trudna žena u samoizolaciji

Kako se pripremiti za porod tijekom pandemije koronavirusa?

Što je najvažnije prihvatiti u ovoj situaciji, na što obratiti pažnju te kako se ponašati u slučaju da počnu trudovi, a vi se nalazite u samoizolaciji?

Nema dokaza jesu li trudnice manje podložne infekciji koronavirusom, kao što nema ni sigurne potvrde struke da je trudnica, koja je zaražena koronavirusom, u većoj opasnosti od ozbiljnih komplikacija od drugih zdravih pojedinaca. Ipak, kako su trudnice ranjiva skupina, a s obzirom na preporuke Stožera civilne zaštite o ponašanju tijekom pandemije, u hrvatskim rodilištima posljednje vrijeme vladaju sasvim novi uvjeti. Uz sve sigurnosne mjere, za buduće je mame jedna od najtežih zasigurno činjenica da će na porodu morati biti same, bez partnera. Evo nekoliko logističkih i emocionalnih strategija koje bi mogle pomoći tijekom pandemije koronavirusa.

Shvatiti što možete očekivati u određenoj situaciji i to prihvatiti, pomoći će u uklanjanju straha, najvažniji je savjet. Iznimno je bitno dobro se raspitati što se sve promijenilo u rodilištu i što možete očekivati. Sada vas sigurno brine kako ćete uopće ući u bolnicu, na koji ulaz, trebate li prije toga proći nekakvu kontrolu ili postupak dezinfekcije te, dakako, postoje li neke posebne upute oko samog poroda.

U situaciji smo kada su nam naši mobiteli postali najpotrebniji. Zahvaljujući njima održavamo kontakte s ljudima, što je u izolaciji jako važno, no provodeći vremena na internetu i čitajući sve informacije o porođaju, može vam pomoći da se osjećate spremnije za taj uzbudljivi događaj.

Sigurnost je sada najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. Možda ste se zapitali je li u ovoj situaciji bolje roditi kod kuće? Porod kod kuće moguć je u Hrvatskoj, no ako o tome do sada niste razmišljali, ovo definitivno nije vrijeme za takve odluke. Liječnici ponavljaju kako je sigurnost najvažnija, a ona će vam u ovom izazovnom trenutku, unatoč teškoj situaciji u zdravstvu, biti osigurana prvenstveno u medicinskoj ustanovi.

Važno je stalno prisjećati se kako niste sami. Društvena distanciranost sada znači da mnoge žene neće imati prijatelje ili obitelj u blizini koji će razdragano doći u bolnicu u posjet djetetu te pružiti važnu ruku pomoći tijekom postporođajnog razdoblja. Povežite se iz pomoć tehnologije - ako je moguće, čak i tijekom samog poroda To ženama može pomoći da ostanu mirne i usredotočene. Ako će vam biti lakše, ponesite sa sobom neki dragi predmet, uspomenu, koja će vam dati dodatnu snagu, primjerice fotografiju starijeg djeteta ili drugih članova obitelji, najdražu majicu vašeg partnera i sl.

Na internetskoj stranici Udruge Roda savjetuju što mogu očekivati trudnice koje se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji. Ako počnu trudovi, trebate nazvati svoje rodilište i savjetovati se s osobljem. Trebate ih informirati da kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena.

Ako su simptomi blagi, savjetovat će vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi poroda, što je i inače standardna praksa.

Zdravstveni su djelatnici/e dobili upute kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dijete dobijete sigurnu i kvalitetnu skrb, pri čemu će što je moguće više poštovati vaš plan poroda.

Kad, u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima/ama, odlučite da je vrijeme za odlazak u rodilište, trebate slijediti opće smjernice za boravak u bolnici:

  • Ako je moguće, dođite u bolnicu vlastitim prijevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite 112.
  • Najavite dolazak u rodilište i okolnosti dolaska.
  • Na ulazu u rodilište dočekat će vas netko od osoblja i dati vam kiruršku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoliraju u odgovarajućoj sobi.
  • Dogovorit će se testiranje na koronavirus.

Budući da je riječ o novom virusu, malo je informacija o brizi za rodilje s koronavirusom. Vrlo malom broju novorođenčadi je dijagnosticiran koronavirus odmah po rođenju te nije skroz jasno da li se prijenos virusa  dogodio za vrijeme, prije ili nakon poroda. No, ako u trenutku poroda kod vas postoji sumnja na koronavirus ili je dijagnoza potvrđena, liječnici koji su specijalizirani za skrb novorođenčadi (neonatolozi) će pregledati dijete i dati vam informacije o njihovom stanju, što uključuje to da li je djetetu potrebno testiranje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko tijelo. Vrijeme je da se tome kaže…

Anamarija Brkić

Domaća dizjanerica u 41. godini prvi puta postala mama. Stigao sin!

Domaća modna dizajnerica u 41. je prvi puta postala majka!

5 emocija na koje niste računali nakon što ste ostali trudni

Iskusit će ih prvenstveno trudnice koje su teškom mukom ostvarile trudnoću!

5 aktivnosti za poboljšanje zdravlja trudnica

Koja aktivnost pomaže smanjiti oticanje nogu, a koja prevenirati gestacijski dijabetes?