u trudovima

Babica na TikToku podigla pravu ‘oluju’ s videom: Što se događa s cerviksom tijekom poroda?

Trudnoća je stanje tijekom kojeg se puno toga mijenja u ženskom tijelu. Zamislite kako smo čudesno stvoreni, žensko je tijelo kao mala tvornica koja bebi u svojoj maternici proizvodi baš sve što joj je potrebno. No što se događa s tijelom i kako ono funkcionira tijekom trudova i poroda, e to nas tek ostavlja bez daha

Ljudsko je tijelo čudesno. I kada se žena priprema za rađanje, tek tada vidimo koliko smo posebni. Teško nam je ponekad zamisliti što se točno događa sa ženinim tijelom dok rađa. Naše prvo iskustvo rađanja je u trenutku kada smo sami dolazili na svijet. Naravno, u školi učimo o tome što se događa tijekom poroda - no čak ni tada nismo posve sigurni da sve razumijemo.

Zato su uvijek dobrodošli kreativci koji na internetu dijele video klipiće o tome što se točno događa tijekom trudova i poroda. Nedavno je babica Sarah Pringle (@midwifemama) na svome TikToku podigla pravu 'oluju' pokazavši jednim videom što se događa s cerviksom tijekom poroda.

 

@midwifemama##baby##preg##pregnant##labor##labour##rn##laboranddelivery ##laboranddeliveryrn ##laboranddeliverynurse ##midwife##midwifemama ##YesDayChallenge ##tt##springbreak♬ Renai Circulation (English Cover) [TV Size] – Lizz Robinett

U videu je Sarah Pringle koristila model cerviksa na kojem studenti proučavaju anatomiju ljudskog tijela.

Cerviks je ulaz u maternicu, a izgleda kao završetak balona. Evo nekih detalja o tome što se događa s cerviksom tijekom poroda:

  1. Ako dotaknete svoju bradu, otprilike takva je čvrstina cerviksa kada žena ne rađa. Ako si dotaknete obraze, cerviks tijekom poroda dobiva takvu mekoću.
  2. Početku pojave trudova prethodi ispadanje cervikalnog čepa. To je gusti, viskozni sekret iz cerviksa koji ispadne kada se cerviks počne otvarati pod utjecajem pripremnih trudova. Njegova je funkcija zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće
  3. Prije poroda, cerviks je zatvoren. Ako nisu prvorotkinje, neke se žene počnu otvarati prije poroda. Kako porod napreduje, cerviks se postupno otvara, što se mjeri u centimetrima. Potpuno otvoren cerviks ima promjer 10 cm.

Tijekom trudova, mjerenje cerviksa pokazatelj je toga kako napreduje porod. Za vrijeme poroda liječnik provjerava 'otvorenost' gurajući prste u cerviks, naravno, koristeći pritom sterilne rukavice i lubrikant. Ako u cerviks stane jedan prst, rodilja je otvorena jedan centimetar, ako stanu dva prsta, otvorena je tri centimetra, a kada stane svih pet prstiju, i to raširenih, vrijeme je za tiskanje kako bi beba napokon ugledala svijet.

Tekst: S. M.
Foto: Shutterstock
Video: TikTok

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Klub trudnica Eva

Primalja Bosiljka Bulović: Za rodilje brine i pomaže im više od 20 godina

Porod je veliki događaj za svaku ženu, još ako je prvi, teško je zamisliti kako…

dupla trudnoća

Ova žena ostala je trudna s drugim djetetom dok je bila trudna s prvim

Nakon što su Rebecci u 10. tjednu potvrdili da nosi jedno dijete, uskoro je došlo…

rani znakovi trudnoće

'Zbunjena sam, jesu li ovo znakovi trudnoće ili je to samo PMS?

Često, iščekujući trudnoću prolazimo različite faze proučavanja svoga tijela u vrijeme prije dolaska menstruacije, nadamo…

trudnica sluša mjuzu

Kad se beba miče u trbuhu... Jeste li znali da u maternici može i plakati?

Ne kaže se uzalud da je trudnoća blaženo stanje. Buduća majka je u posebnoj sinergiji…