Obavezni pregledi u trudnoći

Ako ste trudnica zasigurno će vas zanimati koje sve pretrage vas čekaju u trudnoći, koliko često ćete morati posjećivati ginekologa te što se u kojem razdoblju trudnoće kod trudnica provjerava.

Preporučeni pregledi

Glavna je zadaća antenatalne skrbi da kliničkim i ultrazvučnim pregledom probere ugrožene trudnoće koje je potrebno transportirati u perinatalne centre na dodatnu obradu i liječenje.

Na temelju podataka iz literature, od svih trudnoća, onih visokorizičnih ima oko 4,3%, blago rizičnih oko 16%, a komplikacije tijekom samog porođaja nalazimo u oko 10% slučajeva. Navedene brojke ističu važnost redovitog kontroliranja svake trudnoće, kao i nužnost stručnog vođenja porođaja u za to specijaliziranim ustanovama.

Prema suvremenim smjernicama, kliničkih pregleda u zdrave trudnice trebalo bi biti 12. Prvi pregled trebao bi biti s oko 8 tjedana, sljedeći s 12, 16, 20, 24, 28 tjedana te zatim s 31, 34, 36, 38, 39 i 40 tjedana. Od navršenih 40 tjedana trudnicu pregledavamo svaka 2 dana, a od navršenog 41 tjedna svaki dan.

 

PRVI PREGLED svakako treba biti u prvih 12 tjedana. On počinje temeljitim uzimanjem podataka od trudnice (tzv. anamnezom). Slijedi vaginalni pregled u spekulima te uzimanje PAPA testa (ako nije napravljen u posljednju godinu dana). Promatra se izgled i boja sluznice rodnice i vrata maternice, te karakteristike vaginalnog iscjetka. U normalnim uvjetima on je bjelkast i bez posebna mirisa. Posebnu pozornost treba obratiti znakovima vaginalnih infekcija koje se odmah i liječe. Sve navedeno može se obaviti i prije trudnoće tzv. "prekoncepcijskim pregledom". On se preporučuje za sve trudnice, a nužan za one s određenim kroničnim bolestima (dijabetes, povišen tlak, poremećaji zgrušavanja krvi itd.).

 

Nakon pregleda rodnice u spekulima slijedi bimanualna palpacija unutarnjih genitalnih organa. Radi se o klasičnom ginekološkom pregledu s jednom rukom u rodnici, a drugom na donjem dijelu trbuha. Njime se određuje veličina maternice, eventualni nalaz na jajovodima i jajnicima, te stanje vrata maternice (konzistencija, zatvorenost, otvorenost, prohodnost).

 

U općem pregledu posebno važno mjesto zauzima mjerenje visine, težine, krvnoga tlaka te bjelančevina u mokraći, jer oni mogu biti vrlo važni pokazatelji različitih patoloških stanja u trudnoći. Genetsko savjetovanje nužno je za trudnice koje su ranije rodile dijete s urođenom anomalijom, kao i za one s nejasnim uzrokom ranijih nepovoljnih ishoda trudnoće.

 

Tzv. "rani", "double" ili "tripple" testovi danas se gotovo rutinski provode svim trudnicama.

 

"Rani" test obavlja se u prvom tromjesečju, a "double" ili "tripple" test provode se oko 16. tjedna trudnoće. U slučaju postavljene sumnje da postoji kromosomska anomalija indicira se zahvat pod imenom amniocenteza, kojim se punkcijom kroz trbušnu stijenku pod kontrolom ultrazvuka dobiva sadržaj plodove vode koji se šalje na analizu. Amniocenteza se indicira kod svih trudnica starijih od 35, odnosno 36 godina (ovisno o riziku i mišljenju liječnika) i idealno ju je napraviti između 17. i 18. tjedna trudnoće.

 

Od obvezatnih laboratorijskih pretraga već pri prvom pregledu radimo: kompletnu krvnu sliku (KKS), seroreakcije na lues, krvnu grupu i Rh faktor, testove senzibilizacije u Rh negativnih trudnica, kompletni pregled mokraće (tzv. sediment urina), urinokulturu s antibiogramom, vrijednost glukoze u krvi natašte.

 

Serološke pretrage (tzv. TORCH) provode se prema potrebi.

 

KASNIJI PREGLEDI slijede u mjesečnim razmacima u prvom i drugom tromjesečju, zatim u trotjednim pa dvotjednim razmacima. Pri svakom pregledu potrebno je izmjeriti krvni tlak, tjelesnu težinu i bjelančevine u mokraći. Od 12. tjedna doplerskim aparatom slušamo otkucaje fetalnog srca, nakon 16. tjedna mjerimo udaljenost fundusa (najviše točke) maternice do simfize (stidne kosti).

 

Kardiotokografiju (CTG) rutinski provodimo od navršenih 38 tjedana trudnoće.

 

Amnioskopiju (pregled plodove vode pod snopom svjetla uz pomoć posebnog tubusa, tzv. amnioskopa) rutinski provodimo od navršenih 39 tjedana trudnoće.

