Položaj bebe na zadak

Kad se beba ugodno smjesti na zadak i odluči tako ostati do porođaja, vjerojatno i ne sluti kakvu brigu može stvoriti svojoj majci

Sve do 30. tjedna trudnoće položaj bebe u trbuhu često se mijenja, a svoj konačni položaj bebe katkad odaberu tek prije samog porođaja. Većina beba ipak zauzme najpogodniji položaj za rađanje, položaj glavom, između 36. i 38. tjedna trudnoće. U tom razdoblju unutar maternice polako ponestaje prostora za lako okretanje i možda će i vaša beba trebati mali poticaj da zauzme položaj glavicom prema dolje.

Mali postotak beba na zadak

Srećom, beba koje ostaju okrenute na zadak do početka porođaja nema više od četiri posto. Njima se glavica nalazi u gornjem dijelu trbuha, a stražnjicom sjede u vašoj zdjelici. Kad se beba jednom počne spuštati u zdjelicu, sve je manja vjerojatnost da će se okrenuti u neki drugi položaj. Postoji nekoliko položaja za zadak, no svi su u većini rodilišta indikacija za carski rez.

Kako se porađaju bebe koje su u položaju na zadak?

Unatoč takvu položaju moguće je roditi prirodnim putem, ali liječnici tada često izbjegavaju vaginalni porođaj jer ga smatraju rizičnim. Pri izboru vrste porođaja u slučaju da je beba okrenuta na zadak, gleda se veličina djeteta i majke, njihovo zdravstveno stanje, majčino prijašnje iskustvo na porođaju (ako je već rađala), njezina dob i želja (ako imate sreće ili kakvo poznanstvo u rodilištu), dodatno mišljenje drugog porodničara.

Prvorotkinjama se najčešće savjetuje carski rez, a drugorotkinjama će možda biti omogućen vaginalni porođaj zbog rastezljivije zdjelice. Ako uza sve komponente liječnici zaključe da postoji iznimno velik rizik za bebu i vas, savjetovat će vam carski rez i odrediti termin dolaska na operaciju. Zaključite li da vam se ta odluka ne sviđa, još uvijek stignete potražiti drugo (treće…) mišljenje u drugom rodilištu. Pritom ne spominjite prethodna mišljenja liječnika jer će to umanjiti objektivnost novog mišljenja.

No prije nego što krenete u potragu za "idealnim" rodilištem, isprobajte preporučene vježbe i načine okretanja bebe u položaj glavicom. Možda nešto od toga upali i kod vas.

Vježbe za okretanje bebe u položaj glavicom:

  • Pripremite prostirku za vježbanje i jastučiće ili smotane ručnike koji će služiti kao potpora. Tri puta na dan po 15 minuta vježbajte sljedeću vježbu: lezite na leđa u blizini zida i stopala namjestite visoko na zid te oslanjajući se na njih pridignite kukove. Ruke opustite svaku na svojoj strani. Ispod leđa podmetnite jastučić. Neka kukovi budu na višem položaju od ramena. Umjesto zida možete upotrijebiti i stolac na koji ćete podignuti noge, a ispod zdjelice podstaviti jastučić te zatim podići zdjelicu do maksimalno kosog položaja. Potom se vratite u početni položaj.
  • Kao alternativa ovoj vježbi jest položaj na koljenima, sa stražnjicom visoko u zraku, a glavom i prsima na podu. Ruke su opuštene pokraj glave.
  • Lezite na leđa na prostirku za vježbanje. Ispod leđa postavite tvrđi manji jastučić ili smotani ručnik. Pokušajte istodobno podići ruke i noge, a da tijelo pritom dospije u položaj obrnutog "mosta".
  • Lezite na desni bok i zadržite taj položaj 10 minuta. Promijenite ga tako da prvo legnete na leđa, a zatim zauzmete položaj na lijevom boku. Na njemu također ostanite ležati deset minuta. Premještanje s boka na bok ponovite šest puta zaredom. Dijete ne voli takve vježbe, pa će se možda okrenuti. Katkad se to okretanje dogodi noću, pa i ne znate da se okrenulo.

Evo još nekoliko prijedloga kako potaknuti bebu da se okrene na glavicu u pravi položaj za porođaj. Pomoći vam može slatka hrana, svjetiljka, glazba, masaža…

Imate li sami savjet kako okrenuti bebu u pravi položaj prije porođaja, podijelite ga s nama i drugim čitateljicama na našem Forumu!

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Hoće li biti curica ili dečko?

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi već od prvog dana začeća. Iako, naravno,…

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…