Konačno potvrđeno! Može li trudnica prenijeti koronavirus na bebu?

Koronavirus u trudnoći, čini se, nije faktor rizika za dijete, a znanstvenike za sada zabrinjava samo jedna činjenica, a to je veza preranog poroda i koronavirusa

Ključne RNK molekule, kojima se, laički rečeno, koronavirus koristi za izazivanje infekcije, nisu prisutne u posteljici trudnice oboljele od Covid-19 bolesti, tako da posteljica, ustvari, štiti bebu od Covid-19 bolesti, objavili su znanstvenici National Institutes of Health. Iako su podaci o koronavirusu još ograničeni, još ranije dr. Edward Morris, predsjednik Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara, dao je naslutiti kako nema dokaza da virus može prenijeti na dijete tijekom trudnoće. Smatra se malo vjerojatnim i to da će virus, ako ga trudnica i ima, uzrokovati abnormalnosti kod bebe. Iznio je podatak kako su se neke bebe u Kini, čije su majke bile zaražene virusom, rodile prerano. Nije jasno jesu li prerani porod uzrokovao virus ili su možda liječnici donijeli takvu odluku s obzirom na činjenicu da se trudnica nije dobro osjećala. Pet činjenica o koronavirusu koje moraju znati trudnice i dojilje, pročitajte OVDJE.

Nedavno smo pisali i o prvoj trudnici u Hrvatskoj zaraženoj koronavirusom, koja je u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh rodila dječaka. Priču pročitajte OVDJE. I ona je, unatoč tome što je bila Covid pozitivna, rodila potpuno zdravog dječaka. Maleni se, nažalost, naknadno ipak zarazio koronavirusom, tako da je neko vrijeme boravio u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, no ubrzo je, kako su medijima potvrdili iz te Klinike, pušten na kućnu njegu. Više pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju da se rode djevojčice!

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…