 

Uloga ultrazvuka u trudnoći

Ultrazvučni pregledi danas su nezaobilazni dio svakog praćenja trudnoće. Prema suvremenim smjernicama svaka trudnica treba imati tri pregleda ultrazvukom tijekom normalne trudnoće. Pregledi se u prvom tromjesečju rade transvaginalnim putem, pomoću posebnih vaginalnih sondi, dok se oni u drugom i trećem tromjesečju obavljaju transabdominalnim putem (izvana).

 

PRVI UZV pregled obavlja se sa 8 − 14 tjedana. Omogućuje dokaz života zametka (pozitivni kucaji čedinjeg srca-KČS+), ranu prosudbu dobi trudnoće, ranu dijagnozu višeplodne trudnoće (blizanci, trojci itd.), kao i postavljanje sumnje na kromosomske anomalije i neke malformacije.

 

DRUGI UZV pregled radimo sa 16 − 20 tjedana. Njegova glavna zadaća (tzv. "anomaly scan") jest detaljan pregled fetalne anatomije i ciljano pretraživanje znakova kromosomskih bolesti.

 

TREĆI UZV pregled obavlja se sa 30 − 34 tjedana, a omogućuje prosudbu rasta djeteta.

 

DODATNI PREGLEDI pregledi korištenjem dopplerske tehnike omogućuju mjerenje protoka krvi kroz fetus i posteljicu. Trodimenzionalnim i četverodimenzionalnim ultrazvučnim prikazima dobivamo vrlo precizne prikaze fetalne anatomije.

 

Otkrivanje ugrožene trudnoće opisanim praćenjem svih trudnoća zadaća je specijalista ginekologije i opstetricije primarne zdravstvene zaštite. Sumnjivi slučajevi idu na daljnju obradu u bolnice II. razine, a oni najteži slučajevi u regionalne perinatalne centre III. razine (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split).

 

VAŽNOST VAGINALNIH PREGEDA

Često se postavlja pitanje je li pri svakoj kontroli nužan vaginalni pregled. U nekim zemljama, npr. u Velikoj Britaniji, to nije običaj. U nas jest. Smatramo da pregled rodnice u svakom trenutku omogućuje dijagnozu i liječenje infekcija koje, ako se ne liječe, mogu uzrokovati prijevremeni porođaj. Nadalje, palpacija (pregled dodirom) vrata maternice i njegova prohodnost znak su prijetećeg pobačaja i prijevremenog porođaja koji se postavljanjem šava serklaže u određenim okolnostima mogu i spriječiti. Na samom kraju trudnoće, posebno iza 36. tjedna, palpacija vrata maternice omogućuje prosudbu njegova sazrijevanja, kao važna čimbenika u normalnom porođaju.

 

Obavezni pregledi po tjednima trudnoće:

1. pregled (8. tjedan)
Prvi UZV pregled (vaginosonografija), pregled u spekulima, bimanualni genitalni pregled, probiranje ugroženih trudnoća; visina, težina (TT), krvni tlak (RR), urin, sediment, kompletna krva slika (KKS), krvna grupa, Rh, testovi senzibilizacije, PAPA, pregled zuba, planiranje prehrane, upute o higijenskim navikama, planiranje genetskog savjetovanja, prenatalna dijagnostika

 

2. pregled (12. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

3. pregled (16. − 18. tjedan)
Drugi UZV pregled
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

4. pregled (20. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

5. pregled (24. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

6. pregled (28. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

7. pregled (31. tjedan)
Treći UZV pregled
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

8. pregled (34. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

9. pregled (36. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

10. pregled (38. tjedan)
CTG
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

11. pregled (39. tjedan)
Amnioskopija

RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

12. pregled (40. tjedan)
RR, TT, urin alb, genitalni pregled

 

Dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Rh-faktor u trudnoći

Kad se spomenu krvne grupe i Rh-faktori, znamo…

Glaukom u trudnoći

Trebate li se jako zabrinuti za sebe i…

Rana trudnoća: što me čeka kod ginekologa?

Tek ste saznali da ste trudni - menstruacija…

rh faktor

Mama Rh negativna, a dijete Rh pozitivno?

Na površini crvenih krvnih stanica nalazi se oko…

Pročitajte i:

Potresno pismo trudnice koja je predugo ostavljena bez plodne vode

Trudnoća je bila idealna, a onda je ova žena, čija priča dolazi iz Srbije, ostavljena…

Ivan Jurić, pokretač peticije za pratnju n aporodu, sa suprugom Marijom

Razgovarali smo s pokretačem peticije za pratnju na porodu: 'Ovo je obećanje supruzi i našoj Dori!'

Cilj je prikupiti 30 tisuća potpisa koje će Ivan osobno uručiti članovima Stožera civilne zaštite

trudna pjevačica pamela ramljak

Trudna pjevačica otkrila ime djevojčice koja stiže u kolovozu

Početkom kolovoza maleni Antun dobit će društvo - sestricu, čije je ime, slučajno ili ne,…

strije i njega kože u trudnoći

Ako se prepoznajete u ova četiri slučaja, imat ćete izraženije strije u trudnoći

Mlađa životna dob, indeks tjelesne težine veći od 26, porast težine u trudnoći veći od…