mjerenje bazalne temperature

Želite postati mama? Naučite ‘uloviti’ svoju ovulaciju!

Spremni ste za majčinstvo i odlučili ste se opustiti tijekom spolnog odnosa, prestati s kontracepcijom pa kad se dogodi, dogodi se. No ako do začeća ne dođe ubrzo nakon odluke, sigurno će vas početi zanimati u kojem dijelu vašeg ciklusa dolazi do ovulacije, događa li se ona uopće i kad je idealan trenutak za odnose. Donosimo nekoliko znakova koji će vam pomoći odgovoriti na sve nedoumice...

Ako imate redoviti ciklus od 28 dana, tada lako možete izračunati ovulacijske dane, a to je 14 dana nakon prvog krvarenja. Takozvani plodni dani obično traju više dana, a kao orijentacijski okvir uzimaju se 12. i 15. dan od početka menstruacije.

U medicinskom smislu to bi značilo da vaši jajnici četiri dana otpuštaju zrele jajne stanice prema jajovodu, gdje dolazi do oplodnje jajne stanice i spermija, a ono što je važno imati na umu to je da ste u tom razdoblju najplodniji te znati prepoznati tjelesne simptome.

kalendar menstruacijeStoga, pratite menstrualni ciklus i vodite mjesečne bilješke o tome kada ste dobili menstruaciju. Iako većina žena ovulira 14. dana menstruacije, mnoge nemaju redovite menstruacijske cikluse, zbog čega je teško pratiti plodne dane. No vaše tijelo šalje određene signale koji ukazuju na ovulaciju, samo ih trebate prepoznati.

>> IZRAČUNAJTE PLODNE DANE POMOĆU NAŠEG KALKULATORA >>

1. Lagana bol

Ova bol nekim je ženama potpuno nepoznata dok je drugima slabije ili jače izražena smetnja koja traje od nekoliko minuta, a kod nekih čak i više sati. Od žene do žene razlikuje se također i mjesto gdje se javlja. Ponekad je više lijevo, a nekad više desno u donjem dijelu trbuha. Žene katkad opisuju da se javlja u leđima ili čak sijeva u noge. Što je točno uzrokuje, nije do kraja razjašnjeno. Smatra se da je povezana s trenutkom pucanja folikula i oslobađanja jajašca iz jajnika odnosno oslobađanja tekućine iz folikula u trbušnu šupljinu vjerojatno izaziva nelagodu i bol.

2. Omekšan vrat maternice

Ako želite začeti, na vratu maternice može se vidjeti je li vrijeme za odnos. No, za to treba malo vježbe jer je prstima potrebno opipati sam vrat maternice. Ako je lagano otvoren, to je zaista pouzdan znak da je ovulacija u tijeku.

3. Visoka bazalna temperatura

Ovo je prirodna metoda određivanja plodnih dana mjerenjem jutarnje temperature prije nego što se ustanete iz kreveta i prije bilo kakve aktivnosti. Za što točnije rezultate najbolje je mjeriti temperaturu vaginalno ili čak rektalno. Ovaj način mjerenja ciklusa doduše ne može unaprijed reći kad će se ovulacija dogoditi jer se promjena temperature za 0,6 stupnjeva dogodi kad ovulacija prođe. No dobra je za praćenje ciklusa općenito, odnosno kad se ovulacija najčešće događa, a na kraju omogućuje i da potvrdite imate li je uopće. Kako točno provoditi ovu metodu, pročitajte na našim stranicama

4. Promjene vaginalnog iscjetka

Konzistencija iscjetka može biti dobar pokazatelj predstojeće ovulacije. Nekoliko dana prije ovulacije iscjedak se pojača, ali je gušći i ljepljiv. Kako se približava ovulacija iscjedak postaje sve prozirniji, vodenastiji i elastičniji. Takva konzistencija sluzi pogoduje spermijima da lakše doputuju do jajašca. Kad ovulacija završi, iscjedak ponovno postaje gušći i ljepljiv.

>> IZRAČUNAJTE PLODNE DANE POMOĆU NAŠEG KALKULATORA >>

5. Lagana sukrvica

Lagano krvarenje je sljedeći znak. Ono nije jako poput mjesečnice i rijetko kad dolazi s boli. Do njega dolazi zbog nagle promjene u hormonskoj slici dok traje ovulacija.

6. Napetost u grudima

Osjetljivost bradavica i cijelih dojki različito se manifestira kod različitih žena i nije uvijek primjetna. Žene ga najčešće opisuju kao napetost uzrokovana osjećajem punine dojki.

7. Testovi za predviđanje ovulacije

Danas postoje testovi koji ukazuju na ovulaciju 12 do 24 sata prije, a funkcioniraju na način da određuju razinu luteinizirajućeg hormona (LH) koji raste sredinom menstrualnog ciklusa te time može pretpostaviti kada će uslijediti ovulacija. Dovoljno je samo pomokriti se na test-trakicu koja pokazuje je li započela ovulacija.

Na tržžištu postoje i mikroskopi kojima promatrajući slinu, možete otkriti imate li plodne dane ili ne. Ako se u slini pojavi takozvani fenomen paprati, znači da je u tijelu žene došlo do skoka LH koji se javlja 24 do 48 sati prije ovulacije.

8. Pojačan libido

Pojačan je libido veseli pratitelj plodnih dana i mudar potez prirode da nam osigura začeće. Iskoristite prirodni polet!

>> IZRAČUNAJTE PLODNE DANE POMOĆU NAŠEG KALKULATORA >>

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

bolna ovulacija

Jesu li bolne ovulacije razlog za zabrinutost ili najnormalnija pojava?

Svi znamo što je ovulacija: oslobađanje jajne stanice…

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz…

Pročitajte i:

razvoj fetusa

Stručnjaci savjetuju: razgovarajte sa svojom bebom dok je još u trbuhu

U visokoj trudnoći vaša vas beba može čuti i razlikovati glasove, što joj pomaže u…

prenatalni testovi

Neinvazivni prenatalni testovi: Nifty otkriva najčešće kromosomske bolesti

Ako ste razmišljali o tome da se tijekom trudnoće podvrgnete prenatalnom testu, kod stručnjaka iz…

tata na porodu

Očevi na porođaju: Padanje u nesvijest samo je jedna od reakcija

Iako imate veliku želju da budete na porodu i držite svoju partnericu za ruku, ponekad…

trudnica

Masaža međice ne umanjuje samo šanse za epiziotomiju, donosi još jednu važnu dobrobit!

U pripremu za porođaj mogu se ubrojiti razne stvari, od vježbi disanja, edukacije o dojenju…