Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je uživancija pratiti što beba izvodi unutra

Beba u trbuhu svoje mame vodi zanimljiv život. Mnoštvo promjena u njezinu tijelu popraćeno je različitim pokretima, gibanjima, okretima, udarcima i štucanjem. Svaki bebin pokret buduće mame dočekuju s radošću i oduševljenjem jer je to znak da je sve u redu. Taj osjećaj da se živo biće razvija i raste u njima doista je izniman. Svaka je beba jedinstvena, pa se tako i učestalost i vrsta njenih pokreta u maminu trbuhu mogu prilično razlikovati. Ipak, dobro je znati što je sve u granicama uobičajenog, a kada se treba zabrinuti.

Što su pokreti fetusa?
Pod tim pojmom obično se misli na bebine pokrete, sitne udarce koje majka osjeća u svom trbuhu. Bebe se počnu micati vrlo rano tijekom trudnoće, no u to su vrijeme još tako malene da majka to ne osjeća. Osam tjedana nakon zadnje mjesečnice, kada je beba stara šest tjedana, formiraju se bebine ruke i noge, iako je njeno tijelo dugo tek dva centimetra. Do 12. tjedna njeno je tijelo potpuno oblikovano, premda dugačko svega pet centimetara. Zato majka još ne osjeća pokrete svog nerođenog djeteta preko stijenke maternice.

U razdoblju između 12. i 20. tjedna trudnoće fetus ubrzano raste i do 20. tjedna postiže dužinu od oko 18 centimetara.

Zašto se nerođena beba giba

Kako raste i razvija se njeno tijelo unutar maternice, nerođena beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Katkad su njeni pokreti reakcije na vanjske zvukove ili majčine osjećaje. Ako zauzmete položaj koji joj ne odgovara, vrlo će se vjerojatno početi meškoljiti. Određena vrsta hrane također može potaknuti vašu bebu na veću aktivnost.

Kada trudnica može osjetiti prve bebine pokrete

Ako vam je ovo prva trudnoća, možda nećete odmah primijetiti bebine pokrete jer vam je to posve nov osjećaj. Žene ga često opisuju kao nježno, lepršavo pomicanje, poput krila leptira. Ako ste već rodili i taj vam je osjećaj poznat, možete očekivati da ćete prvi put osjetiti pokrete svoje bebe negdje između 15. i 18. tjedna, a ako vam je ovo prva trudnoća, vjerojatno ćete ih opaziti između 16. i 20. tjedna.

S vremenom ćete se naviknuti na taj osjećaj, koji postaje sve jači i češći kako beba raste. Do 22. tjedna trudnoće većina trudnica osjeća bebine pokrete gotovo svaki dan. Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu masu mogu osjetiti bebine pokrete nešto kasnije, jer masno tkivo oko maternice ublažava te osjete. Ako je placenta smještena u prednjem dijelu utrobe, to također može smanjiti osjete. Tijekom redovitih pregleda liječnik će vas pitati o bebinim pokretima. Kako trudnoća napreduje, oni postaju sve važniji. Svaki "udarac" odnosi se na odvojeni pokret ili niz pokreta. Pa tako deset "udaraca" dnevno znači deset zasebnih puta u danu kada osjetite da se vaša beba pomaknula. Neke trudnice osjete samo nekoliko pokreta svaki dan, dok ih druge registriraju stotine.

Najmanje desetak pokreta dnevno smatra se normalnim. Da biste razumjeli pokrete fetusa, zamislite dijete od dvije godine koje trči okolo i povremeno se odmara. To je normalno ponašanje za dijete te dobi. Kad bi dugo ležalo mirno na kauču u vrijeme kada inače ne spava, sigurno biste se zabrinuli da je bolesno. Isto tako, ako je beba u trbuhu mirna u vrijeme kada se inače kreće, to može biti razlog za brigu. Potkraj trudnoće broj i priroda pokreta smanjuju se zbog pomanjkanja prostora, no ne bi se smjeli usporiti.

Neki misle da će bebe koje su vrlo živahne u maminu trbuhu jednog dana postati sportaši ili biti atletski građene. No to ne mora značiti ništa od toga. Učestalost i vrsta pokreta prije rođenja nisu povezane s djetetovim ponašanjem nakon rođenja. Također, nije moguće utvrditi bebin spol samo po tome.

