Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu u trudnoći

S bebom na putu se mnogo što mijenja u krevetu. Postoji cijelo obilje mitova o tome. Otkrivamo istinu o seksu u trudnoći.

Seks u trudnoći i veliki trbuh

Budući roditelji u prosjeku spavaju zajedno 1,5 puta tjedno - pokazala je to nedavno objavljena studija o “seksu u trudnoći” koju je proveo berlinski Charité.

Ma da? Moguće da je to točno, no nije nužno, budući da ljudi na pitanja o svojem seksualnom životu vrlo često ne odgovaraju iskreno. Znači li to da nema potrebe raspravljati o seksu kada se što se njega tiče u trudnoći gotovo i ništa ne mijenja? Primalje nisu pripremale novu studiju, no zato imaju bogato iskustvo iz mnogobrojnih razgovora s budućim majkama. Ispričale su nam ono najvažnije o ljubavnom životu parova u svakom od tri tromjesečja trudnoće:

Prvo tromjesečje: zatišje nakon bure

Jasno je da parovi, da bi začeli dijete, imaju spolne odnose. Često. I to većinom s još više užitka nego inače. Međutim mnoge žene u ranoj fazi trudnoće uzmiču pred seksom - jednostavno ih previše nadvlada novo stanje. Uz to su prisutne i tipične početne tegobe poput mučnina i umora. Mnogim ženama trudnoća i seks u mislima nisu spojivi. Novo je stanje još krhko, a seks bi ga mogao ugroziti - ovaj je strah poznat mnogim ženama, barem u prvih par tjedana. S druge strane organi u maloj zdjelici su na samom početku trudnoće bolje prokrvljeni - što je dobro za užitak. Mnoge žene tada čak i lakše postižu orgazam. Upravo oni parovi koji su duže morali raditi na začetku djeteta često osjećaju olakšanje za vrijeme seksa jer više ne moraju misliti na to da moraju začeti dijete. Nježna prva faza trudnoće tako istovremeno može biti i razdoblje snažne strasti.

Medicinske činjenice: redoviti spolni odnosi u ranoj trudnoći ne povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Liječnik savjetuje da preventivno prestanete sa spolnim odnosima samo ako je već došlo do krvarenja. Kada se opasnost otkloni, par ponovo može uživati u normalnom ljubavnom životu.

Drugo tromjesečje: vitalnost na djelu

Od 16. pa do otprilike 30. tjedna trudnoće mnoge se buduće majke uistinu dobro osjećaju, tijelo im je naviknulo na novo stanje pa je vrlo ženstveno: Grudi su veće i obline izraženije. Trbuščić s bebom još nije pretežak. Sve su to dobri preduvjeti za užitak. U trenutku kada trudnica prvi puta osjeti svoju bebu pojavit će se i nedoumica: kako na dijete utječe spolni odnos? Smeta li mu? Osjeća li pritisak kada tijekom orgazma trbuh postane tvrđi? Budući očevi sada također jasno osjećaju prisustvo treće osobe u krevetu. Često stječu dojam da se žena bavi samo nerođenom bebom, a da su oni na drugom mjestu i da više nisu tako bitni. Često se brinu da ne ozlijede dijete.
Djetetu se tijekom seksa ništa ne može dogoditi

Medicinske činjenice: ženski orgazam osjeti se u maternici, a posteljica uistinu na kratko vrijeme dijete opskrbljuje s manje krvi. No to je vježba za djetetov krvotok, a nikako manjak koji bi mu mogao nanijeti štetu. Djetetu se tijekom spolnog odnosa ništa ne može dogoditi: beba leži na sigurnom u maternici, okružena plodnom vodom - čak i pri jačim podrhtavanjima nesmetano lebdi u vodi sve dok je grlić maternice čvrsto zatvoren. Također se ne morate bojati da će dijete tijekom seksa biti ozlijeđeno: anatomski je posve nemoguće da penis dođe u blizinu djeteta. No ako ste skloni prijevremenim trudovima ili preranom otvaranju grlića maternice, bolje je odreći se spolnih odnosa.

