Što vas čeka s periduralnom anestezijom

Svaki vas trud vodi korak bliže vašem djetetu. Ipak, kolike ćete bolove trpjeti, danas možete odlučiti sami: zahvaljujući periduralnoj anesteziji. Možete sami odrediti dozu te po želji potpuno zanemariti PDA za trudove istiskivanja. Kako PDA točno djeluje i koji su njezini učinci na majku i dijete, mi ćemo vam objasniti ovdje: korak po korak.

Pomoć nakon prvih centimetara

Trudovi su započeli sasvim normalno, probadanjem koje postupno prelazi u bol. Odlučujete koliko to možete trpjeti. Grlić maternice većinom je otvoren oko četiri centimetra kada tražite babicu da pozove anesteziologa. Ali i kada malo duže pokušavate izaći na kraj s boli, periduralna anestezija još je moguća. Tek netom prije nego što se beba rodi, dok trpite snažne bolove, za anesteziju je prekasno. Tada u većini slučajeva nema smisla – jer dijete će doći na svijet prije nego što ona počne djelovati.

Malo mirovanja

Anesteziolog najprije čeka da trudovi prođu. Zamolit će vas da se uspravite i izvijate leđa kako bi se kralješci istegnuli. Ako ne možete sjediti – leđa možete izvijati i ležećki. To vam treba biti do te mjere ugodno da možete mirovati. Liječnik potom opipava slabinske kralješke i traži najbolje mjesto za ubod iglom. Najprije dezinfecira kožu i daje injekciju sa sredstvom za uspavljivanje.

Sićušno crijevo umjesto igle

Iglom, veličine one za vađenje krvi, liječnik zatim prodire do tvrde kore leđne moždine (ne do leđne moždine!). To jedva da se i osjeti. Na iglu je pričvrćena injekcija s otopinom kuhinjske soli. Kada liječnik pronađe pravo mjesto, tu otopinu istisne iz injekcije. Injekcija mu više ne treba i u dugačku iglu uvlači mekanu plastičnu cjevčicu. Taj je kateter označen kako bi liječnik znao koliko ga je već ugurao. Ako je dobro postavljen, igla se lagano izvlači i već ste preživjeli najgori dio periduralne anestezije.

Ostajete pokretni

Cjevčica se flasterom pričvrsti za vaša leđa te se preko ramena prebaci prema prednjem dijelu tijela, gdje se također pričvrsti. Tako se možete pomicati, ništa vas ne zateže na leđima, a liječnik lako može ubrizgati aktivne supstancije.

Prvi test

Na prednjem kraju katetera nalazi se filter za bakterije kako bi se spriječilo prodiranje uzročnika bolesti. Sada liječnik ubrizgava pokusnu dozu sredstva za uspavljivanje. Čeka se nekoliko minuta – zatim se provjerava možete li micati nogama. Mišići su vam naime potrebni pri periduralnoj anesteziji kako biste mogli tiskati. Još uvijek osjećate trudove, ali uskoro više neće boljeti.

Iznenadno tople noge

Sada liječnik u kateter ubrizgava aktivnu dozu sredstva za uspavljivanje te lijek za ublaživanje bola. Smjesa i količina indvividualno su pripremljene za vas. Topao osjećaj struji vam nogama, ugodan je i znači da će anestezija uskoro početi djelovati. Jer na sredstvo za uspavljivanje reagiraju i živci oko krvnih žila u nogama – one se šire i njima teče veća količina krvi.

Još samo pritisak umjesto boli

Nakon 15 do 20 minuta anestezija počinje u potpunosti djelovati. Osjećate još kako vam je trbuh tvrd zbog trudova, tu i tamo osjetite pritisak i stezanje, ali bolova više nema. Anestezija povremeno djeluje samo na lijevoj ili desnoj strani, druga strana je još ”budna”. To odmah recite liječniku. Često pomaže samo to da se legnete na onu stranu na kojoj još osjećate bolove kako bi aktivne supstancije mogle proteći u tom smjeru. Ili liječnik mora popraviti položaj katetera.

Krvotok treba biti pod nadzorom

Budući da se pod utjecajem periduralne anestezije mnoge krvne žile šire, može vam pasti krvni tlak. To ne bi bilo dobro za bebu jer njezin krvotok ovisi o vašem. Zato vam ga babica treba redovito kontrolirati. To je vrlo jesnostavno uz pomoć malene naprave koja vam se stavi oko ručnog zgloba. Sredstvo za poboljšanje cirkulacije potrebno je tek nekolicini žena.

Sami dodajte aktivne supstancije

Sredstva za uspavljivanje i ublaživanje bolova gotovo se uvijek ravnomjerno doziraju pomoću male pumpice. Želite li, možete to činiti sami: trebate samo pritisnuti dugme na pumpi. Vi odlučujete hoćete li dopustiti bolovima da se vrate te želite li potpuno svjesni ući u posljednju fazu poroda. Ili želite li spriječiti bolove do samoga kraja.

Ustati možete

Sredstvo za uspavljivanje vrlo se oprezno dozira kada je riječ o modernoj periduralnoj anesteziji. Zato se možete uspraviti, čak i ustati. No u svakom slučaju za to trebate neki oslonac. Jer obamrle vas noge ne slušaju kao inače. Uz pomoć sa strane možete čak otići i do zahoda.

Nema štete za bebu

Tek mali dio aktivnih supstancija za anestezija dospijeva u bebin krvotok. Bebe rođene uz pomoć periduralne anestezije jednako su fit kao i bebe majki koje nisu dobivale sredstva za ublaživanje bolova.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…