisi tjerali na povraćanje. Znanstvenici su ponudili teoriju koja objašnjava pojačan osjet mirisa. Naime, to se događa zbog prirodnog razvoja obrambenih stanica organizma, koje pomažu trudnicama da prepoznaju hranu u kojoj su toksini. Nije stoga čudno što trudnicama smetaju razni umjetni mirisi i arome, a mučnine smiruju mirisi svježih citrusa, poput limuna i naranče.

Tijelo se širi, raste…
Tijelo se u trudnoći širi, a osim trbuha, grudi i ostalih oblina, trudnicama mogu narasti i stopala - i to čak za cijeli broj. Naime, kako raste masa, ligamenti se opuštaju ne bi li olakšali porođaj, a zglobovi i sama stopala otiču. Kod nekih žena stopala se nakon porođaja vraćaju u prvobitno stanje, no nekima mogu ostati malo šira.
Žudnja za određenom hranom jedan je od najučestalijih simptoma kod trudnica, a znanstvenici taj simptom potkrepljuju zanimljivom tezom. Naime, trudnice žude za određenom hranom jer im nedostaje određeni nutrijent ili vitamin. Na primjer, ako žudite za sladoledom, možda vam nedostaje kalcija. Dakle, ako žudite za nekom hranom, dajte si oduška.

Razvoj bebe
Osim što se ubrzano mijenja tijelo buduće mame, i bebin razvoj ide strelovitom brzinom. Kako bi se što bolje prilagodila vanjskom svijetu, novorođenčadi je urođena ljubav prema ljudskim licima. Naime, znanstvenici su u jednom zanimljivom istraživanju otkrili kako bebe radije prate uzorke koji sliče ljudskom licu nego druge šarene uzorke.
Već u 12. tjednu trudnoće bebe u maternici čuju. Budite stoga sigurni da će beba odmah nakon rođenja prepoznati glas mame i tate jer ih je slušala u maternici. Oko 30. tjedna trudnoće beba može primijetiti svjetlo izvan majčina tijela, pa se čak i okretati te pratiti svjetlo lampice prislonjene na mamin trbuh.

Bebe su dakle aktivne i u trbuhu, igraju se pupčanom vrpcom, sišu palac, plaču i sanjaju, a dečkići čak mogu imati erekciju.

Dobro je znati i da se samo pet posto beba rađa na dan termina. Naime, iako se smatra da trudnoća traje 40 tjedana, većina žena u prosjeku na bebu mora pričekati još tjedan dana, posebno ako su prvorotkinje. A onda počinje neka sasvim druga, divna priča.

Ako još niste zamijetili našu rubriku Kalendar trudnoće, a baš biste voljeli pratiti što se u svakom tjednu trudnoće zbiva s vašom bebom i s vama, svakako zavirite u pregled Trudnoće po tjednima.

Tekst: Antonija Biloglav
Tekst: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Prehrana trudnica s krvnom grupom 0

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja…

trudnoca

Moja trudnoća je baš za 5

U trudnoći se životni stil mijenja, a u…

Pročitajte i:

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…

Sve što buduće majke trebaju znati na jednom mjestu

Učlanite se u dm babybonus program za trudnice i preuzmite paket za trudnice