tužna žena

Doc. dr. Vesna Ramljak: ‘Imamo porast karcinoma dojke među trudnicama!’

'Zdrava mama, zdrava beba', naziv je besplatne online edukacije za trudnice i dojilje koji će se održati u subotu, 28. studenog. Tim smo povodom razgovarali s doc. dr. sc. Vesnom Ramljak, specijalisticom kliničke citologije i predsjednicom Udruge Europa Donna Hrvatska

Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u subotu, 28. studenoga, organizira treću za redom besplatnu edukaciju za trudnice i dojilje pod nazivom “Zdrava mama, sretna beba”. Na edukaciji će predavanja održati patronažna sestra, nutricionist, kineziolog, psiholog i citolog. Teme koje će se obraditi su:

  • prvi kontakt mame i bebe, dojenje na zahtjev ili prema rasporedu, tehnike dojenja i prevencija mastitisa;
  • prehrana dojilja, nutritivna vrijednost mlijeka, dohrana beba;
  • položaji dojenja i kralježnica, dijastaza trbušnih mišića, kada i kako se vratiti u formu nakon poroda;
  • postporođajna depresija, utjecaj dojenja na psihičko zdravlje majke, dojenje u javnosti;
  • zdravlje dojki, samopregled dojki, važnost redovitih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke.

Ove godine edukacija će se održati online, s početkom u 10 sati, a kako nam je rekla predsjednica Udruge, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, cilj je educirati trudnice, dojilje i buduće majke o važnosti samopregleda i redovitih pregleda dojki budući da mnoge od njih uopće ne razmišljaju o tome da bi im se tijekom trudnoće ili dojenja mogla dijagnosticirati maligna bolest. To je bio i povod za naš razgovor s doc. dr. sc. Vesnom Ramljak, specijalisticom kliničke citologije.

Imamo li podatke o tome koliko se često maligna bolest događa u trudnoći?
Nažalost, specifičnih i jasnih podataka o karcinomu dojke kod trudnica i dojilja nemamo, iako je posljednjih desetljeća uočen porast karcinoma dojke i kod žena u trudnoći i kod onih koje doje. Trenutna istraživanja pokazuju da jedna od 3000 trudnica oboli od raka dojke tijekom trudnoće. Rak dojke ujedno je i najčešći oblik raka tijekom trudnoće. U budućnosti, očekuje se da će 10 posto žena mlađih od 40 godina u trenutku postavljanja dijagnoze raka dojke biti trudno.

Što bi mogao biti uzrok takvoj pojavi?
U posljednjih nekoliko godina općenito je zabilježen porast raka dojke, pa tako i kod žena u trudnoći i onih koje doje. To je najvjerojatnije zbog napredovanja prosječne srednje dobi žena koje ostvaruju trudnoću, a poznato je da s porastom godina života raste i incidencija karcinoma.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svijetu godišnje od raka dojke oboli više od 1,2 milijuna žena. Prema American Cancer Society te brojke su još veće i iznose 1,3 milijuna žena. Od iste bolesti širom svijeta godišnje umre oko 465 000 žena. Nastanak karcinoma dojke kod trudnica i dojilja, nažalost, u kategoriji je ukupne incidencije raka dojke koji je u stalnom porastu. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2017. godini bilo zabilježeno 2767 slučajeva raka dojke (stopa 132,1/100.000). Istodobno od ove su zloćudne bolesti u 2019. godini umrle 752 žene (stopa 35,9/100.000). Tijekom trudnoće dolazi do raznih hormonalnih promjena. Kao prvo, tijekom trudnoće prestaju menstruacije i mijenja se razina hormona estrogena i progesterona. Žene koje nemaju djecu, ili se odluče za prvu trudnoću nakon 30 godina, imaju nešto veći rizik od nastanka raka dojke. Žene koje su prvu menstruaciju dobile ranije (prije dobi od 12 godina) i koje ulaze u menopauzu kasnije (nakon 55. godine) imaju malo veći rizik od nastanka raka dojke, a stručnjaci vjeruju da je uzrok duža izloženost djelovanju hormona estrogena i progesterona.

