Je li u trudnoći seks poželjan?

Mnoge žene, kad je o seksu u trudnoći riječ, osjećaju nelagodu ili se pak srame svojih oblina, neke se boje da ne povrijede bebu u utorbi, druge pak preuranjenih trudova... jesu li ti strahovi opravdani i je li seks u trudnoći poželjan, doznajte u nastavku

Liječnici često znaju upozoriti parove da pripaze na intenzitet seksualnih odnosa u prvom tromjesečju trudnoće. To je vrijeme kada općenito ne treba pretjerivati ni s kakvim fizičkim aktivnostima, pa tako ni sa seksualnim. Ne ustručavajte se pitati svojega ginekologa o tome koliko se često preporučuje imati odnos i postoje li neke zabrane što se tiče položaja ili vaše trudnoće. Ako vas uhvate mučnine, umor, slabost ili loše raspoloženje, vjerojatno vam neće biti do odnosa. Bit će dana kad ćete poželjeti biti sasvim sami, kao i onih kad će vam zagrljaj biti potrebniji nego ikada.

U drugom tromjesečju trudnoća se stabilizira i žena postaje opuštenija. Završile su emotivne bure vezane uz spoznaju da ste trudni i sve dolazi u ravnotežu. Veselite se prvim bebinim pokretima, trbuščić polako raste. Ne bojte se da ćete ozlijediti dijete tijekom seksualnog odnosa. Ono leži na sigurnom u maternici, okruženo plodovom vodom i anatomski je posve nemoguće da penis dođe u djetetovu blizinu.

U tromjesečju trudnoće ženi se zna povećati libido i ona postaje seksualno aktivnija što je partnerima ugodno iznenađenje. Sa sve većim trbuhom mnogi položaji su teže ostvarivi, pa je i užitak nešto manji. No, ako imate neke omiljene položaje koji vam i dalje odgovaraju, a trudnoća je i dalje bez ikakvih komplikacija, nemate se razloga suzdržavati od seksa. Ako vam seks više ne pruža užitak i ne možete se opustiti, radije se prepustite maženju i grljenju s partnerom.

Možda ste imali prigodu čuti da seks potiče trudove. Istina je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin, koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove, ali ta je količina toliko mala da ne potiče preuranjene trudove. Ako je beba već nije krenula na put, tada seks može ubrzati otvaranje i sam porođaj.

Ne želim seks! Ako jedan od partnera ne želi seks ili osjeća strah da ne ozlijedi dijete, to svakako utječe na libido. Katkad se trudnice srame zbog svog izgleda ili kilograma. Neka vam utjeha budu vaše grudi koje su se povećale i koje će partneru sigurno prve upasti u oči, a možda mu se dopadnu i vaši bujni bokovi. Uživajte u vlastitom tijelu i vjerujte da će u njemu uživati i vaš partner.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

seks u trudnoći

Kada je seks u trudnoći posve siguran...

Mnogi parovi pribojavaju se seksulanih odnosa u trudnoći.…

seks u trudnoći

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu u trudnoći

S bebom na putu mnogo se toga mijenja…

Kada bi ipak trebalo izbjegavati seks u trudnoći?

Seks u trudnoći siguran je i poželjan za…

Pročitajte i:

trudnica i mačka

Mačka ili pas u blizini trudnice: Možete li slobodno maziti svoga kućnog ljubimca?

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Una Pašić Gregović

'Moje afirmacijske kartice za trudnice važne su da im donesu mir, izmame osmijeh i podignu pozitivnu energiju'

Dvadesetšest joj je godina tek, a iza sebe ima nešto više od dvije godine staža…

trudnoća ljeti

Trudničke muke ljeti i kako ih olakšati

Iako trudnoća ljeti ima dobrih strana, neke trudnice teško podnose vrućine pa smo vam pripremili…

tužna žena sjedi

Trudnoća nakon pobačaja: sedam znakova da ste preboljeli gubitak i da ste spremni za novi pokušaj

Bez obzira na razloge, gubitak djeteta za svaku je osobu bolan. Ako se i vama…