Treće tromjesečje: izražene obline

Nakon otprilike 30. tjedna postaje teže naći položaj kojem trudnički trbuh nije prepreka. I tijekom trudnoće vrijedi: dozvoljeno je sve što vam je zabavno i ne boli! Najomiljeniji odabir: položaj žlice. A za žene koje vole svojem muškarcu tijekom seksa gledati u lice - sjednite na njega. I u sljedećim vas položajima trbuh neće nimalo ometati:

 • žena leži na leđima na krevetu nogama na podu, a muškarac kleči ispred nje
 • žena leži na leđima, a muškarac svoju težinu podupire rukama
 • žena kleči ispred kreveta, rukama i gornjim dijelom tijela naslanja se na krevet, a muškarac kleči iza nje.

Tjelesna bliskost je u trudnoći naročito važna - što ne znači da je uvijek nužno da dođe do samog spolnog odnosa. Pri tome mislimo na maženje, masaže i nježne dodire.

Većina muškaraca trbuh smatra erotičnim

U kasnijem razdoblju trudnoće mnoge će buduće majke naučiti nešto što je vrlo važno za dobar seks: reći ćete što vam se sviđa, a što ne. I nemojte brinuti da muškarci punašno tijelo svoje žene ne smatraju privlačnim. Većina ih tvrdi: bujnost je erotična.

Medicinske činjenice: seks ne potiče trudove. Činjenica je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove. Međutim količina je toliko mala da zasigurno ne potiče trudove. Unatoč tome seks u vrijeme termina poroda dobra je metoda koja može potaknuti bebu na izlazak - od seksa ćete biti opušteniji i bolje raspoloženi.

 

Kada seks može biti tabu
Moguće je da ćete se zbog pojedinih rizika u potpunosti morati odreći seksa. Savjetujte se s liječnikom.

 • u slučaju prijevremenog otvaranja grlića maternice. Otvaranje samo po sebi ne predstavlja opasnost, ali moguće je da će spolni odnosi uzrokovati upale koje mogu oštetiti vodenjak. To može uzrokovati spontani ili prijevremeni porođaj
 • ako ste već imali spontani pobačaj
 • kod krvarenja
 • kod prijevremenih trudova, koji ukazuju na prijevremeni porođaj
 • ako je posteljica krivo položena (placenta previa)
 • kod blizanačkih trudnoća
 • kod kroničnih oboljenja poput dijabetesa
 • ako on ili ona imaju upale spolnih organa
 • također biste se trebali suzdržavati ako je vodenjak već pukao!

Tagovi:

Vezano uz temu

Kada bi ipak trebalo izbjegavati seks u trudnoći?

Seks u trudnoći siguran je i poželjan za…

samozadovoljavanje u trudnoći

Seksualni užitak u trudnoći i kad partner nije pri ruci!

Seksualno zadovoljstvo u trudnoći još uvijek je pomalo…

Većina muškaraca trbuh trudnice smatra erotičnim

U kasnijem razdoblju trudnoće kad trbuh poraste, mnoge…

osjećaj krivnje u trudnoći

6 razloga za grižnju savjesti u trudnoći

Svaka buduća mama želi sve najbolje za svoje…

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Marijana Batinić pokazala trudnički trbuščić

Televizijska voditeljica Marijana Batinić, koja je u veljači objavila da čeka svoje drugo dijete, djevojčicu,…

Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić Medančić o trudnoći i imenu djevojčice koja stiže u kolovozu

Poznata glumica konačno je odahnula nakon što se vratila u svoj dom, kojeg je morala…

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

Mateo i Izabel Kovačić

Dugo su čekali, a sad im se želja ostvarila. Mateo i Izabel Kovačić postaju roditelji!

Par se vjenčao 2017. godine, a bebica će biti kruna njihove ljubavi, koja traje od…