Pokreti i položaji u kasnoj trudnoći

U posljednjih nekoliko tjedana vaša beba trebala bi biti ugodno smještena u dnu vaše zdjelice, spremna za izlazak i susret sa svijetom. Njezinu glavicu možda ćete osjećati poput dinje koja vam pritiska zdjelicu i tjera vas da vrlo pažljivo sjedate. Kako se glavica spušta, tako ćete osjećati manji pritisak ispod prsnog koša. U ovom razdoblju trudnoće vjerojatno ćete osjećati manje gibanja bebina tijela, a umjesto toga uporne sitne udarce ispod rebara, s jedne ili druge strane, ovisno o tome kako je beba smještena. Ako je vaša trbušna stijenka tanka, možda ćete čak moći uhvatiti
bebino stopalo. Beba će katkad spavati, a katkad biti vrlo aktivna, i to najčešće navečer ili kad legnete u krevet i pokušate zaspati. Naravno, njeni su motivi visoko plemeniti: nastoji vas što prije priviknuti na način života koji vas čeka i koji uključuje neprospavane noći. U tim trenucima sjetite se da je svako micanje znak zdravlja vaše bebe i da ćete u danima nakon porođaja s nostalgijom razmišljati o tim njenim migoljenjima i udarcima.

Istraživanja pokreta fetusa pokazala su da svaka beba ima vlastiti obrazac buđenja i spavanja u maternici. Tijekom trudnoce svaka se buduća mama na to navikne i uskladi s ritmom spavanja i budnosti bebe.

Što ako se ne miče?

Ako cijeli dan ne osjetite ni jedan pokret bebe u trbuhu, trebate li se zabrinuti? Možda ste bili usredotočeni na nešto drugo pa zato niste primijetili njena gibanja. Ipak, ako želite biti sigurni,
evo nekoliko načina da potaknete bebu da se pomakne.

– Lezite na bok, s jastukom ispod trbuha, i ostanite tako mirno ležati neko vrijeme.
– Lezite na leđa ili na lijevi bok, podignite stopala i opustite se. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku iznad stidne kosti i obratite pozornost na to što se zbiva unutra.
– Puštajte glazbu svojoj bebi, osobito ako ste primijetili da reagira na neku određenu vrstu glazbe ili pjesmu, pričajte joj nježno i gladite trbuh.

Ne tako davno ženama se savjetovalo da prate bebine pokrete uz pomoć tablice, kako bi se vidjelo jesu li približno jednaki svaki dan, no te se tablice sve rjeđe upotrebljavaju jer je lako zaboraviti unijeti baš svaki podatak. Osim toga, ti obrasci nisu kod svake žene jednaki, što može izazvati nepotrebnu brigu. Danas liječnici najčešće savjetuju trudnicama da obrate pozornost na obrazac pokreta svoje bebe tijekom dana i da se savjetuju s liječnikom ako opaze promjenu. Ako želite, možete odabrati onaj dio dana u kojem je vaša beba najaktivnija, sjesti ili leći na bok i zapisivati vrijeme koje je potrebno da osjetite deset jasnih pokreta - udaraca, trzaja ili pokreta cijelog tijela. Tih deset pokreta trebali biste osjetiti u roku od dva sata, no nemojte se zabrinuti, vjerojatno neće trajati toliko dugo. Katkad ćete deset udaraca osjetiti već u prvih deset minuta. Ako u roku od dva sata ne registrirate deset pokreta, pokušajte ponovo poslije. Ako ni tada ne osjetite deset pokreta u roku od dva sata ili je vaša beba manje aktivna nego inače, bilo bi dobro da se javite svom liječniku. On će provjeriti bebine otkucaje srca i pokrete, a vi ćete doznati je li sve u redu i mirnije nastaviti sa svojim životom.

Napisala: Snježana Krčmar
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Pokreti bebe u vašem trbuhu

Vaša beba također ima svoj raspored događanja u…

Simptomi koje ne smijete zanemariti

Naučite reagirati ako primijetite da vam tijelo šalje…

praćanje bebinih pokreta

Praćenje bebinih udaraca u trbuhu

Trudnice često dođu u napast uspoređivati intenzivnost pokreta…

bebini pokreti

Kad se mama smije i beba u trbuhu poskakuje

Trudnice to obično ne zamjećuju toliko intenzivno, ali…

Pročitajte i:

Hoće li biti curica ili dečko?

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi već od prvog dana začeća. Iako, naravno,…

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Sve što buduće majke trebaju znati na jednom mjestu

Učlanite se u dm babybonus program za trudnice i preuzmite paket za trudnice