Hrana koja loše utječe na razvoj bebinog mozga

Pravilna prehrana u trudnoći je od velike važnosti za zdravlje buduće majke, ali i pravilan razvoj bebe u trbuhu. Evo nekoliko savjeta što treba izbjegavati za vrijeme drugog stanja...

Kako bi se bebin mozak pravilno razvijao potrebno je da trudnica unosi u organizam hranjive namirnice, ali i da izbjegava hranu koja može štetno utjecati na ovaj proces.

Niska razina hranjivih tvari

Iscrpljene rezerve bilo koje hranjive tvari u organizmu buduće majke su često prouzročene nedovoljnim unosom – bilo da je u pitanju loša, nezdrava prehrana, ili pothranjenost. Zbog toga uravnotežena, zdrava prehrana ima veliki značaj, i to ne samo tijekom trudnoće, već i u cilju začeća. Neki lijekovi također mogu u tijelu poremetiti ravnotežu hranjivih tvari: trudnice koje pate od bolesti bubrega i jetre, u opasnosti su od njihovog nedostatka. To se odnosi i na žene koje su redovno konzumirale alkohol prije trudnoće, a one su posebno sklone nedostatku folne kiseline i kolina.

Kontaminirana hrana

Konzumiranje hrane koja nije "sigurna", može naškoditi razvoju vaše bebe. Stoga je vrlo važno da namirnice koje konzumirate budu dobro očišćene i dobro termički obrađene. Toksoplazmoza, bolest izazvana parazitom koji se može naći u nedovoljno pečenom ili kuhanom mesu, može imati potencijalno loše posljedice po bebu – uključujući sljepilo, gubitak sluha i mentalnu retardaciju. Da biste to spriječili: dobro operite ruke prije i posle pripremanja hrane, kao i daske za rezanje i noževe, dobro skuhajte ili ispecite meso (u restoranu ne naručujte slabo ili srednje pečeno meso), "preskočite" kolače i preljeve za salate koji sadrže sirova jaja.

Alkohol

Klonite se alkohola, jer vrlo negativno utječe na razvitak mozga fetusa, čak i ako se hranite zdravo. Mada se fetalni alkoholni sindrom obično povezuje s redovnim konzumiranjem alkohola tijekom trudnoće, i to većih količina, dokazano je da čak i umjerena količina može dovesti do oštećenja bebinog mozga. Takva oštećenja tijekom razvoja mogu uzrokovati probleme s pažnjom, pamćenjem i učenjem.

Pretilost

Nagomilavanje kilograma tijekom trudnoće povećava mogućnost da dođe do prijevremenog porođaja, za koji se smatra da je jedan od čimbenika rizika za mentalno oštećenje ploda. Bebe rođene prije termina su izložene raznim utjecajima, od kojih su obično zaštićene u maternici, i osjetljivije su kada su u pitanju infekcije. Takva djeca mogu biti u nepovoljnom položaju kada dođe vrijeme za učenje, jer je ustanovljeno da postoji veza između težine pri rođenju, koeficijenta inteligencije i školskog uspjeha.

Snežana Damnjanović Mitić

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

nove preporuke o zdravoj prehrani

Nove smjernice prehrane: meso i mlijeko bez većeg značaja!

Dok su se nekada meso i mlijeko smatrali…

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

Pročitajte i:

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…

Sve što buduće majke trebaju znati na jednom mjestu

Učlanite se u dm babybonus program za trudnice i preuzmite paket za trudnice