Svi kažu da žene koje doje imaju manje šansi oboljeti od raka dojke. Je li to istina i o čemu to ovisi?
Veliko istraživanje provedeno 2002. godine [Beral at all] obuhvaćalo je 47 različitih studija u 30 zemalja. Dokazano je da se rizik od dobivanja raka dojke smanjuje za 4,3% sa svakom godinom dojenja. Također, sa svakim porodom i ponovnim dojenjem, rizik se smanjuje za dodatnih 7%. U ovom istraživanju dokazano je da rizik ne varira ovisno o godinama, menopauzi, etničkom porijeklu, niti dobi u kojoj je žena imala prvi porod. Procijenjeno je da bi se ukupni broj oboljenja smanjio za više od pola, sa 6,3 na 2,7 na sto žena u dobi do 70 godina, ako bi svaka žena imala više od jednog djeteta koje bi dojila.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je rizik od razvoja raka dojke manji kod žena koje su rodile prvo dijete prije 25. godine, i imale su četvero ili više djece. Novija istraživanja pokazuju da se rizik od obolijevanja od raka dojke smanjuje i kod majki koje su prvi put rodile nakon 30. godine, sve dok doje. Dokazano je, naime, da žene koje su imale prvi porod prije 25. godine imaju smanjen rizik za dobivanje raka dojke kod pozitivnih receptora estrogena, ali ne i smanjen rizik za dobivanje raka dojke kod negativnih receptora estrogena. Dojenje pak bez obzira na ženinu dob smanjuje rizik od nastanka raka dojke kod obje vrste raka.

Što savjetujete ženama koje tijekom dojenja ili u trudnoći napipaju kvržicu ili osjete neku drugu promjenu u dojci?
Tijekom trudnoće od velike je važnosti rak otkriti što prije. Velika je pogreška smatrati da je kvržica, ili bilo koja druga promjena u dojci, normalno stanje s obzirom na to da su dojke promijenjene, "kvrgave", voluminozne. Ženine grudi tijekom trudnoće postaju osjetljivije, veće, dolazi do rasta mliječnih žlijezdi te je zbog toga teže otkriti rak dojke pa se on obično otkriva tek kada postane poprilično velik. Upravo zbog toga što trudnice i dojilje ne pomišljaju na mogućnost nastanka karcinoma, one zanemaruju signale i znakove pa se rak dojke obično otkrije u kasnijem stadiju. Moja je preporuka provjeriti svaku promjenu ako ona na istom mjestu traje duže od nekoliko dana. Ako primijetite bilo kakvu promjenu tkiva dojke, obratite se liječniku.

Što općenito savjetujete mladim ženama vezano uz prevenciju raka dojke?
Briga o zdravlju dojki je nešto o čemu bi se mlade žene trebale brinuti već od 20. godine. Uz nužnost edukacije i osvještavanja mlade žene potrebno je naučiti i pravilnom samopregledu dojki, svaki mjesec u prvom dijelu ciklusa (do 10. dana ciklusa). Jednako tako neophodni su i ultrazvučni pregledi, jednom godišnje nakon 20. godine života. U slučaju pojave bilo kakve kvržice, crvenila, oteknuća, uvlačenja kože, sekreta iz bradavice potrebno je odmah javiti se obiteljskom liječniku/ci koja će ženu uputiti na daljnju obradu. Osobno smatram da ne postoji jasna prevencija raka dojke, postoji samo ranootkriveni rak dojke kao jedina prevencija. Kada rak otkrijemo u ranoj fazi mogućnosti izlječenja su veće od 95 posto.

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

mama i kći tinejdžerica

Kako djeca spašavaju mamama život?

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka,…

Pročitajte i:

trudnica sluša glazbu

Hej ti, da ti koji si mi još u trbuhu! 7 načina kako se povezati s bebom i prije rođenja!

Povezanost majke i djeteta počinje još u trudnoći i traje cijeli život. Jeste li znali…

trudnica na pregledu

Neke žene niti ne znaju da su imale spontani pobačaj: Koji su mu uzroci i može li se prevenirati?

Postoje različiti faktori koji tijekom trudnoće povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Na neke možemo utjecati,…

pratnja na porodu

Oni su ponovno u svojoj bolnici dopustili pratnju na porodu: 'Mogao bi i ostatak Hrvatske'

Premda su preporuke WHO da se trudnicama dopusti pratnja na porodu pandemiji unatoč, situacija u…

trudnoća

Trudnoća može biti razdoblje u kojem će se partneri još više zbližiti i povezati!

Trudnoća je posebno stanje, ispunjeno lijepim emocijama i slatkim iščekivanjem, a posebno ako se podijeli…