Martina Bijonda: ‘I danas pamtim dan kada sam rodila u 27. tjednu trudnoće’

Nakon dva spontana pobačaja, Zagrepčanka Martina Bijonda u 27. tjednu trudnoće rodila je svoju kći Noru. Za magazin Story ispričala je sve o dvomjesečnoj borbi za život djevojčice koja je na svijet došla sa samo 1350 grama težine i 38 centimetara dužine

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece. Te zabrinjavajuće statistike, koja je posljednjih godina u porastu, bila je svjesna i Zagrepčanka Martina Bijonda, tim više što je prije rođenja kćerkice Nore, nažalost, dva puta iskusila tugu i bol zbog neuspjele trudnoće. Kada je treći puta ostala u blaženom stanju i kada je iznijela više od polovice trudnoće, Martina je priznaje bila presretna. Iako se trudnoća od samoga početka vodila kao visokorizična, Martina je sve podnosila s osmijehom maštajući samo o djetetu u naručju. I danas, sedam godina kasnije, Martina se jasno sjeća kako su joj izgledali dani dok je čuvala trudnoću u bolnici, kako se molila za svaki novi, sve kako bi njezino još nerođeno dijete sazrelo te na svijet došlo živo i zdravo. Unatoč silnim naporima, danas 38-godišnja Martina svoje prvo dijete rodila je tri mjeseca prije predviđenog termina, točnije u 27. tjednu trudnoće. Malena Nora, rođena sa 1350 grama težine i 38 centimetara dužine, puna dva mjeseca borila se za život i, umjesto u majčinu zagrljaju, dane provodila u inkubatoru. Danas je to vedra, vesela, znatiželjna sedmogodišnja djevojčica koja četiri dana u tjednu odlazi na fizikalne terapije u nadi da će uskoro samostalno hodati te imati ljepši i ispunjeniji život. Da je ponosna na svoju Noru, brižna mama Martina ističe kada god to može, a u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se obilježava 17. studenoga, prisjetila se teških razgovora s liječnicima, dana provedenih uz inkubator, neprospavanih noći i osjećaja bespomoćnosti. Najtežih dana u životu. Dana u kojima ju je, među ostalim, njezina umiljata djevojčica, životni borac, naučila što je to bezuvjetna ljubav, nježnost te što je istinski važno i vrijedno u životu.

Dana 17. studenoga obilježavamo Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Što vama znači taj dan? Kako ga vi obilježavate?

Vjerujem da se toga dana mnogi sjete naše dječice, a mi roditelji prijevremeno rođene djece taj dan živimo i obilježavamo 365 dana u godini. Imam tu sreću da ljubav i veselje živim punih sedam godina, koliko ima moja djevojčica. Svaki dan je novi dan, pun uspona i padova, ali naše dane ne bih mijenjala ni za što na svijetu.

Nora je nedavno navršila sedam godina i taj veliki dan obilježila je u društvu obitelji i prijatelja. Kažete da vam se i danas čini gotovo nevjerojatnim što je sve Nora proživjela u tako kratko vrijeme.

Istina! Ponekad promatram Noru i jednostavno ne mogu vjerovati da je ono maleno klupko rođeno u 27. tjednu trudnoće, teško samo 1350 grama i dugo 38 centimetara, koje je doslovno stalo u moj dlan, danas vesela, razigrana, znatiželjna djevojčica od sedam godina i 28 kilograma. Ima dana kada mi se ta dva života, onaj kada se Nora rodila i onaj koji vodimo danas, čine nespojivim. Nekada se volim prisjetiti tog razdoblja jer me podsjeti na to koliko je moja djevojčica jaka i hrabra, a ima dana kada mi je to preteško.

Vjerujem da se sjećate Norina rođenja do najsitnijeg detalja…

Prije nego što sam ostala trudna s Norom, imala sam dvije neuspjele trudnoće. Nora je bila zaista željeno dijete i kada sam doznala da sam trudna, objasnili su mi da je riječ o visokorizičnoj trudnoći. Čim sam ušla u četvrti mjesec, hospitalizirana sam i uz kraće odlaske kući uglavnom sam strogo mirovala i čuvala trudnoću. Doslovno sam 'kupovala' dan po dan i molila Boga za svaki novi. Samo majke koje čuvaju visokorizičnu trudnoću znaju koliko znači jedan dan, koliku razliku taj jedan dan može učiniti u životu vaše tek rođene bebe. Unatoč strogom mirovanju i lijekovima, ostala sam bez plodne vode, a kako sam ubrzo dobila i trudove, po hitnom postupku prebacili su me iz Vinogradske u Petrovu bolnicu i odmah porodili. Nora je rođena 24. listopada 2013., pamtim da je bilo iznimno toplo za to vrijeme godine. Bila sam presretna kada sam je rodila, kada su mi liječnici rekli da je živa i kada sam je čula kako plače. S druge strane, ubrzo me obuzela zabrinutost jer sam znala što znači prijevremeni porođaj i koje su sve moguće posljedice.

Cijeli razgovor s Martinom Bijondom u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od utorka, 17. studenog 2020. godine

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

promo

Novi broj Storyja donosi emotivne priče iz potresom razorenog područja!

Samo dva dana nakon razornog potresa u Banovini…

Hall of Fame

Zvijezde emotivno, uz nadu i optimizam: Ovoga vikenda dodijeljena Storyjeva srca!

Ovogodišnji Story Hall of fame, unatoč svim nemilim…

hof naslovna

PREMIJERA: STORY HALL OF FAME

26. 12. u 20 h na portalu Story.hr…

Story Hall of Fame

Slavimo život uz Story Hall of Fame 2020.

Ovogodišnji Story Hall of Fame unatoč svim nemilim…

Pročitajte i:

trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali…

trudnica na pregledu

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Na neke možemo utjecati,…

pratnja na porodu

Oni su ponovno u svojoj bolnici dopustili pratnju na porodu: 'Mogao bi i ostatak Hrvatske'

Premda su preporuke WHO da se trudnicama dopusti pratnja na porodu pandemiji unatoč, situacija u…

trudnoća

Trudnoća može biti razdoblje u kojem će se partneri još više zbližiti i povezati!

Trudnoća je posebno stanje, ispunjeno lijepim emocijama i slatkim iščekivanjem, a posebno ako se podijeli…