Bebama u trbuhu puštajte odabranu klasičnu glazbu u tempu 60-70 otkucaja u minuti

Proteklih godina znanost je ostvarila velik napredak u području istraživanja mozga. Psihoakustika je nova disciplina u kojoj se povezuju psihologija, fiziologija i akustika i koja proučava percepciju zvuka: način na koji slušamo, naše fiziološke reakcije i neurološki utjecaj glazbe i zvuka na mozak i druge dijelove ljudskog živčanog sustava. Psihoakustične klasične glazbene snimke imaju svrhu da poboljšaju funkciju sluha i mozga, a istodobno pružaju predivno glazbeno iskustvo. Pažljivo odabrana glazba može poslužiti za ublažavanje stresa i opuštanje trudnice, pružanje blage glazbene stimulacije još nerođenoj bebi, smirivanje uplakanog dojenčeta, poticanje na igru i istraživanje okoline.



Klasika je najbolji odabir


Kada je u pitanju pozitivno djelovanje na razvoj mozga i živčanog sustava općenito, nije svejedno kakvu će glazbu trudnica ili beba slušati. Najbolje su pažljivo odabrane i obrađene snimke vrhunske klasične glazbe sa psihoakustičnim efektima temeljenim na opsežnim znanstvenim istraživanjima.



Dokazano je da klasična glazba skladana i svirana u tempu 60-70 otkucaja u minuti sa zvučnim signalom frekvencije 440 Hz umirujuće utječe na novorođenčad, dojenčad i trudnice. Taj ritam odgovara ritmu rada srca osobe u stanju opuštenosti, a frekvencija od 440 Hz srednjem rasponu spektra ženskoga glasa.




Jukebox za trudnicu i bebu


Stručnjak za prenatalni razvoj, dr. F. Rene Van de Carr, i glazbenik i profesor, dr. Donald Shetler, preporučuju da imate mali, ali pažljivo odabrani repertoar za sebe i bebu:




  • Glazba za kraljevski vatromet Händel;



  • “Proljeće”, iz Četiri godišnja doba, Vivaldi;



  • Zrak na G struni, J. S. Bach;



  • Brandenburški koncerti, J. S. Bach, Kanon u D-duru, Pachelbel;



  • Slike s izložbe, Mussorgski;



  • polagani komadi od Haydna, Mozarta, Beethovena i Vivaldija



Tekst: Ilona Posokhova, dipl. logoped


Foto: Thinkstock