Hrana koja loše utječe na razvoj bebinog mozga

Pravilna prehrana u trudnoći je od velike važnosti za zdravlje buduće majke, ali i pravilan razvoj bebe u trbuhu. Evo nekoliko savjeta što treba izbjegavati za vrijeme drugog stanja...

Kako bi se bebin mozak pravilno razvijao potrebno je da trudnica unosi u organizam hranjive namirnice, ali i da izbjegava hranu koja može štetno utjecati na ovaj proces.

Niska razina hranjivih tvari

Iscrpljene rezerve bilo koje hranjive tvari u organizmu buduće majke su često prouzročene nedovoljnim unosom – bilo da je u pitanju loša, nezdrava prehrana, ili pothranjenost. Zbog toga uravnotežena, zdrava prehrana ima veliki značaj, i to ne samo tijekom trudnoće, već i u cilju začeća. Neki lijekovi također mogu u tijelu poremetiti ravnotežu hranjivih tvari: trudnice koje pate od bolesti bubrega i jetre, u opasnosti su od njihovog nedostatka. To se odnosi i na žene koje su redovno konzumirale alkohol prije trudnoće, a one su posebno sklone nedostatku folne kiseline i kolina.

Kontaminirana hrana

Konzumiranje hrane koja nije "sigurna", može naškoditi razvoju vaše bebe. Stoga je vrlo važno da namirnice koje konzumirate budu dobro očišćene i dobro termički obrađene. Toksoplazmoza, bolest izazvana parazitom koji se može naći u nedovoljno pečenom ili kuhanom mesu, može imati potencijalno loše posljedice po bebu – uključujući sljepilo, gubitak sluha i mentalnu retardaciju. Da biste to spriječili: dobro operite ruke prije i posle pripremanja hrane, kao i daske za rezanje i noževe, dobro skuhajte ili ispecite meso (u restoranu ne naručujte slabo ili srednje pečeno meso), "preskočite" kolače i preljeve za salate koji sadrže sirova jaja.

Alkohol

Klonite se alkohola, jer vrlo negativno utječe na razvitak mozga fetusa, čak i ako se hranite zdravo. Mada se fetalni alkoholni sindrom obično povezuje s redovnim konzumiranjem alkohola tijekom trudnoće, i to većih količina, dokazano je da čak i umjerena količina može dovesti do oštećenja bebinog mozga. Takva oštećenja tijekom razvoja mogu uzrokovati probleme s pažnjom, pamćenjem i učenjem.

Pretilost

Nagomilavanje kilograma tijekom trudnoće povećava mogućnost da dođe do prijevremenog porođaja, za koji se smatra da je jedan od čimbenika rizika za mentalno oštećenje ploda. Bebe rođene prije termina su izložene raznim utjecajima, od kojih su obično zaštićene u maternici, i osjetljivije su kada su u pitanju infekcije. Takva djeca mogu biti u nepovoljnom položaju kada dođe vrijeme za učenje, jer je ustanovljeno da postoji veza između težine pri rođenju, koeficijenta inteligencije i školskog uspjeha.

Snežana Damnjanović Mitić

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nutricionist otkriva što jesti kako bi u ova izazovna vremena osnažili imunitet i ostali zdravi!

Nutricionist Nenad Bratković pojašnjava kako bismo se trebali…

Marija Husar Rimac

Marija Husar Rimac: beba stiže u 46. godini!

Za domaću glazbenicu Mariju Husar Rimac krenulo je…

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo…

obitelj i zdrava prehrana

6 činjenica o hrani koje treba znati svaka žena

Što narušava hormonski status i dovodi do upala…

Pročitajte i:

Hoće li biti curica ili dečko?

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi već od prvog dana začeća. Iako, naravno,…

vaginalni zvucnik

Jasnija komunikacija s bebom u trbuhu pomoću vaginalnog zvučnika

Beba već u trbuhu ima razvijen sluh i reagira trzajima i živahnim pokretima na majčin…

Najčešća pitanja vezana za višeplodnu trudnoću

Ako očekujete dvojke ili trojke, ili znate nekoga tko ih očekuje, pročitajte koja pitanja vezana…

Kako potaknuti bebu u trbuhu da se pomakne?

Velik je događaj osjetiti prve bebine pomake u trbuhu, a kad postanu učestaliji, prava je…