bebini pokreti

Bebini pokreti u trbuhu

Svaka trudnica s nestrpljenjem očekuje trenutak kad će prvi put osjetiti meškoljenje bebe u trbuhu. Ti će se mali pokreti s vremenom pretvoriti u snažne udarce i tada se možemo samo pitati kakve to vještine beba trenira u trbuhu

Ako ste imali prigodu gledali dokumentarac o tome kako beba provodi svoje dane u majčinu trbuhu, dobro znate da se unatoč skučenosti prostora u trbušnoj šupljini, bebe prilično dobro zabavljaju. Bez obzira na to spavala ona ili ne, miče se pedesetak i više puta u samo sat vremena, rasteže tijelo, pokreće glavu, rukice, nogice, dodirom istražuje toplu i vlažnu okolinu. Rukicom dodiruje lice, drugu ruku, stopalom dodiruje drugu nogu, dodiruje pupčanu vrpcu, liže stijenke maternice i odguruje se stopalima o maternicu kao da hoda.

Žene koje su već rodile puno će lakše prepoznati prve djetetove udarce od prvorotkinja, što znači da se već oko četvrtog mjeseca može osjetiti bebina aktivnost. Iako se embrij počinje spontano pokretati već u sedmom tjednu trudnoće, neiskusna majka te će prve aktivnosti vjerojatnije prepoznati između 18. i 22. tjedna trudnoće. Vitkije žene prije će osjetiti bebine pomake u trbuhu od krupnijih. bebine pokrete biste svakako trebali osjetiti do 22. tjedna trudnoće.

Bebina aktivnost tijekom trudnoće

20.-24. tjedan: beba je sve aktivnija kako se povećavaju tjedni trudnoće. Sljedećih deset tjedana slijedi razdoblje u kojem ćete osjetiti brojne udarce i okretanje preko glavice.

24.-28. tjedan: povremeno ćete osjećati trzaje u pravilnom tempu - to je obično znak da vaša beba štuca. Možda ćete primijetiti da se zbog pojave naglog oštrijeg zvuka beba trzne.

Od 29. tjedna: polako ponestaje mjesta za slobodno okretanje, pa će se udarci javljati rjeđe, ali puno odrješitije.

Od 32. tjedna: očekujte vrhunac bebine aktivnosti i razne vrste kretnji.

Od 36. tjedna: neke se bebe u ovom razdoblju već spuštaju u konačni položaj u kojem će čekati porođaj. Uglavnom je to položaj glavicom prema dolje (osobito u prvoj trudnoći). Očekuje vas bockanje bebinih rukica i nogica, a mogući su i poneki neugodno bolni udarci u rebra. Kod druge, treće ili koje god trudnoće, trbušni su mišići često opušteniji, pa će beba i dalje mijenjati svoj položaj sve do termina porođaja.

36.-40. tjedan: usporedno s bebinim rastom, smanjuje se učestalost njezinih okretaja u trbuhu. Karakteristični su nešto nagliji trzaji. Posljednja dva tjedna trudnoće nećete osjećati toliku aktivnost, stoga ne dopustite da vas to uplaši. Ako imate tanku trbušnu stijenku, možda ćete čak moći opipati bebino stopalo.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u…

Pokreti bebe u vašem trbuhu

Vaša beba također ima svoj raspored događanja u…

Simptomi koje ne smijete zanemariti

Naučite reagirati ako primijetite da vam tijelo šalje…

praćanje bebinih pokreta

Praćenje bebinih udaraca u trbuhu

Trudnice često dođu u napast uspoređivati intenzivnost pokreta…

Pročitajte i:

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Sve što buduće majke trebaju znati na jednom mjestu

Učlanite se u dm babybonus program za trudnice i preuzmite paket za trudnice

VIDEO: Fascinantan video o trudnoći iz bebine perspektive

Bok mama, ovo je bio prvi dan koji smo proveli zajedno, ali ti ni ne…