trudnica sluša mjuzu

Kad se beba miče u trbuhu… Jeste li znali da u maternici može i plakati?

Ne kaže se uzalud da je trudnoća blaženo stanje. Buduća majka je u posebnoj sinergiji s djetetom, osjeća svaki njegov pokret, ali doslovno. Do 20. tjedna trudnoće, kao da su vam se prekrasni mali leptirići naselili u utrobu, a kasnije možda dobijete i koji jači udarac u trbuh...

Kada ste trudnica, najviše vas veseli ako osjetite bebu da se kreće u vašem trbuhu. Kako se beba razvija, svaki napredak poprati određenim pokretom, štucanjem, a znate li da bebe i plaču u maternici? Taj osjećaj da se živo biće razvija i raste u vama doista je čaroban. Svaka je beba posebna, pa se i učestalost te vrsta njezinih pokreta mogu prilično razlikovati.

Kad i kako možete osjetiti bebine pokrete?
Majka bebine pokrete osjeća kao lagane udarce u svome trbuhu. Bebe se počnu micati vrlo rano tijekom trudnoće, no u to su vrijeme još tako malene pa ih trudnica ne osjeća. Do 12. tjedna fetus je potpuno oblikovan i dužine oko pet centimetara. Tek u razdoblju između 12. i 20. tjedna trudnoće beba ubrzano raste i do 20. tjedna postiže dužinu od oko 18 centimetara.

Kako raste i razvija se, nerođena beba ima potrebu za protezanjem i istezanjem ručica i nožica. Često su pokreti reakcije na vanjske zvukove ili majčine osjećaje. Ako trudnica zauzme položaj koji bebi ne odgovara, ona će se početi meškoljiti. I određena vrsta hrane može potaknuti bebu na intenzivniju aktivnost.

Ako vam je ovo prva trudnoća, možda nećete odmah primijetiti bebine pokrete, jer vam je to posve nov osjećaj. Buduće majke ga opisuju kao nježno, lepršavo pomicanje, poput krila leptira. Očekujte, dakle, da ćete prvi put osjetiti pokrete svoje bebe negdje između 15. i 18. tjedna.

Do 22. tjedna trudnoće većina trudnica osjeća bebine pokrete gotovo svaki dan. Žene s povećanom tjelesnom masom mogu osjetiti bebine pokrete nešto kasnije jer masno tkivo oko maternice ublažava osjete.

Najmanje desetak pokreta dnevno smatra se normalnim, a kako beba raste i ima sve manje prostora, broj pokreta se smanjuje te se način na koji se beba kreće mijenja.

U posljednjih nekoliko tjedana vaša beba trebala bi biti ugodno smještena u dnu vaše zdjelice, spremna za rođenje. Njezinu glavicu možda ćete osjećati poput dinje koja vam pritiska zdjelicu i tjera vas da vrlo pažljivo sjedate. Kako se glavica spušta, tako ćete osjećati manji pritisak ispod prsnog koša. U ovom razdoblju trudnoće vjerojatno ćete osjećati manje gibanja bebina tijela, a umjesto toga, uporne sitne udarce ispod rebara, s jedne ili druge strane, ovisno o tome kako je beba smještena. Ako je vaša trbušna stijenka tanka, možda ćete čak moći uhvatiti bebino stopalo.

Beba će katkad spavati, a katkad biti vrlo aktivna, i to najčešće navečer ili kad legnete u krevet i pokušate zaspati.

Istraživanja pokreta fetusa pokazala su da svaka beba ima vlastiti obrazac buđenja i spavanja u maternici. Tijekom trudnoće svaka se buduća mama na to navikne i uskladi s ritmom spavanja i budnosti bebe.

Kako potaknuti bebu na kretanje?
Trebate li se zabrinuti ako ne osjetite cijeli dan ni jedan pokret bebe u trbuhu? Možda ste bili usredotočeni na nešto drugo pa niste primijetili njezine pokrete. Ako želite biti sigurni,
evo nekoliko načina da potaknete bebu na kretanje.trudnica na boku- Lezite na bok, s jastukom ispod trbuha, i ostanite tako mirno ležati neko vrijeme.
- Lezite na leđa ili na lijevi bok, podignite stopala i opustite se. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku iznad stidne kosti i obratite pozornost na to što se zbiva unutra.
- Puštajte glazbu svojoj bebi, osobito ako ste primijetili da reagira na neku određenu vrstu glazbe ili pjesmu, pričajte joj nježno i gladite trbuh.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac...

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice,…

trudnica pred porod

Što svaka trudnica treba znati? Prepoznati da je porod blizu!

Kad je riječ o terminu porođaja, može se…

Pročitajte i:

trudnica i mačka

Mačka ili pas u blizini trudnice: Možete li slobodno maziti svoga kućnog ljubimca?

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

trudnoća ljeti

Trudničke muke ljeti i kako ih olakšati

Iako trudnoća ljeti ima dobrih strana, neke trudnice teško podnose vrućine pa smo vam pripremili…

tužna žena sjedi

Trudnoća nakon pobačaja: sedam znakova da ste preboljeli gubitak i da ste spremni za novi pokušaj

Bez obzira na razloge, gubitak djeteta za svaku je osobu bolan. Ako se i vama…

'Naš put do najljepše bebe bio je teži... moj se Palčić rodio mršav i gladan, a danas odlično napreduje'

Donosimo vam priču o izazovnoj trudnoći mame Marije Pajić, koja je ležeći u bolnici napisala…