trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali da vaša beba još dok je u trbuhu može prepoznati boju vašega glasa, osjeća vaše raspoloženje, proživljava svijet kroz vas?

Iako se stalno brinete o tome kako vaša beba napreduje i želite joj osigurati najbolje, ponekad se možda osjećate nepovezano s tim bićem koje nosite u sebi. Između udaraca nožicama u trbuh i ultrazvuka, teško da možete cijelo vrijeme biti svjesni da unutar vas raste novi život.

Stoga, odvojite neko vrijeme svaki dan ili svaki tjedan kako biste zapisali nešto o svojoj trudnoći, a što možete podijeliti kasnije sa svojim djetetom, zapisujte događaje, svoje osjećaje… Također, svome nerođenom djetetu možete pisati i pisma…

I, ne zaboravite fotografirati trbuh!

Čitajte svojoj bebi!
Već u 18. tjednu trudnoće beba je sposobna čuti zvukove i sigurno će uživati slušajući vaš glas dok joj budete čitali priču. Američko udruženje pedijatara preporučuje da roditelji čitaju priče svojoj djeci svaki dan. Pa zašto ne biste počeli već u trudnoći?

Meditirajte, molite ili uživajte u tišini!
Uzmite nekoliko trenutaka svaki dan kako biste se odvojili od svijeta i bili nasamo sa svojom bebom. Meditacija tijekom trudnoće može vam donijeti mnoge dobrobiti za zdravlje, ali može utjecati i na djetetovo ponašanje nakon što se rodi.

Ako ste religiozni, možete svaki dan jednostavno moliti za svoju bebu. No ako ni molitva ni meditacija nisu vaš izbor, provedite neko vrijeme samo uživajući u tišini, zamišljajući kako volite svoju bebu. Neka vam cilj bude 15 minuta dnevno provesti bez ometanja kao što su tv, mobitel, internet - samo vi i vaše ruke na trbuhu.

Slušajte muziku ili pjevajte!
Odavno je poznato da slušanje glazbe oslobađa stresa i pruža osjećaj ugode pa zašto to ne biste radili zajedno sa svojom bebom? Možete joj pjevati ili plesati na omiljenu vam melodiju. Možda će vam u početku biti čudno što pjevate svome trbuhu, ali zapamtite da vaša beba ionako uživa u vašem glasu.

Budite kreativni!
Bez obzira na to jeste li umjetnički tip ili ne, iskoristite svaku priliku da budete kreativni! Umjetničko izražavanje djeluje smirujuće i terapeutski pa zašto ne biste nešto napravili i svojoj bebi? Napravite spomenar, dekorirajte zid ili naslikajte nešto što ćete kasnije staviti u dječju sobu.

Počastite se!
Učinite nešto lijepo za sebe i svoju bebu. Ako se vi osjećate dobro, i bebica se osjeća dobro! Otiđite na masažu, odspavajte malo duže, ili se ostanite izležavati u krevetu uz dobru knjigu. I to sve činite bez imalo krivnje! Opuštanje tijekom trudnoće djeluje dobro na vaše zdravlje.

Cijenite sami sebe!
Vaša beba misli da ste vi najbolje biće koje postoji u svemiru. Volite sebe onoliko koliko vas vaša beba voli. Budite zahvalni za sve ono što vaše tijelo čini da bi se razvilo to divno biće koje nositebu sebi. Divite se svome izgledu i unutarnjem sjaju dok se gledate u ogledalu. Ovakve pozitivne vibracije prenijet ćete na svoju bebu i oboje ćete osjetiti dobrobit pozitivnih emocija.

Tekst: S.M.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

seks u trudnoći

Kada je seks u trudnoći posve siguran...

Mnogi parovi pribojavaju se seksulanih odnosa u trudnoći.…

slavne mame

Slavne mame otkrivaju tajnu kako izgubiti kilograme nakon trudnoće!

One su slavne, imaju svoje nutricioniste i trenere,…

čuđenje

Što vas doista očekuje nakon poroda? E to vam nitko ne govori!

Može li se žena stvarno pripremiti na majčinstvo?…

Pročitajte i:

tuzna zena

Tragičan slučaj iz Rijeke izvlači na površinu još neka pitanja o tretiranju žena u bolnicama!

Nažalost, slučaj mladog para iz Ičića i šokirajućeg postupka medicinskog osoblja riječkog KBC-a, nije vjerojatno…

Doula

Što nakon tragičnog porođaja kod kuće kaže prva doula Hrvatske: 'Doule nemaju što raditi na neasistiranom kućnom porođaju!'

Nakon porođaja kod kuće u Ivancu, koji je završio tragično, Anita Budak, predsjednica Hrvatske udruge…

žena nakon pobačaja

Ako ste izgubili bebu, dajte si vremena za oporavak: Kada pokušati ponovo?

Gubitak djeteta najteža je bol za roditelje, a pobačaj donosi posebne osjećaje i žalovanje vezano…

trudnica prirodan porod

Porod na 'starinski način': Upišite Bosiljkin tečaj i rodite bebu bezbolno i sasvim prirodno

Porod je veliki događaj za svaku ženu, još ako je prvi, teško je zamisliti kako…