seks u trudnoći

Kada je seks u trudnoći posve siguran…

Mnogi parovi pribojavaju se seksulanih odnosa u trudnoći. Jesu li ti strahovi opravdani, doznajte u nastavku

Liječnici često znaju upozoriti parove da pripaze na intenzitet seksualnih odnosa u prvom tromjesečju trudnoće. To je vrijeme kada općenito ne treba pretjerivati ni s kakvim fizičkim aktivnostima pa tako ni sa seksualnim. Ne ustručavajte se pitati svojega ginekologa o tome koliko se često preporučuje imati odnos i postoje li neke zabrane što se tiče položaja ili vaše trudnoće. Ako vas uhvate mučnine, umor, slabost ili loše raspoloženje, vjerojatno vam neće biti do odnosa. Bit će dana kad ćete poželjeti biti sasvim sami, kao i onih kad će vam zagrljaj biti potrebniji nego ikada.

U drugom tromjesečju trudnoća se stabilizira i žena postaje opuštenija. Završile su emotivne bure vezane uz spoznaju da ste trudni i sve dolazi u ravnotežu. Veselite se prvim bebinim pokretima, trbuščić polako raste. Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete tijekom seksualnog odnosa. Ono leži na sigurnom u maternici, okruženo plodovom vodom i anatomski je posve nemoguće da penis dođe u djetetovu blizinu.

U tromjesečju trudnoće ženi se zna povećati libido i ona postaje seksualno aktivnija što je partnerima ugodno iznenađenje. Sa sve većim trbuhom mnogi položaji su teže ostvarivi pa je i užitak nešto manji. No, ako imate neke omiljene položaje koji vam i dalje odgovaraju, a trudnoća je i dalje bez ikakvih komplikacija, nemate se razloga suzdržavati od seksa. Ako vam seks više ne pruža užitak i ne možete se opustiti, radije se prepustite maženju i grljenju s partnerom.

Možda ste imali prigodu čuti da seks potiče trudove. Istina je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin, koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove, ali ta je količina toliko mala da ne potiče preuranjene trudove. Ako je beba već nije krenula na put, tada seks može ubrzati otvaranje i sam porođaj.

Ako jedan od partnera ne želi seks ili osjeća strah da ne ozlijedi dijete, to svakako utječe na libido. Katkad se trudnice srame zbog svog izgleda ili kilograma, premda to nipošto ne bi trebale. jer nema ljepšeg od tijela trudnice. Stoga uživajte u vlastitom tijelu i vjerujte da će u njemu uživati i vaš partner.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

jennifer anston

Zašto sve više žena u svijetu razmatra majčinstvo tek kao mogućnost?

Prema posljednjim statistikama, u nekim svjetskim zemljama sve…

Pročitajte i:

u trudovima

Babica na TikToku podigla pravu 'oluju' s videom: Što se događa s cerviksom tijekom poroda?

Trudnoća je stanje tijekom kojeg se puno toga mijenja u ženskom tijelu. Zamislite kako smo…

trudovi

Iskustvo jedne mame: Bila sam protiv poroda kod kuće dok mi se slučajno nije dogodio!

Iako porod kod kuće već godinama nije dio uobičajene zdravstvene skrbi za trudnice, on u…

trudnica spava

Trudnice i snovi: 'Sanjala sam da sam vratila bebu u trbuh, što mi govori moja podsvijest?'

Snovi tijekom trudnoće mogu biti vrlo intenzivni, ali i vrlo neobični. No svi su snovi…

novorođena beba

'Ok, upravo sam rodila. Što sada?' Evo što možete očekivati prva 24 sata nakon bebina rođenja

Ako ste trudni, vjerojatno puno razmišljate o odlasku u rodilište, trudovima i porođaju. I vjerojatno…