Što plaši buduće mame

Jeste li nervozni jer ne znate što vas očekuje na porođaju?
Pročitajte naše savjete kako biste se smireni pripremili za "veliki dan"

“Strah me da će moj porođaj trajati tri dana”

Opustite se! U prosjeku porođaj prvorotkinja traje 18 sati. No, ako vam najprije pukne vodenjak, ne smijete imati trudove više od dvadeset sati zbog rizika od infekcije. Aktivni porođaj počinje kada ste “otvoreni” četiri centimetra. Od tada se većina prvorotkinja otvara za centimetar svaki sat do sat i pol. To znači da ćete za otprilike šest sati doći u fazu tiskanja. A ako se budete sporije otvarali, vjerojatno će vam liječnik “umjetno” izazvati kontrakcije kako bi ih ubrzao. Ako vam ta pomisao ne odgovara, razgovarajte sa svojim ginekologom prije porođaja.

“Sama mi je pomisao na epiziotomiju nelagodna”

Tijekom epiziotomije liječnik će zarezati međicu kako bi se proširio izlazni dio porođajnog kanala i time olakšao porođaj. Iako je ta procedura prije bila standardna, dobra je vijest da se danas epiziotomija prakticira manje nego prije. Danas epiziotomija više nije rutina. Porazgovarajte o tome sa svojim ginekologom prije porođaja te mu objasnite ako ne želite epiziotomiju. Iako, postoje slučajevi kada je epiziotomija nužna. Primjerice, ako se novorođenče zaglavi u porođajnom kanalu pa postoji rizik od respiratorne patnje jer je glava rođena, a ramena nisu.

”Želim epiduralnu, ali se bojim igle”

Kod epiduralne unosi se lokalni anestetik oko kralješničke moždine. To prekida podražaje koji se prenose živcima maternice i porođaj prolazi bez zaustavljanja. Iako epiduralna pomaže da imate bezbolni porođaj, a pri tome ste svjesni stanja tijekom cijeloga porođaja, neke se žene jako boje igle pri dobivanju epiduralne. Epiduralna anestezija smatra se sigurnim za majku i dijete.

“Brinem se da ću ići na carski rez”

Carski rez ne provodi se olako. Nenapredovanje porođaja, bojazan da je djetetovo zdravlje u opasnosti ili krivi položaj djeteta mogući su povodi za carski rez. Prije porođaja konzultirajte se sa svojim liječnikom, odagnajte strahove, pohađajte tečajeve za trudnice i shvatit ćete da je mali postotak žena kod kojih na posljetku porođaj završi carskim rezom.

“Bojim se da će me tako jako boljeti da ću izgubiti kontrolu”

Vaše podnošenje boli veće je nego što mislite. Vježbajte disanje i opuštanje jer vam mogu olakšati porođaj. No, ne zaboravite da postoje mnogi načini kojima pri porođaju možete ublažiti bol. Naravno, o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom. Na posljetku, ako se i ne možete kontrolirati tijekom porođaja, to liječnicima i sestrama neće biti ništa novo.

Pročitajte i:

tijelo žene nakon porođaja

Slavne dame pokazale kako zaista izgleda tijelo žene nakon poroda

Većina ljudi živi savršene živote - barem se tako čini prema objavama na društvenim mrežama.…

trudnica i porod u vrijeme koronavirusa

U Zagrebu trudnica s koronavirusom rodila zdravog dječaka, a stiže vijest i o zdravoj majci s tri zaražena novorođenčeta

U Zagrebu je rodila prva trudnica zaražena koronavirusom, a s druge strane svijeta stiže šok…

Nakon prekida zaruka, stigla vijest o trudnoći

Dugogodišnje prijateljstvo preraslo je u ljubav, koja će biti okrunjena na najbolji mogući način

Izabel Kovačić

Prelijepa Izabel Kovačić konačno pokazala trudnički trbuh

Supruga nogometnog reprezentativca Matea Kovačića snimila je modnu kampanju za svoj modni brend lunilou