Stop strijama

Znanstvenici zaključuju da genetika igra veliku ulogu u nastanku strija, stoga ako vam je majka dobila strije u trudnoći, velika je vjerojatnost da će se pojaviti i na vašem tijelu. Postoje i određeni čimbenici koji povećavaju nastanak strija. Jedan od važnijih je i majčina dob

Prva trudnoća u ranoj mladosti u pravilu rijetko prolazi bez ijedne strije. Važno je i koliko ste se udebljali tijekom trudnoće. I neke bolesti mogu prouzročiti pojavu strija. Primjerice Cushingov sindrom prilikom kojeg se koža pretjerano rasteže ili druga stanja prouzročena hormonalnom neravnotežom. Međutim, ako ste u prošloj trudnoći prošli bez strija, nemojte se opustiti. Mjere opreza obvezatne su prilikom svake trudnoće. No, postoje metode kojima možete smanjiti mogućnost nastanka strija. Ako slijedite naše upute, koje su dobre za vaše cjelokupno zdravlje i stanje vaše kože, možda ipak budete jedna od sretnica koja će kraj trudnoće dočekati bez ijednog ožiljka.

1. Pri tuširanju, usmjeravajte mlaz vode na trbuh i radite kružne pokrete.

2. U prvim mjesecima trudno­će, kad se grudi počnu po­ve­ća­vati, nosite specijalni komotni grudnjak sa širokim narame­ni­ca­ma (neki liječnici čak prepo­ru­čuju da se i spava s njime).

3. Uvedite zdravu, raznoliku i izbalansiranu prehranu koja će vašu kilažu držati u preporučljivim standardima. Pogrešno je misliti da sada morate jesti za dvoje, najbolje je držati se savjeta vašeg ginekologa. Naime, nagle pro­­mjene i variranja u težini uvijek su po­pra­­­će­ni hor­mo­nalnim po­re­me­­ća­ji­ma, pa to stanje nerijetko ostavlja trag i na koži.

4. Poticanje cirkulacije masažnom rukavicom ili četkom također je djelotvorno u prevenciji strija.

5. Pijte mnogo vode. Hidratacija je važna za cjelokupno zdravlje, pa tako posebice u trudnoći.

6. Hidratizirajte svoju kožu barem dva puta na dan. Kozmetičke linije i preparate za prevenciju i ublažavanje stri­ja nude mnogi re­no­mi­­rani proizvođači. Osobitu po­zor­nost obratite na dek­la­ra­ciju pre­parata, njegov sastav i n­ačin uporabe. Trudnice se ne bi smjele koristiti kremama koje sa­državaju retinol, a koji se na­la­zi u nekim preparatima za tre­ti­ranje strija.

7. Disciplinirajte svoje prste i pokušajte se ne grepsti po trbuhu. Mnoge žene ne znaju da grebanje po trbuhu može potaknuti nastanak strija.

8. Ne pretjerujte sa sportom! Mno­ge buduće majke ostaju ak­tivne u trudnoći i vježbaju po programima za trud­ni­ce. Većina nakon porođaja također hita u fitness-dvorane ka­ko bi svoju figuru što prije vra­ti­la u prijašnju formu, ne zna­jući da se strije mogu pojaviti sasvim ne­oče­kivano poslije ve­likih mi­šić­nih napora.

9. Jedite hranu bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

10. Nakon porođaja nosite specijalni poslijeporođajni steznik koji omogućuje koži da se vrati u prvotno stanje.

Iako neki strije na tijelu smatraju ružnima, možemo razmišljati i na način da one zapravo slave ženski rod, odnosno činjenicu da je žena nosila i donijela dijete na svijet.

Tagovi:

Vezano uz temu

strije u trudnoći

O strijama treba razmišljati prije trudnoće

Trudnoću često prate promjene na tijelu žene koje…

Ana Gruica potvrdila: Bio-Oil ulje ublažava nastanak strija

Poznata glumica je skupini trudnica darivala poklon pakete…

Napravite sami prirodne preparate za njegu u trudnoći

Koža je naš najveći organ i veoma ju…

Pročitajte i:

Izabel Kovačić

Izabel i Mateo Kovačić: sve je spremno za dolazak bebe!

Iako par to nije službeno potvrdio, nagađa se kako im uskoro stiže sin

Marijana Batinić i Matej Pašalić

Marijana Batinić objavila prvu fotografiju nakon poroda i otkrila ime kćeri

Emotivnom objavom televizijska voditeljica poželjela je dobrodošlicu svojoj kćeri

Jennifer Aniston

Napokon poznat razlog zašto Jennifer Aniston nikada nije postala majka

"Kad ćeš postati majka?", bolno je pitanje za sve žene koje, poput slavne glumice, imaju…

Meghan Markle

Svjetski mediji pišu: Meghan Markle čeka blizance!

Par navodno već ima i imena, u slučaju da se rode djevojčice!