priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje da će sada netko drugi - ma koliko mu se veselili! - zauzeti njihovo kraljevsko prijestolje. No na roditeljima je da - još tijekom trudnoće! - dobro pripreme teren

Druga trudnoća radosna je vijest. No, moguće je da ćete se kad  saznate da ste drugi put trudni prvo zabrinuti jer ne znate kako će na dolazak novog člana obitelji reagirati vaše prvo dijete. Ako je mala razlika u godinama, možda će vas proganjati i osjećaj krivnje zbog toga što ste ponovno zatrudnjeli, a još se niste uspjeli do kraja povezati s prvim djetetom.

Naš je savjet: ne trebate se osjećati loše! Dobiti neočekivano mlađeg brata ili sestru za vaše prvo dijete ne mora biti traumatično.

Evo nekoliko savjeta kako djetetu olakšati tu situaciju:

Tijekom trudnoće

Kad saznate da ste trudni, vijest o trudnoći odmah podijelite sa svojim djetetom. Možda će ono biti uzbuđeno kad sazna da će se obitelj povećati za još jednog člana. Moguće je i da će se rasplakati i zahtijevati puno vaše pažnje. Kako god, budite uz svoje dijete, razgovarajte s njim o njegovim osjećajima i pružite mu potporu. Mala djeca uvijek su znatiželjna pa bi bilo dobro redovito upoznati dijete sa svim novosti vezanim uz trudnoću. Pritom mu svakako dajte priliku da i ono postavlja pitanja. Budite strpljivi i odgovorite na sva pitanja, vodeći računa o dobi djeteta. Ne bi bilo loše da kupite knjigu u kojoj je su trudnoća i rođenje djeteta objašnjeni na djeci blizak način.

Važno je i da budete iskreni i kažete djetetu što može očekivati kada na svijet dođu njegov brat ili sestra. Pregledajte zajedno njegove fotografije iz tog perioda i kroz šalu razgovarajte o stvarima koje je ono radilo dok je bilo tako malo, a koje će, vjerojatno, činiti i njegov brat ili sestra.

Jedan od mogućih načina da djetetu približite dolazak brata ili sestre jest i taj da ga povedete sa sobom kad idete na ultrazvuk. Tada će i ono moći čuti otkucaje bebinog srca što će mu sigurno biti uzbudljivo. Rođenje još jednog djeteta, kao  za vas, i za vaše je dijete novo je iskustvo. Dobro je uključiti dijete u odabir imena, kao i u pripremu dječje sobe. Pokušajte ne seliti dijete iz prostorije u kojoj je do tada spavalo. Ako to ipak morate učiniti, objasnite mu zašto to morate dogoditi.

Kad se dijete rodi

Prve poruke koje ćete poslati svom mališanu nakon rođenja bebe iznimno su važne. Najbolje što možete učiniti jest da napravite jedan kolaž fotografija u kojem ćete fotografije novorođene bebe kombinirati s njegovim fotografijama. Dok ste u bolnici, više puta dnevno zovite svoje dijete na telefon kako bi osjetilo da ga i dalje jako volite i da brinete za njega na isti način kao što to činite i za novog člana obitelji. Možete svom mališanu uputiti i video poziv te mu pokazati njegovog brata ili sestru.

Kada beba dođe kući

Kada beba dođe kući neka djeca postanu ljubomorna ili čak agresivna. Ako ste zabrinuti zbog ponašanja svog djeteta, zakažite sastanak kod dječjeg psihologa. On će pomoći djetetu da se prilagodi promjenama i nosi sa svojim osjećajima. Moglo bi se dogoditi i da vaše dijete pokazuje znakove regresije poput ponovnog pijenja iz bočice ili mokrenja u gaće. To je način na koji se ono pokušava prilagoditi novonastaloj situaciji.

Postoje stvari koje možete učiniti, a da taj prijelaz bude što bezbolniji:

  1. Nađite vremena da svom mališanu posvetite dovoljno pažnje, čak i ako će u tom slučaju netko od članova obitelji čuvati bebu.
  2. Postavite jasne granice tako da vaš mališan zna što je za vas prihvatljivo ponašanje, a što nije. Ako to ne učinite, možda će htjeti testirati granice.
  3. Budite strpljivi i pružite svom mališanu puno ljubavi. Puno ga grlite.
  4. Uključite starije dijete u brigu o bebi. Zatražite njegovo mišljenje o tome kako da obučete bebu. Ako je mališan dovoljno star, dozvolite mu da vam pomogne oko kupanja, oblačenja bebe i sl.

Avantura je pred vama! U početku vam se navedeno može činiti kao puno posla i ponekad emocionalno iscrpljujuće, ali morate znati da će vam se uloženi trud i vrijeme itekako isplatiti. Nećete se praktično ni okrenuti, a vaša će djeca već biti odrasli ljudi.

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Hrvoje Rupčić

50-godišnji hrvatski glazbenik dobio trećeg sina

Glazbenik iz prvog braka već ima 22-godišnjeg sina…

VIDEO: Stiže druga beba, hoću li je voljeti dovoljno...

Kao što to obično biva, žene vole puno…

Kako pronaći vrijeme za starije dijete kad dođe prinova?

Vjerojatno ste slušali ili čitali o tome koliko…

Pročitajte i:

Emily Ratajkowski

I Emily Ratajkowski je trudna! Pokazala trbuh na naslovnici poznatog magazina

I Emily Ratajkowki, 29-godišnja manekenka, pridružila se popisu slavnih dama u blaženom stanju. Slavni model…

Katie Holmes

Katie Holmes čeka bebu s novim dečkom?

Svjetski poznati tabloid objavio je i spol djeteta slavne glumice i osam godina mlađeg partnera

Hilary Duff

Glumica ponosno obznanila da čeka treće dijete

Nakon 8-godišnjeg sina i 2-godišnje kćeri, glumica Hilary Duff treći će puta trudna

Chiara Ferragni

Chiara Ferragni otkrila spol druge bebice

Slatku tajnu ovog je puta na svojem Instagram profilu podijelio ponosni tata, reper Fedez