pobačaj

Dan sjećanja na bebe anđele: Gubitak trudnoće je traumatično iskustvo ma koliko god ga mi pokušavali banalizirati

'Ma ajde, bit će još prilika. Mlada si, opet ćeš ostati trudna', rečenice su koje se često izgovaraju ženama koje su izgubile trudnoću. No, tijekom trudnoće majka i dijete stvaraju neraskidivu emotivnu vezu, bez obzira na to u kojem se mjesecu trudnoće spontani pobačaj dogodio

Spontani pobačaj je traumatsko iskustvo za ženu, ali, nažalost, okolina često ne doživljava to kao gubitak djeteta, koje je majka već zavoljela i povezala se s njim kroz trudnoću. Ma kako kratka trudnoća bila, onoga trenutka kada se dogodi spontani pobačaj, svaka majka osjeća veliki emocionalni gubitak.

Prema statistikama, oko 10% trudnoća završi spontanim pobačajem, nakon čega žena ulazi u fazu tugovanja i nastavlja svoj život, a većina njih nakon nekog vremena postane spremna za novu trudnoću.

No postoji faza tugovanja, kao što smo rekli, koja se treba proći i u kojoj je nekima potrebna i psihološka pomoć.

Psihoterapeutkinja Senka Simonović na svome je instagram profilu objavila post u kojem objašnjava što prolaze žene nakon spontanog pobačaja i što se događa ako ne prođu fazu tugovanja.

Naime, gubitak trudnoće je traumatično iskustvo koje žena nikad ne zaboravi, bez obzira na to koliko djece rodi nakon toga, kaže ova psihoterapeutkinja. Stoga, važno je procesuirati emocije, suočiti se s njima i dopustiti sebi ulazak u proces tugovanja. Jer, ako samo racionalizirate situaciju, tako podižete obrambene mehanizme kojima samo potiskujete emocije tuge, gubitka, boli, a koji vas privremeno odvajaju od traume.

Emocije, s kojima se ne suočavamo, ostaju u nama i pojavljuju se kao fizička manifestacija ili se retraumatiziraju novom trudnoćom i rođenjem djeteta.

Gastro blogerica i majka dvoje djece Nastasja Chiara Petrić na svojem se instagramu prisjetila ‘svog anđela’, kojeg je izgubila prije nekoliko godina.

‘Skoro pa sigurna, veliki je broj žena doživio gubitak ili poznaje nekoga tko je. Danas je 15. listopada: Dan sjećanja na bebe anđele. Za sve ostale, naravno. A za nas majke… svaki je dan sjećanja na bebe anđele.
Moj je anđeo svakodnevno prisutan i s vama i sa mnom jer sam po njoj nazvala Tanjurić. Ali to već uglavnom znate’, napisala je Chiara.

Ako ste doživjeli gubitak bebe, nemojte ignorirati osjećaje niti ih omalovažavati, dopustite si vrijeme tugovanja jer spontani pobačaj je traumatično iskustvo.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

oksitocin i adrenalin

Oksitocin i adrenalin: Suprotni po djelovanju, ali imaju svoju ulogu u porodu!

Ljudsko tijelo funkcionira kao savršeni stroj. Svaki organ ima svoju ulogu, svaki hormon ima svoj…

žena razmišlja

Neke se navike s trudnoćom mijenjaju: Stvari o kojima razmišljate kad planirate zatrudnjeti

Toliko silno želite postati mama i, naravno, zamišljate sebe kao buduću trudnicu i mamu te…

beba cura i beba dečko

10 mitova u koje su vjerovali naši 'stari': Hoće li biti curica ili dečko?

Iako danas znamo da je jedini pouzdan način kako doznati spol djeteta ultrazvučna slika, naši…

trudnica spava

Znanstvenici preporučuju trudnicama barem sat vremena dnevnog spavanja!

Ako ste trudnica, opustite se i uživajte u svome poslijepodnevnom odmoru jer najnovija istraživanja pokazuju…