prenatalni testovi

Neinvazivni prenatalni testovi: Nifty otkriva najčešće kromosomske bolesti

Ako ste razmišljali o tome da se tijekom trudnoće podvrgnete prenatalnom testu, kod stručnjaka iz Pliklinike Mazalin raspitali smo se o tome kada se testovi preporučuju i kome, ali i kako se pripremiti za test

Ako ste trudnica starija od 35 godina, liječnik će vam preporučiti prenatalni test, a u Hrvatskoj možete obaviti i one neinvazivne testove na temelju kojih je moguće procijeniti zdravstveno stanje ploda. Ovakvi testovi vrše se isključivo preko krvne slike, odnosno analizom DNK ploda iz majčine krvi te ni na koji način ne ugrožavaju ni trudnicu ni plod.

Što su prenatalni neinvazivni testovi?

Neinvazivne prenatalne dijagnostičke metode, koje se još nazivaju i metodama probira, uključuju ultrazvučni pregled i mjerenje biokemijskih biljega u majčinoj krvi. Osim toga, u njih spada i izolacija fetalne DNA iz majčine krvi. Neinvazivne prenatalne pretrage imaju široku primjenu zbog svoje sigurnosti i jednostavnosti izvedbe.

Metode probira ne mogu potvrditi postojanje bolesti ploda. Ako se njima utvrdi da trudnica ima povećan rizik za neku bolest, rade se invazivne metode kojima se dijagnoza bolesti potvrđuje ili isključuje.

Prenatalni testovi preporučuju se od 10. tjedna trudnoće nadalje, i to, kao što je već spomenuto, ako je majka u dobi iznad 35 godina ili pak ako zbroj godina trudnice i partnera prelazi 65 godina.

Svakako, testovi se preporučuju i mlađim trudnica ako neki od partnera ima opterećenu obiteljsku anamnezu kromosomskim bolestima.

Jedan od neinvazivnih prenatalnih testova koji se obavlja i u Hrvatskoj je NIFTY, a riječ je o testu s visokom stopom pouzdanosti kojim se otkrivaju najčešće kromosomske bolesti (trisomija 21, 18, 13 i druge).

Njegova je pouzdanost potvrđena mnogobrojnim znanstvenim i kliničkim istraživanjima, a jednostavnost pretrage je dodatan razlog zbog kojeg se velik broj trudnica odlučuje za ovaj test. Njime se određuje moguća prisutnost ili odsutnost trisomije kromosoma 21, 18 i 13.

Negativan rezultat testa općenito znači da trudnica nosi zdrav plod i da ostali testovi nisu potrebni. Moguć pozitivan rezultat testa znači da postoji izrazito velika vjerojatnost prisutnosti trisomije, a trudnici se u tom slučaju savjetuje da napravi dodatan potvrdni test.

Točnost za NIFTY test je veća od 99 posto za Downov sindrom, Edwards sindrom i Patau sindrom.

Kako se pripremiti za prenatalni test?

U Poliklinici Mazalin se nakon 10. tjedna trudnoće može napraviti Nifty prenatalni test, a jednostavnost pretrage je dodatan razlog zbog kojeg se velik broj trudnica odlučuje za ovaj test.

Nifty test uključuje uzimanje krvi kako bi se prenatalni test mogao napraviti. Može se, prema dogovoru, napraviti i ultrazvučni pregled, ali on nije uključen u Nifty test. Nakon potpisivanja informativnog pristanka na vađenje krvi, trudnici se iz vene vadi krv (1 do 2 epruvete) i šalje u laboratorij. Nalazi testa su gotovi za 3 - 7 radnih dana.

Tekst: Stručni tim Poliklinike Mazalin
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

razvoj fetusa

Stručnjaci savjetuju: razgovarajte sa svojom bebom dok je još u trbuhu

U visokoj trudnoći vaša vas beba može čuti…

trudnoća

Trudni ste, a... imate li plan za postporođajno razdoblje?

Većina trudnica priprema se za porod i dolazak…

Pročitajte i:

tata na porodu

Očevi na porođaju: Padanje u nesvijest samo je jedna od reakcija

Iako imate veliku želju da budete na porodu i držite svoju partnericu za ruku, ponekad…

trudnica

Masaža međice ne umanjuje samo šanse za epiziotomiju, donosi još jednu važnu dobrobit!

U pripremu za porođaj mogu se ubrojiti razne stvari, od vježbi disanja, edukacije o dojenju…

trudnoća

Neugoda pri porodu oko kojoj se malo priča: Zarezivanje međice ili ne?

Bez obzira na to što su preporuke Svjetske zdravstvene zajednice da se epizotomija ne izvodi…

test za trudnoću

Prvih 6 tjedana trudnoće: Razvoj embrija do prvoga ultrazvuka

Trajanje trudnoće medicinski se bilježi oko 40 tjedana iako je to nešto manje, a evo…