kilogrami u trudnoci

Koliko kilograma se smijem udebljati? Ovisno s kojom težinom krećete u trudnoću…

U trudnoći svaka će žena dobiti na težini. Ali ne samo da će u tijelu rasti novi život i beba, već je tu i posteljica kao novi organ koji raste, plodova voda te nove količine krvi koja se stvara u ženinu krvotoku za opskrbu djeteta. Prosječno će žene dobiti od 10 do 16 kg, a taj broj kilograma ovisi o težini neposredno prije trudnoće i visini...

U prva 3 mjeseca trudnoće postoji samo blaga tendencija povećanja težine, odnosno žena neće dobiti više od 1,5 kg. Ako povraćate ili vam je mučno pa ne možete jesti, čak možete izgubiti kilograme. Vaši kukovi već u toj ranoj fazi postati širi, omogućavajući zdjelici da se dovoljno proširi za porođaj. U drugom tromjesečju trudnoće već ćete dobiti značajniju težinu jer vaše dijete u tom razdoblju više raste. Najviše biste mogli dobiti u posljednjim tjednima prije termina jer se beba tada najviše deblja.

Zdrav i normalan porast kilograma tijekom 9 mjeseci je oko 10 do 16, ovisno o prethodnoj težini i visini. Računa se da od 4. mjeseca dobivate oko 300 g, a od 7. mjeseca 500 g tjedno. Pritom je mnogo važnija ujednačena krivulja rasta težine od samog broja kilograma. Zbog toga će vas liječnik na svakom pregledu izvagati.

kilogrami u trudnoci

BMI koji ste imali prije trudnoće i kilogrami koje se preporučuje dobiti:

Nizak (pothranjenost) – ispod 19 preporučuje se dobiti od 12,5 do 18 kg
Normalan (idealna težina) - od 19,8 do 26 preporučuje se dobiti od 11,5 do 16 kg
Visok (prekomjerna tjelesna masa) - 26 do 29 preporučuje se dobiti od 7 do 11, 5
Jako visok (pretilost) – iznad 29 preporučuje se ne dobiti više od 6 kg

Rizici prekomjernog i premalog dobitka na težini u trudnoći

Manjak: U slučaju nedovoljnog povećanja tjelesne težine ili prekomjerne težine, može postojati rizik od preuranjenog porođaja. Vaše se dijete može roditi kao nedonošče, a time i sa lošijom startnom pozicijom. Postoji i rizik za vas jer imate povećan rizik od anemije. Ako već prije trudnoće imate BMI manji od 18, trebali biste obratiti posebnu pozornost na uravnoteženu prehranu. Dijeta ili vitka linija sada nisu tema kojom biste se trebali baviti.

Višak: Pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa i, u najgorem slučaju, preeklampsije. Osim toga, kod prekomjerne težine porod može biti teži. No, sve to nije razlog da biste sada u trudnoći pomišljali na dijetu. Jedete li manje, također uzimate i manje hranjivih sastojaka što znači da će biti manje za dijete i vas. Umjesto toga, trebali biste obratiti pozornost na zdravu prehranu tijekom trudnoće. Ako redovito odlazite na preglede i provjeravate svoju težinu, ne možete pogriješiti. I zapamtite: Trudnice moraju jesti za dvoje, ali ne dvostruko više. Ako ste i dalje zabrinuti zbog svoje težine, trebali biste razgovarati s liječnikom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

trudnica gleda online tečaj za trudnice u svojem domu

Roda poziva trudnice na besplatan e-tečaj. Evo kako se prijaviti

Rodin prvi e-Tečaj za trudnice namijenjen budućim majkama koje su trudne 28. tjedana ili više

vježbanje u trudnoći

VIDEO s vježbama za drugo tromjesečje trudnoće: koristan je i protiv stresa!

Kako vaš trbuh raste, tako ćete morati mijenjati vašu rutinu vježbanja. Na što sve treba…

marija borić

Domaća glumica broji sitno do poroda i otkriva kakve sve mjere opreza vladaju u rodilištu

Djelatnici u zaštitnim odijelima, porod bez tata, što je moguće brži odlazak rodilja i beba…

marijana batinić trudna

Ima i lijepih vijesti! Marijana Batinić objavila da je trudna

Emotivnim postom voditeljica je otkrila kada će u njezinu obitelj stići prinova